Reacții de încurajare și felicitări de la București în legătură cu rezultatul alegerilor din 11 iulie din R.Moldova

638
1

Reacții oficiale de la București la rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie din R.Moldova nu au întârziat să apară. Astfel, Ministerul de Externe al României a salutat victoria obținută de forțele reformiste și pro-europene, iar președintele Klaus Iohannis a felicitat cetățenii R.Moldova pentru spiritul civic și opțiunea clară pentru reforme, stat de drept și integrare europeană. El a felicitat-o de asemenea pe Maia Sandu pentru „curaj, perseverență și viziune”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„România va fi alături de R. Moldova în susținerea reformelor și parcursului european!”, promite Iohannis, într-un mesaj pe Twitter.

Totodată, și Ministerul român de Externe afirmă că rezultatul obținut de PAS este o victorie a democrației, ce marchează un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil al R.Moldova, proces pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve.

„România exprimă speranța formării cât mai rapid posibil a unui Guvern care să susțină abordarea pro-europeană și să continue, în mod susținut, procesele de reformă. Ca și până acum, România va fi alături de Republica Moldova pe acest drum în baza Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și a comunității de limbă, cultură și istorie, inclusiv în ceea ce privește continuarea proiectelor în beneficiul direct al cetățenilor și în sprijinul agendei europene a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul de Externe de la București.

Amintim că în ajunul alegerilor de duminică, 11 iulie, mai mulți cunoscuți politicieni de la București i-au îndemnat pe cetățenii R.Moldova să iasă la vot, pentru a decide definitiv în favoarea cursului european al țării.

Astfel, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, spune că 11 iulie este o zi extrem de importantă, care va marca viitorul R.Moldova pentru mulți ani înainte. Un alt senator român, Radu Mihail, consideră că cetățenii R.Moldova au ales deja Uniunea Europeană, pentru că se află în număr mare în Europa, unde au înțeles ce înseamnă drepturile și libertățile umane. Iar europarlamentarul român Eugen Tomac a îndemnat moldovenii să participe în număr mare la alegerile parlamentare anticipate pentru a scăpa țara de influența Moscovei.

Menționăm de asemenea că, în urma procesării proceselor-verbale de la secțiile de votare din R.Moldova și străinătate, PAS a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, obținând 52,74% din voturi, cu 25 la sută peste principalul concurent – Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT