Alegeri în Găgăuzia, în aceeași zi cu cele din Rusia. Întâmplător sau nu?

961
1
Stema și drapelul UTA Gagauz-Yeri pe frontispiciul Adunării Populare de la Comrat

Alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei se vor desfășura pe 19 septembrie 2021. O decizie în acest sens a fost adoptată de deputații din actualul legislativ regional de la Comrat la sfârșitul săptămânii trecute, după mai multe ezitări de a reveni la acest subiect, în legătură cu faptul că scrutinul, care urma să se desfășoare pe 16 mai, a fost amânat după instituirea stării de urgență de către majoritatea parlamentară PSRM-Șor-Pentru Moldova. Chiar dacă a existat și o altă propunere – 15 august –, majoritatea deputaților din Adunarea Populară a preferat data de 19 septembrie și nu întâmplător.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Unii dintre ei și-au motivat deschis opțiunea prin faptul că la aceeași dată se vor desfășura alegeri în Duma de Stat a Federației Ruse.

„Аici e spiritul Rusiei” (parafrază a unei strofe «Там русский дух… там Руссью пахнет!» din poemul „Ruslan și Ludmila” de Aleksandr Pușkin – n.red.), а declarat în cadrul dezbaterilor Gheorghi Kadîn, citat de portalul regional Nokta.md

„Oare când se va simți la noi spiritul găgăuz?”, i-a replicat deputata Elena Karamit.

În final, pentru data de 15 august s-au pronunțat opt deputați, iar pentru 19 septembrie – 19 deputați din legislativul regional de la Comrat.

Menționăm că mandatul de patru ani al actualei componențe a Adunării Populare din Găgăuzia a expirat în februarie 2021. Inițial, data alegerilor a fost stabilită pe 16 mai, care a fost însă anulată, chiar dacă procesele electorale din autonomie erau deja în desfășurare, după instituirea stării de urgență la nivel național, la 31 martie, prin votul majorității din Parlamentul de la Chișinău. Decizia a fost invalidată de Curtea Constituțională pe 28 aprilie, dar deputații din Adunarea Populară au evitat în câteva rânduri, în lipsă de cvorum, să revină la subiectul alegerilor din autonomie.

Găgăuzia, unde până în prezent se manifestă tendințe secesioniste, este cunoscută ca una dintre cele mai pro-ruse regiuni ale R.Moldova, sentimente care au fost intens încurajate în autonomie în perioada guvernării comuniste a lui Vladimir Voronin și, mai apoi, în perioada mandatului prezidențial al lui Igor Dodon.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU