Georgeta Voinovan: „Am un salariu de profesoară și am copii de întreținut și de hrănit”

3089
1
Georgeta Voinovan

Nimic nou sub soare. Ca în fiecare campanie electorală, discutăm iar despre artiștii folosiți de politicieni. Interpreta și compozitoarea Georgeta Voinovan ar fi cântat recent în cadrul unui concert organizat la nordul Republicii Moldova. Și, conform unui afiș electoral, e programată pentru un alt concert pentru vineri, 9 iulie, la Leova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Am stat de vorbă cu Georgeta Voinovan, încercând să aflăm de ce participă aceasta în concerte politice și dacă crede că părerea artiștilor contează pentru publicul care le ascultă piesele.

– Este adevărat că ați cântat la concertul electoral organizat la Ocnița de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor din R. Moldova?

Eu n-am fost la Ocnița. Nici măcar n-am fost acolo. Nu am cântat la Ocnița. Vă rog frumos să mă lăsați cu întrebări de genul acesta. Am un salariu de profesoară și am copii de întreținut și de hrănit. Trebuie cumva să supraviețuiesc. La fel ca alți artiști.

Am dat acordul să cânt acolo unde vor fi organizate concerte, indiferent de culoarea politică. Cânt acolo unde sunt chemată. Nu fac propagandă. Eu cânt la oameni. Nu vorbesc despre viziunile mele politice nicăieri. Dacă votul este secret – eu îmi rezerv dreptul să fie secret pentru cine votez. Este absolut treaba mea la urnă unde îmi pun buletinul de vot. Nu are nicio legătură cu platformele pentru care cânt în calitate de artist.

– Dumneavoastră nu considerați că artiștii fac un transfer de imagine?

Nu consider. Artistul trebuie să trăiască din ceva. Trebuie să aibă legătură cu publicul. După o perioadă atât de lungă, când nicăieri n-am fost chemată, nicăieri. Voi nu ați văzut concerte cu numele Georgetei Voinovan în afiș, nicăieri. Nu m-a întrebat nimeni absolut cu ce supraviețuiesc.

De ce vă doare capul acum? Nu v-a durut capul până acum din ce trăiesc eu și copiii mei? Serios, eu nu la tine mă refer acum. Nu o lua personal, înțelegi? Dar nimeni nu m-a întrebat o perioadă atât de lungă: măi fato, tu ești verticală, tu ești cu ai noștri, tu din ce trăiești? Absolut nimeni. Cât stai invizibil și anonim, nu trebuiești nimănui.

Trebuie să te cheme Iurie Sadovnic ca cineva să-și amintească de tine! Dacă Iurie Sadovnic avea să fie viu și avea să cânte pentru socialiști – voi și pe el l-ați fi luat în coarne. Asta e urât. Întrebările astea nu-s la locul lor.

Toți servesc pe cineva. Eu niciodată nu am criticat pe nimeni pentru că servește interesele unui partid sau ale unei personalități politice. Niciodată nu m-a interesat. Nu știu de ce eu interesez.

De ce nu-s întrebată din ce trăiesc?! Iartă-mă, dar chiar este durerea sufletului meu!

Eu n-am vile. Eu n-am avut niciodată mașină. Cânt acum în niște concerte – dar nu mă duc într-o vacanță de lux pe banii aceștia! Sunt bani care îmi trebuie să-mi achit serviciile comunale și să-mi hrănesc copiii! Mă înțelegi de ce mă doare atât de tare?! Eu sunt omul care-mi fac cumpărăturile la minim și hrănesc o familie mare. Chiar aș ruga să nu se ia nimeni de mine pentru că până acum nu m-ați văzut nicăieri!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU