O viaţă de om pentru câteva kilograme de peşte (VIDEO)

28358
1
Valeriu şi Constantin Morari vor dreptate pentru fratele lor

Ion Morari, un bărbat de 41 de ani din satul Rădeni, raionul Călăraşi, şi-a găsit moartea în apropiere de un iaz, unde venise la pescuit cu încă patru consăteni de ai săi. Bărbatul a avut o moarte violentă, răpus de trei alice dintr-o armă de vânătoare, chiar în faţa fiului în vârstă de 13 ani. Ion Morari a lăsat în urmă trei copii, cel mai mic în vârstă de șase ani, o văduvă îndurerată, o casă aproape de finisare, o mamă rămasă fără sprijin la bătrâneţe.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Oamenii din Rădeni au doar cuvinte de laudă pentru Ion, spun că era un bun gospodar şi săritor la nevoie, fiind profund indignaţi de cele întâmplate: „Nu se poate să-i ei viaţa omului pentru vreo doi peşti!”.

A doua zi de la tragedie, în mass-media a apărut informaţia, cu referire la surse din poliţie, că Ion Morari s-a împuşcat din greşeală. Rudele defunctului sunt indignate şi îşi fac griji că dosarul ar putea fi muşamalizat: „Au bani şi îi vor cumpăra pe toţi!”. De cealaltă parte, paznicii de la iaz, implicaţi în altercaţie, susţin că nu poartă nicio vină şi că ei au fost nevoiţi să se apere pentru că au fost atacaţi.

La pescuit pe furiş

Tragedia a avut loc cu două săptămâni în urmă, într-o noapte de weekend. Ion Morari, împreună cu finul său de cununie, Anatol Moisei, şi încă trei consăteni de ai lor s-au dus la pescuit la iazul de lângă sat. Ion l-a luat şi pe Marcel, fiul mai mare, pe care în ultima perioadă îl lua deseori cu el.

Viorel Bojoga arată locul unde a avut loc incidentul

Aceştia s-au dus seara târziu, cu două căruţe, oprindu-se la peste 600 de metri de iaz. Au întins plasele în iaz, după care au revenit la locul de popas, unde au cinstit câte un păhărel şi au gustat din merindele luate de acasă. Bărbaţii spun că a fost mai degrabă o ieşire la natură, o întâlnire ca între bărbaţi, pescuitul fiind pe planul doi.

De fapt, cei cinci veniseră la pescuit pe furiş, iazul fiind în proprietate privată, ca să nu achite taxele şi să pescuiască cu plasele, lucru interzis de proprietari. În una din căruţe se aflau şi două arme de vânătoare, deţinute ilegal de Ion Morari şi Anatol Moisei.

Două versiuni şi un copil luat ostatic

* Prima versiune

Fiecare parte are versiunea sa asupra celor întâmplate. Am reuşit să discutăm cu Anatol Moisei. Bărbatul recunoaşte că s-au dus să pescuiască ilegal. „Pe la jumătate de noapte, ne-am dus la iaz să verificăm plasele. Băiatul a rămas să doarmă în căruţă. Era linişte, nu prevestea nimic o tragedie. Nu am luat cu noi nici armele, nici telefoanele, pentru că ne duceam în apă.

Tubul de cartuş descoperit de jurnaliştii de la Gazeta de Chişinău

După ce am verificat plasele, ne-am pornit înapoi spre locul de popas. La jumătate de cale în direcţia noastră au început să împuşte. Ne-am ascuns care şi pe unde. Eram cam speriaţi. Focurile s-au oprit, apoi l-am auzit pe năşelul că striga să lase copilul. Am auzit din nou focuri de armă. M-am ridicat şi am văzut doi bărbaţi, dintre care unul îl ţinea pe Marcel de după gât.

Am luat arma din căruţă şi m-am dus să-l ajut pe băiat. Năşelul zăcea cu faţa în jos la pământ şi gemea înfundat. Alături de el erau doi bărbaţi străini. Unul îl ţinea cu o mână pe Marcel de după gât. Iar în altă mână avea două arme, cu o ţeavă, dintre care una ghintuită. Celălalt ţinea în mână arma lui năşelul. Unul din bărbaţi mi-a zis să las arma jos. Eu i-am scos gloanţele şi am pus arma jos.

Mă temeam să nu ajung şi eu la fel ca năşelul. Credeam că trăiesc ultimele minute din viaţă. Un bărbat mi-a zis că ce s-a făcut s-a făcut şi să sun la salvare. Dar eu nici nu aveam telefonul la mine”, îşi aminteşte Anatol Moisei.

Bărbatul susţine că ceilalţi trei care veniseră cu ei la pescuit nu au mai ieşit din ascunzişuri. Au dat bir cu fugiţii, care şi cum a putut.

Anatol ne-a mai declarat că nu îşi închipuie cum a fost rănit unul din cei doi paznici în picior: „Eu nu am tras niciun foc de armă, nu i-am atins cu un deget, nu le-am zis un cuvânt urât. Când vezi doi înarmaţi şi un om zăcând la pământ, parcă mai poţi zice ceva? Nu ştiu cum a fost rănit unul din ei, nici năşelul nu a tras, cred că s-o fi împuşcat singuri între ei”.

Peştele descoperit în căruţă

La înmormântarea lui Ion au venit din Portugalia Valeriu şi Constantin Morari, fratele mai mare şi, respectiv, mai mic, al victimei.

Valeriu Morari ne-a spus că a vorbit cu nepotul său şi acesta i-a povestit cu lux de amănunte despre cele întâmplate.

Ei s-au dus la căruţă şi l-au luat cu forţa pe Marcel. Prin această metodă intenționau să-l facă pe tatăl băiatului să iasă din ascunzătoare. Îi spuneau: „Cheamă-l pe tat-to!”.

Ion a luat arma şi a pornit spre ei, strigând să nu ducă nicăieri băiatul. Apoi a urmat încăierarea şi Ion a fost împuşcat. Are trei răni de alice: în burtă, în picior şi în mandibulă. Încă nu e gata expertiza, cunoaştem care din răni i-a fost fatală. Dar nu putea să se împuşte singur de trei ori”, ne-a povestit Valeriu Morari.

Şi cel de al doilea frate al defunctului a prezentat argumente că este imposibil ca Ion să se împuşte singur. „Arma este mai lungă decât braţul. Închipuiţi-vă, cum a putut s-o ţină îndreptată împotriva sa, să se împuşte singur şi încă de mai multe ori? A fost împuşcat de la distanţă şi poate chiar cu arma lui”, susţine Constantin Morari.

*A doua versiune

Cei care s-au încăierat cu Ion Morari sunt fraţii Viorel şi Ion Bojoga, locuitori din satul Iapulgeni, raionul Cimişlia. Ion se află în Penitenciarul nr. 13, pe numele său fiind eliberat mandat de arestare pe un termen de 30 de zile.

Iazul de lângă Rădeni

Pe Viorel Bojoga l-am găsit pe malul iazului de lângă Rădeni. Era chiar în ziua când a fost înmormântat Ion Morari, la a patra zi de la incident.

Viorel Bojoga şchiopăta puţin. Bărbatul ne-a demonstrat două răni de alice la piciorul stâng, cu diametrul unui bob de mazăre. Apoi ne-a arătat şi pelicula Roentgen pentru a ne convinge că o alice i-a nimerit în os şi că extragerea este imposibilă: „Este pe viaţă, nu se poate de făcut nimic”.

Viorel Bojoga ne-a spus că au fost angajaţi în calitate de paznici la iaz de către Rodica Scurtu din Rădeni. Bărbatul spune că pescarii-braconieri sunt cei care i-au atacat şi au început să împuşte în direcţia lor, iar ei doar s-au apărat.

Era aproape ora 4 dimineaţa. Eu şi fratele ne-am zis să dăm o raită pe malul iazului să vedem ce se întâmplă. Aveam şi o armă cu noi. Telefoanele le-am lăsat în maşină. Când ne-am apropiat de salcie, cum ne uitam cu lanterna pe apă, în direcţia noastră au început să împuşte. Au fost trase vreo opt focuri. În momentul acesta noi ne-am aşezat, am stat vreo zece minute, parcă s-au calmat, nu s-a mai tras. Atunci ne-am pornit la deal, ca să vedem cine sunt şi să spunem la stăpână. Ne-am pornit încetişor la deal.

Casa familiei Morari

Acolo am găsit două căruţe şi doi cai. Într-o căruţă era plasa cu peşte. L-am cântărit pe urmă, erau 17 kilograme de peşte care abia începuse să populeze iazul. În cea de a două căruţă am văzut că doarme un copil. Era acoperit peste cap. Am lăsat copilul să doarmă şi am luat plasa cu peşte din cealaltă căruţă. Fratele a vrut să dezlege calul. În acest moment, au început să împuşte din nou în direcţia noastră. Atunci m-au rănit pe mine”, şi-a prezentat versiunea sa Viorel Bojoga.

Bărbatul recunoaşte că a luat copilul din căruţă. „Eu am trezit copilul şi l-am luat lângă mine. M-am gândit că este unica şansă ca să scap. Desigur că mă durea piciorul, dar ce trebuia să fac? Am pus copilul lângă mine şi am strigat: „Nu trageţi, că copilul este lângă mine!”. Am luat copilul şi ne-am dat oleacă mai la vale, în loc deschis.

În momentul acesta, tatăl lui venea cu arma îndreptată spre noi. Am înţeles că e tatăl lui, deoarece striga: „Lăsaţi-mi copilul jos că vă omor!”. Eu i-am zis că nu-i dau drumul pentru că mă tem de ei. El s-a apropiat de mine şi m-a lovit cu patul armei peste mână, apoi la umăr. Eu am scăpat copilul şi am căzut jos. Fratele era cu mâinile libere, a văzut că am scăpat copilul şi a vrut să-i ia arma atacatorului.

Atunci s-a produs şi împuşcătura şi tatăl copilului a fost rănit în burtă. A venit şi camaradul său, cu arma spre noi. I-am zis să lase arma jos, că s-a făcut nebunia, trebuie s-o rezolvăm şi să chemăm salvarea. El a scos cartuşele, a pus arma jos şi a fugit. Nu a fost atins nici cu un deget. Nu-mi era mie a fugi după el. Şedea omul lat. Am luat copilul, am luat sacul cu peşte, ne-am dus la maşină şi împreună am întâlnit salvarea. Maşina lor nu a putut intra. Medicii au venit cu maşina mea. Ei pot să confirme că minorul era la mine în maşină. Bărbatul era viu când l-am lăsat, iar când au ajuns medicii, peste vreo 15 minute, era deja mort.

Peste vreo 10 minute a venit şi poliţia. Nouă nu ne-a dat voie să mergem nicăieri, pentru că făceau percheziţii prin maşini, prin casă”, ne-a spus Bojoga.

Bărbatul susţine că în timpul încăierării dintre fratele său şi victimă a fost efectuată o singură împuşcătură, că ultimul a fost rănit în burtă şi că nu înţelege de unde s-a luat rana în barbă: „Se aud nişte vorbe că avea o zgârietură. Poate că a alergat şi s-a împiedicat, s-a lovit de vreo creangă. Nu ştiu”.

Câte arme au fost?

Poliţiştii au găsit la faţa locului 30 de tuburi de cartuşe. Surse din Poliţie ne-au comunicat că au fost ridicate patru arme de vânătoare, una a defunctului, una a finului său şi alte două ale paznicilor, toate deţinute ilegal.

Că au fost patru arme ne-a spus şi Anatol Moisei.

Valeriu Bojoga susţine însă că el şi fratele său aveau doar o armă. În schimb, declară că de cealaltă parte erau mai multe arme: „Trăgeau în direcţia noastră din toate părţile”.

Deşi când şi-a prezentat versiunea, Viorel Bojoga nu a spus că a tras şi el din armă, în cele din urmă a declarat că au fost trase patru focuri în aer: „Trei gloanţe au fost trase pe mal, atunci când a fost deschis focul asupra noastră. Unul a fost tras puţin mai în deal. Poliţia a găsit tuburile de cartuşe şi le-a ridicat”.

Ridică semne de întrebare numărul de cartuşe. Poliţiştii ar fi găsit în jur de 30 de tuburi. Unul a fost descoperit de echipa noastră, în iarbă. Viorel Bojoga ne-a declarat că, iniţial, au fost trase opt focuri de armă în direcţia lor, apoi ei au tras încă patru focuri, în timp ce Ion Bojoga se încăiera cu Ion Morari a fost tras un singur foc. Deci, 13 focuri. În timp ce paznicii se aflau lângă căruţă, în direcţia lor au mai fost trase câteva focuri de armă. Rezultă că au fost trase aproximativ 17 focuri.

Pare-se că a fost o adevărată rafală şi nu este clar când au reuşit Morari şi Moisei să tragă atâtea focuri din cele două arme de vânătoare doar în timpul cât cei doi paznici au luat plasa cu peşte din căruţă şi au dezlegat calul.

Mai apare întrebarea cum nu s-a trezit copilul, oricât de strâns ar fi dormit, în timp ce lângă el se împuşca? O altă întrebare este cum a putut un tată, care îşi iubea fiul, era mândru de el şi îl lua peste tot, să împuşte în direcţia căruţelor, ştiind că acolo este şi copilul său?

Arme „uitate” pe malul iazului

Întrebat de unde are armă, Bojoga ne-a declarat că a găsit-o pe malul iazului cu vreo trei săptămâni înainte de tragedie. Întrebat de ce nu a predat-o poliţiei, Viorel Bojoga ne-a declarat că a decis să o păstreze din considerente de securitate. „Dacă nu aveam arma, nu se ştie ce avea să se întâmple cu mine!”.

Oamenii din Rădeni ne-au spus că pe malul iazului se aud des împuşcături pe timp de noapte şi că ar împuşca paznicii în aer pentru a-i speria pe potenţialii braconieri.

Cine sunt stăpânii şi paznicii de la iaz

Iazul de lângă Rădeni este, din 2010, proprietatea familiei Scurtu. Iniţial, a fost gestionat de fostul primar de Rădeni, Constantin Scurtu. După ce acesta a decedat, bazinul acvatic a trecut în proprietatea exclusivă a văduvei sale, Rodica Scurtu, profesoară la şcoala din Rădeni. Datele cadastrale arată că peste jumătate de an după ce au cumpărat bazinul acvatic, Rodica şi Constantin Scurtu l-au dat în arendă Întreprinderii Individuale „Scurtu Constantin”, al cărei singur fondator şi administrator este Rodica Scurtu.

Oamenii din sat arată cu degetul la ginerele Rodicăi Scurtu, poliţistul Vasile Sclifos, şi susțin că acesta ar fi dat iazul în arendă unor persoane nu prea curate în faţa legii. Locuitorii din Rădeni ne-au mai spus că însuşi poliţistul Sclifos le pare dubios şi că acesta are afaceri în domeniul schimbului valutar.

Din Declaraţia de avere şi interese personale, depusă de Vasile Sclifos pentru anul 2020, aflăm că acesta este ofiţer de patrulare, iar până nu demult s-a aflat timp de trei ani în concediu de îngrijire a copilului.

Poliţistul deţine în proprietate o casă şi două apartamente, toate trei imobile fiindu-i donate. Omul legii mai are în proprietate şi patru maşini, dintre care una, un Mercedes, a procurat-o în 2019 cu 17 mii de euro.

Vasile Sclifos a declarat şi patru afaceri, un lombard, două case de schimb valutar şi un atelier de reparţii auto, toate în Chişinău.

Dar cel mai mult impresionează datoriile pe care le are poliţistul către șase persoane fizice, 230 de mii de euro şi 200 de mii de lire sterline, toate oferite fără nicio dobândă. Cinci dintre creditori i-au dat bani lui Sclifos pe un termen de 40 de ani.

Viorel Bojoga ne-a declarat că el şi fratele său au fost angajaţi în calitate de paznici de către Rodica Scurtu, prin intermediul „unor cunoscuţi”, dar uneori pe acolo mai vine şi Vasile Sclifos, deoarece „doamna Rodica nu este la anii când să alerge pe dealuri”.

Bojoga ne-a mai comunicat că a lucrat cu fratele său Ion, de 27 de ani, în Federaţia Rusă, au făcut nişte bani, dar au obosit şi au ales să se facă paznici la iaz ca să se mai odihnească.

Am trimis mai multe mesaje, prin intermediul paznicului, că dorim să vorbim cu Vasile Sclifos, dar nu am mai fost contactaţi de poliţist.

Rodica Scurtu ne-a răspuns la telefon şi ne-a declarat că paznicii au fost atacaţi şi s-au apărat.

Aşteptări mari de la poliţie

Atât rudele, cât şi locuitorii din Rădeni, ne-au declarat că doresc ca ancheta să fie corectă şi să nu se muşamalizeze dosarul. „Pe om nu-l mai întorci de pe lumea cealaltă. Dar a fost un om bun şi vrem să-i rămână amintirea nepătată, că nu s-a împuşcat el singur”, ne-au spus rădenenii.

Şi Viorel Bojoga aşteaptă ca oamenii legii să-i facă dreptate: „Nu ştiu cu ce se ocupă poliţia. Am fost atacaţi, eu am fost rănit, ni s-a furat peştele. Fratele meu care s-a apărat pe el şi pe mine stă în închisoare, iar cineva se plimbă în libertate”.

Cristina Vicol, ofiţerul de presă al Inspectoratului de Poliţie Călăraşi, ne-a comunicat că în legătură cu acest caz a fost pornit un dosar penal pentru omor din culpă, însă pe moment se efectuează expertizele balistice şi medico-legale, după care ar putea fi luate alte decizii, în funcție de rezultat.

Întrebată de ce poliţia a comunicat a doua zi presei, în lipsa rezultatelor expertizelor, că Ion Morari s-a împuşcat singur, Cristina Vicol ne-a spus că băiatul victimei ar fi declarat că vinovat de cele întâmplate s-ar face tatăl său. Acest lucru a fost infirmat de mama şi unchii minorului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU