Moldovenii din diasporă vor putea vota cu pașaportul expirat. Pe o platformă on-line ei pot găsi și cea mai apropiată secție

627
0

Cetățenii R.Moldova aflați cu peste hotare vor putea vota la alegerile anticipate din 11 iulie prezentând pașaportul, chiar dată termenul de valabilitate al acestuia este expirat, conform unui Ghid al alegătorului elaborat de CEC. Astfel, moldovenii din diasporă vor beneficia de aceleași facilități pe care le-au acut în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. Pe de altă parte, alegătorii care votează pe teritoriul R.Moldova, dar nu dețin acte de identitate valabile, vor putea obține buletine provizorii în regim de urgență, chiar în ziua alegerilor, la Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice (ASP).

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Conform „Ghidului” CEC, pentru a putea fi identificați, cetățenii R.Moldova din diasporă vor putea folosi la secțiile de votare din străinătate și buletinul de identitate, care trebuie însă să fie valabil, sau livretul de militar.

Cu privire la cetățenii fără acte valabile care intenționează să voteze în R.Moldova, ASP anunță că aceștia vor putea solicita și primi gratuit buletine de identitate provizorii.

Centrele multifuncționale ale ASP vor funcționa pe 11 iulie începând de la 7.00 până la 21.00, iar eliberarea buletinelor provizorii se va efectua conform principiului teritorial. De asemenea, în ziua alegerilor, cetățenii care au depus cererea pentru eliberarea buletinului de identitate în perioada 11 iunie – 08 iulie 2021 pot ridica actul de identitate solicitat pe 11 iulie, chiar dacă termenul limită al comenzii depășește această dată și indiferent de tariful achitat.

Revenind la votul diasporei, menționăm că o echipă de moldoveni care a decis faciliteze accesul la vot al celor aflați peste hotare a creat o platformă on-line – Votează-fără-coadă.eu – prin intermediul căreia solicitanții pot identifica cea mai apropiată secție de votare din apropierea aflării lor.

După ce își confirmă locația, solicitanții pot obține o listă din 10 secții – cele mai apropiate și mai puțin aglomerate secții de votare.

Amintim că pentru moldovenii din diasporă vor fi deschise doar 150 de secții de votare peste hotare. O decizie CEC în acest sens a fost luată în pofida faptului că Ministerul de Externe a recomandat inițial înființarea a 190 de astfel de secții și chiar dacă instanțele de judecată au dat câștig de cauză concurenților electoral care au cerut să fie asigurat un acces cât mai larg al cetățenilor R.Moldova de peste hotare la vot pe 11 iulie.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT