Conducerea Platformei DA își dă demisia, Renato Usatîi pleacă din funcția de primar la Bălți. Ce spun ceilalți outsideri

1041
0

Conducerea Platformei DA, aliatul de altădată al PAS, și-a prezentat marți, 13 iulie, demisia in corpore, după ce formațiunea a acumulat doar 2,33% din voturi la alegerile anticipate de duminică, cu mult sub așteptări. Formațiunea, care a deținut în Parlamentul deja trecut 12 mandate de deputat, și-a convocat Biroul politic național, în cadrul căruia a decis că interimatul funcției de lider al partidului va fi deținut de Dinu Plîngău, până pe data de 5 septembrie, când un congres urmează să aleagă o nouă conducere a Platformei DA.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Anunțul a fost făcut de Andrei Năstase, pe pagina sa de Facebook.

Se întâmplă după ce, cu doar o zi mai devreme, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că își dă demisia din funcția de primar la Bălți, unde blocul electoral pe care îl conduce a obținut doar al treilea rezultat (22,69%), fiind devansat de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (40,17%) și PAS (27,34%).

„Ce s-a întâmplat ieri la Bălți, pe mine m-a frapat, m-a dat gata. Sunt șocat de faptul că la Bălți oamenii au crezut în știri false și nu au crezut în mine. Sunt total uimit. (…) Rezultatele de ieri de la Bălți arată că cetățenii vor politică. Eu îmi dau demisia din funcția de primar al orașului Bălți (…) Eu îmi voi găsi ocupație, voi face ceva util mai departe. Voi construi o afacere nouă. (…) Sunt sigur că bălțenii nu vor mai găsi un astfel de primar ca mine”, a declarat Usatîi, după ce a aflat cum au votat cetățenii din orașul pe care îl conduce.

Reacțiile celorlalți concurenți care nu au trecut pragul electoral au variat de la felicitări până la frustrări.

Astfel, fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, care a candidat pe lista AUR, partid ce nu a obținut nici jumătate de procent la alegerile din 11 iulie, a cerut PAS să nu-i „desconsidere” pe unioniști. Mai mult, el spune că rezultatul acestui scrutin poate duce la „degradarea democrației”, deoarece au intrat în Parlament trei formațiuni pe care el le consideră „într-o barcă” – PAS, BeCS și Partidul „Șor”. „Maia Sandu și PAS au primit, prin cele două scrutine, prezidențial și parlamentar, un cec în alb, mai mult decât generos din partea cetățenilor. Dacă ei ratează, Rusia, data viitoare, ne poate înghiți, la o nouă criză, fără drept de apel”, afirmă Chirtoacă.

De asemenea, Octavian Țîcu, liderul PUN, spune că „aceste alegeri nu au fost despre democrație, pluralism, dar despre manipulare”. „Asta este imaginea PUN până la momentul când bula galbenă se va sparge și toți vă veți trezi la o realitate pe care o veți înțelege atunci când va trebui să facem Reunirea”, a adăugat Țîcu.

Încă un outsider, Mariana Durleșteanu, cap de listă a Partidului Legii și Dreptății (PLD) și fostă candidată la funcția de premier propusă de socialiști, declară că ziua de 11 iulie a fost similară unui examen de bacalaureat pentru multe formațiuni politice din R.Moldova. „Lupta politică deduce învingători pentru o anumită durată, pentru un mandat, în cel mai bun caz, iar speranțele noastre nu se numără în mandate și nu au limită în timp. Pe scena politică, ca și pe scena Haute couture, există trenduri de sezon. Asta s-a produs, noaptea trecută, în Republica Moldova”, susține Durleșteanu.

Amintim că, în urma procesării tuturor proceselor-verbale de la secțiile de votare din R.Moldova și străinătate, PAS a câștigat fără drept de apel alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, obținând 52,80% din voturi. Astfel, partidul pro-prezidențial depășește cu peste 25 la sută principalul concurent – BeCS, care a acumulat doar 27,17% din voturi. În viitorul Parlament va mai intra partidul fugarului Ilan Șor, condamnat în prima instanță pentru implicare în furtul miliardului, dar care a reușit să adune 5.74% din opțiunile electoratului.

Alegerile urmează încă să fie validate de Curtea Constituțională, iar termenul limită pentru totalizarea rezultatelor și formarea noului Parlament este data de 25 iulie, potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE