Comitetul reprezentanților permanenți ai Uniunii Europene, o instituție care răspunde de pregătirea lucrărilor Consiliului Uniunii Europene, a convenit să-i includă pe cetățenii R.Moldova, pe lângă cei ai altor 10 state, în lista celor care pot călători în scopuri mai puțin importante, de exemplu turism, în spațiul comunitar. Astfel, moldovenii care își pot permite acest lucru ar putea merge în vacanță în țările membre ale Uniunii Europene, respectând însă anumite condiții, deoarece decizia poartă caracter de recomandare și fiecare țară a Uniunii Europene are dreptul de a aplica propriile reguli de intrare.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINECele 11 țări incluse în listă sunt Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Brunei, Canada, Iordania, Kosovo, R.Moldova, Muntenegru, Qatar și Arabia Saudită, transmite Reuters.
Țărilor membre ale Uniunii Europene li se recomandă să ridice treptat restricțiile de călătorie pentru statele admise în lista actualizată, dar, în același timp, se arată că poate fi solicitat la intrare un test negativ la COVID-19 sau o perioadă de carantină.
Ambasadorii din cele 27 de state ale Uniunii Europene au aprobat completările miercuri, 30 iunie, în cadrul unei reuniuni, modificarea urmând să intre în vigoare în următoarele zile, precizează Reuters.
Decizia cu privire la deschiderea călătoriilor în Uniunea Europeană pentru moldovenii vaccinați a fost anunțată în ajun de președinta Maia Sandu, care a specificat totuși că imunizarea anti-COVID trebuie să fie făcută cu un ser recunoscut de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).
Printre acestea nu se află încă vaccinul rusesc Sputnik V.
Deocamdată, conform informațiilor furnizate de Ministerul de Externe de la Chișinău, R.Moldova, Ungaria, Georgia, Ucraina și Turcia au convenit asupra recunoașterii reciproce a certificatelor naționale de imunizare împotriva COVID-19. De asemenea, potrivit ministerului, Bulgaria, Spania și Muntenegru au anunțat despre recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de către autoritățile R. Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Certificatul emis de Centrele de vaccinare din R.Moldova deține toate variabilele necesare ale unui certificat de vaccinare, precum datele personale, producătorul, seria vaccinului, data administrării și elementele de securitate, cum ar fi ștampila, semnătura și QR cod. Toate acestea sunt prezentate și în limbile română, engleză și rusă, asigură Ministerul Sănătății al R.Moldova.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE