„Aceasta e democrația. Oamenii și-au dorit această mare schimbare”

824
0

Cetățenii Republicii Moldova și-au ales duminică Parlamentul dizolvat la inițiativa președintelui Maia Sandu în luna aprilie. Rezultatul alegerilor, victoria covârșitoare a PAS, a demonstrat că integrarea europeană, combaterea corupției și reforma judiciară s-au dovedit a fi unica miză corectă, care a reprezentat cea mai mare importanță pentru cetățenii RM.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit mai multor experți politici de la Chișinău și București, pentru prima oară oamenii nu s-au lăsat ghidați de raționamente geopolitice atunci când și-au dat votul, ci de dorința de a avea un stat de drept și instituții puternice. A fost un vot împotriva intereselor Moscovei, care a încercat să-și mențină schemele de corupție prin coalizarea lui Igor Dodon cu Vladimir Voronin și Ilan Șor.

 „Românii din Moldova s-au scuturat de hamurile Kremlinului”

„Ce s-a întâmplat acum în Basarabia e uimitor, unic și emoționant. Pentru prima dată după anul negru 1940, românii din Moldova scutură din spinare hamurile Kremlinului. Păpușoii lui Putin, în cap cu sinistrul Dodon, sunt azvârliți în marginea politicii, partidul declarat proeuropean fără jumătăți de măsură al președintelui Maia Sandu, PAS, obține singur majoritatea în Parlament.

PAS luptă pentru intrarea Republicii Moldova în UE, dar nu pe calea unirii cu România, ci prin propriile-i puteri și voință. Propaganda unionistă râncedă și găunoasă a Partidului Aurolacilor a reușit să prostească mult mai puțini români în Moldova, decât în România – 0,49%”, a constatat scriitorul și jurnalistul de la București, Cristian Tudor Popescu.

 Cum au votat alegătorii din satul de baștină al lui Igor Dodon

Foștii lideri de la guvernare nu s-au bucurat de susținere nici măcar în localitățile lor de baștină. În satul Sadova, raionul Călărași, de unde e originar liderul socialiștilor, Igor Dodon, majoritatea alegătorilor și-au dat votul pentru PAS, care a acumulat 438 de voturi, BECS – 395, iar PD – 127.

În raionul Călărași, 60,7% din alegători au votat PAS și doar 19,1% și-au dat votul pentru BECS. Și la Chișinău, care este condus de un primar socialist, PAS a câștigat în toate sectoarele capitalei cu 56,7%, iar BECS a obținut doar 28,4%.

Aceasta este democrația. Noi percepem acest rezultat ca pe o normă firească a acesteia, oamenii și-au dorit această mare schimbare și au obținut-o”, a comentat rezultatele alegerilor Igor Dodon.

Liderul socialiștilor a mai adăugat că sunt pregătiți să treacă în opoziție. „Noi nu ne temem să fim în opoziție. Vom urmări foarte atent ca partidul de la guvernare să-și îndeplinească promisiunile electorale. Noi vom sancționa orice abuz, orice înrăutățire a calității vieții în RM prin normele democratice care sunt”, a spus Igor Dodon.

Vladimir Dodon, Sadova: „Așteptăm schimbări în toate domeniile”

Solicitat să comenteze de ce a pierdut alegerile până și în localitatea sa de baștină, dar și în Chișinău, care e condus de un primar socialist, liderul PSRM a replicat scurt că aceasta a fost voința alegătorilor. „Oamenii și-au dorit acest lucru și au obținut rezultatul pe care și l-au dorit”, a spus Dodon.

Vladimir Dodon, locuitor din satul Sadova, a comentat că oamenii au votat astfel în primul rând ghidați de dorința de a fi eliminate schemele de corupție din instituțiile R. Moldova.

„Așteptăm schimbări în toate domeniile, în special în domeniul justiției și eliminarea tuturor schemelor de hoție. Vin cu un îndemn către toți de a se implica și mai departe prin înțelegere, răbdare și dedicație într-un nou început al vremurilor bune”, a spus Vladimir Dodon.

Cum s-a votat în satul Risipeni, raionul Fălești

PAS a acumulat o majoritate de voturi și în localitatea de baștină a președintei Maia Sandu, satul Risipeni, raionul Fălești. Astfel, formațiunea a acumulat 259 de voturi, iar BECS – 61.

Pentru PAS și-au dat votul 36,5 % din alegătorii din raionul Fălești, iar pentru BECS – 31, 7.

Cum a votat raionul Nisporeni, după doi ani de când democrații au cedat puterea și Plahotniuc a fugit din RM

Dacă la scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019, alegerile în circumscripția uninominală de la Nisporeni au fost câștigate de Vlad Plahotniuc, care a acumulat 20 926 de voturi (72%), la doi ani de la evadarea controversatului afacerist peste hotare, raionul Nisporeni a oferit doar 3,02% (648) de voturi PDM.

Cele mai multe voturi au fost obținute de PAS – 65,95%.

BECS a obținut la Nisporeni 14,49%, PPDA – 3,64%, iar PP „Șor” – 3,22% și a fost urmat de PDM, cu doar 3,02%.

Cum au votat locuitorii din Orhei, fieful electoral al fugarului Ilan Șor

Partidul Acțiune și Solidaritate se află pe primul loc și la Orhei, unde a obținut peste 46,7 la sută din voturi.

Partidul „Șor” e abia pe locul doi, cu 36,9 la sută, iar BECS a acumulat 8,9%.

Cum a votat raionul de baștină al liderului PCRM, Vladimir Voronin

Nu s-a bucurat de popularitate în raionul său de baștină nici liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, care, de regulă, lua o majoritate de voturi în raionul Dubăsari.

Partidul Acțiune și Solidaritate se află aici pe primul loc, cu 45,15% din voturi, iar BECS s-a poziționat abia pe locul doi cu 33,8%, pe locul trei este Partidul Șor cu 7,4%.

Unioniștii, sub pragul electoral

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), condusă de Vlad Bilețchi, a acumulat doar 0,49% – 7 216 voturi în total, iar Partidul Unității Naționale (PUN), în frunte cu Octavian Țâcu, a obținut și mai puțin – 0,45%, 6646 de voturi.

La Ungheni, raionul de baștină al lui Octavian Țâcu, liderul PUN a obținut 1%. Peste 50% din voturi au fost oferite PAS, iar pe locul doi s-a poziționat BECS cu 28,9%.

„Scorul obținut de unioniști nu poate și nu trebuie identificat cu sprijinul popular pentru ideea unionistă. Rezultatul obținut mai degrabă reflectă calitatea liderilor. Dacă liderii unioniști au măcar un dram de bun-simț ei trebuie să-și asume acest rezultat și să se retragă din politică. În cazul în care unionismul va fi în continuare reprezentat de aceștia, niciun fel de campanie, indiferent de mesaj nu va putea schimba această stare de lucruri”, a comentat rezultatul partidelor unioniste analistul politic Anatol Țăranu.

Cel mai tânăr deputat are 22 de ani, iar cel mai în vârstă – 82 de ani

În legislativul nou-ales vor accede 63 de deputați PAS, 32 de deputați PSRM și PCRM și șase deputați ai Partidului „Șor”. Comuniștii au anunțat marți că vor forma împreună cu socialiștii o singură fracțiune în Parlament. La întrebarea adresată în cadrul unei emisiuni televizate de la Jurnal TV, dacă se văd în opoziție alături de comuniști și socialiști, reprezentanta partidului „Șor”, Marina Tauber, a declarat că încă nu au decis dacă vor fi ori nu în opoziție. „Depinde de oferte”, a subliniat aceasta.

Decanul de vârstă al deputaților, la fel ca și în legislaturile anterioare, este Eduard Smirnov, candidatul cu numărul 12 pe lista BECS, născut la 17 septembrie 1939, care, în acest an, va împlini 82 de ani. Eduard Smirnov va prezida ședinţa de constituire a Parlamentului nou-ales.

Cel mai tânăr deputat în Parlamentul nou-ales este Eugeniu Sinchevici, președinte PAS Youth.

Eugeniu Sinchevici are 22 de ani și este managerul proiectului Edison International. El figurează cu numărul 52 în lista PAS și este la primul mandat de deputat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE