Tarife noi de la ASP: 260 de lei pentru înregistrarea unei căsătorii care era altădată gratuită

1416
0

Agenția Servicii Publice (ASP) va percepe tarife pentru servicii de stare civilă, care anterior au fost gratuite, la prețuri ce sfidează bunul simț, potrivit deputatului Platformei DA, Alexandru Slusari. Acesta a reacționat după ce ASP a anunțat modificări la prețurile pentru înregistrarea căsătoriei, eliberarea duplicatului certificatului de stare civilă și eliberarea certificatului de capacitatea matrimonială. În acest fel, potrivit lui Slusari, ASP caută să spele sute de milioane de lei folosite pentru modernizarea centrelor multifuncționale, dar și credite bancare luate favoarea unor persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc și PD, inclusiv pentru „licitații inutile” care au costat 500 de milioane lei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În replică, directorul ASP, Vladislav Zara, invocă o decizie de guvern din 2017, modificată la final de decembrie 2019, când cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu era pe plecate, care anticipa o modificare a metodologiei de calculare a tarifelor pentru serviciile de stare civilă.

Drept urmare, înregistrarea căsătoriei în regim curent, care până acum era gratuită, va costa 260 lei. Tarifele la înregistrare a căsătoriei în regim de urgență se dublează. Înregistrarea schimbării numelui, care era gratuită, va costa 290 lei. Eliberarea încă gratuită a duplicatului certificatului de stare civilă sau extrasului de pe actul respectiv va costa 210 și, respectiv, 230 lei. Eliberarea certificatului de capacitatea matrimonială va costa de trei ori mai mult decât în prezent, iar tariful pentru întocmirea și expedierea interpelărilor de solicitare a certificatului va crește de 5 ori.

„Sunt doar câteva exemple elocvente de nesimțire”, a scris Slusari.

În acest context, portalul Mold-Street menționează că, de la 1 iunie, în conformitate cu aceeași decizie a Cabinetului de Miniștri, ASP a majorat tarifele pentru unele servicii oferite proprietarilor și șoferilor de automobile, dar și cele de înregistrare a companiilor sau a modificărilor în documentele entităților juridice.

Totodată, ASP a lansat cea mai scumpă licitație din istoria sa, pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare. La aceasta s-au înscris trei companii, ofertele cărora oscilează între 162 milioane și 480 milioane de lei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU