Cartea Leontinei Vatamanu își începe drumul spre public

336
0

În contextul celor 80 de ani de la primul val de deportări din Basarabia și Bucovina de Nord, va avea loc vineri lansarea cărții-album „Copiii Basarabiei în GULAG. Ierbar de Amintiri”, autoare de concept – Leontina Vatamanu.

Cartea a apărut în cadrul proiectului „A stronger voice against soviet nostalgia by helping victims of GULAG and documenting their stories”, implementat de către RCTV „Memoria”, cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Leontina Vatamanu, autoarea cărții „Copiii Basarabiei în GULAG. Ierbar de Amintiri”

E un volum asupra căruia mi-am picurat sudoarea sufletului în 2020 – un an al autoexilului, când tema deportărilor din nou mi-a deschis niște perspective asupra puterii omului de a depăși. Am petrecut cu protagoniștii acestei cărți câteva luni. M-am apropiat cu multă pietate de mărturisirile lor, le-am citit și le-am răscitit, le-am călcat pe urme, refăcând traseele lor pe hărți, căutând cătunele și localitățile exilului lor, care între timp fie s-au extins, fie au dispărut de pe fața pământului. Cu unii din ei am avut norocul să mă întâlnesc și să discut îndelung. Pe unii i-am pierdut între timp… un an greu… Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească cu toți drepții. Acești deportați mi-au devenit apropiați. Au devenit modele de rezistență, de demnitate, de vitalitate, de mărinimie și modestie. Îi voi păstra în sufletul meu. Și în acest album al neuitării. Le mulțumesc din suflet tuturor colegilor care au contribuit la apariția acestei cărți”, spune Leontina Vatamanu, autoarea cărții-album „Copiii Basarabiei în GULAG. Ierbar de amintiri”.

Drama a 19 familii deportate este reflectată în volum, prin intermediul fotografiilor și al mărturisirilor. Una dintre protagonistele cărții li se adresează cititorilor cu multă emoție: „Mă numesc Ana Oglindă, născută în 1955 în Siberia. Unde s-au cunoscut părinții mei și am petrecut 4 ani ai copilăriei mele. Și îmi pare foarte bine că părinții și buneii mei au făcut pozele acestea. Și îmi pare foarte rău că nu este tata să vadă că au ajuns aceste poze în acest Album. Fotografii care au călătorit prin toată Siberia… Cuvintele și textul acesta sunt scrise de tatăl meu și sunt neprețuite. Vă spun sincer. Aș vrea ca lumea să știe și tineretul să cunoască acest lucru. Istoria rămâne VIE !!!”.

Lansarea volumului va avea loc vineri, 11 iunie, online, la ora 14:00. Printre invitații la eveniment vor fi protagoniști ai Albumului, supraviețuitori din GULAG, reprezentanți ai Președinției RM, ai Ambasadelor, ai instituțiilor de stat, istorici, personalități din mediul academic. Evenimentul este organizat de RCTV „Memoria”.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here