Condamnare tardivă a deturnării cursei civile Ryanair în Belarus, formulată de președinta Maia Sandu: În primele zile nu am fost disponibilă

917
0

Președinta Maia Sandu a condamnat deturnarea unui avion civil de către regimul Lukașenko din Belarus, cu scopul de a-l reține pe jurnalistul de opoziție Roman Protasevici. Reacția sa vine însă la mai multe zile după incidentul de duminică, 24 mai, când cursa Ryanair 4978 Atena-Vilnius a fost deviată sub pretextul unei false alerte cu bombă și forțată să aterizeze la Minsk, unde Protasevici și prietena acestuia, rusoaica Sofia Sapega, au fost încătușați de KGB-ul belarus.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Răspunzând la reproșurile ce i-au fost adresate în legătură cu această întârziere, Maia Sandu a declarat că în primele două zile „a fost indisponibilă”.

Între timp, ex-președintele Igor Dodon și socialiștii săi au cerut Președinției să nu admită implicarea R.Moldova în ceea ce ei numesc „războiul sancțiunilor” occidentale împotriva Belarusului, afirmând că acestea ar putea avea efecte grave asupra economiei naționale.

„A fost opinia Ministerului de Externe. Președinția nu a venit cu o opinie atunci, imediat, pentru că nu am fost disponibilă eu. (…) Ce se întâmplă în Belarus e foarte grav și noi suntem îngrijorați de soarta oamenilor care au ajuns să fie închiși pe nedrept. Sperăm că lucrurile se vor îmbunătăți, oamenii vor fi eliberați din detenție și drepturile omului vor fi respectate”, a declarat Maia Sandu într-o emisiune la TV8.

Întrebată dacă R.Moldova s-ar putea alătura sancțiunilor occidentale împotriva Belarusului, șefa statului a spus că „acest lucru poate să-l decidă un Guvern cu mandat deplin și următorul Parlament”.

„Rolul pe care îl am eu, în special, este ca să nu admitem în Republica Moldova lucrurile să degradeze și să avem astfel de probleme”, a adăugat Maia Sandu.

Pe de altă parte, liderul PSRM, care se laudă cu amiciția sa cu Aleksandr Lukașenko, s-a declarat categoric împotriva unor sancțiuni la adresa Belarusului. „Ce ține de situația din Bielorusia, să se clarifice ei acolo. Eu sunt categoric împotrivă ca R. Moldova să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva Bielorusiei așa cum sunt împotriva sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei…”, a declarat Dodon în cadrul vlogului său săptămânal de pe YouTube.

În același timp, PSRM a lansat un apel prin care se arată îngrijorat că R.Moldova ar putea fi atrasă în „jocuri geopolitice”.

Pe parcurs, a devenit cunoscut că Moscova s-a solidarizat cu regimul lui Lukașenko și a interzis zborurile internaționale către Rusia care ocolesc Belarusul. Astfel, o cursă Austrian Airlines a fost anulată vineri, deoarece nu a primit undă verde din Rusia pentru o schimbare de traiectorie care nu survolează Belarusul, transmite AFP. Se întâmplă după ce șefii de state și guverne ai UE au decis în seara zilei de luni, 24 mai, să închidă propriul spațiu aerian pentru navele belaruse și au recomandat companiilor europene să evite spațiul aerian al Belarusului. Liderii țărilor din UE au calificat acțiunile regimului Lukașenko drept un act de piraterie aeriană și au cerut eliberarea neîntârziată a lui Roman Protasevici și a Sofiei Sapega.

Totodată, și Organizația Internațională pentru Aviație Civilă a Națiunilor Unite (ICAO) a decis joi, 27 mai, să investigheze deturnarea cursei Ryanair la Minsk.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE