Luptătoarele Anastasia Nichita și Irina Rîngaci, campioane europene

974
0

Atletele Anastasia Nichita și Irina Rîngaci și-au adjudecat, în categoriile lor de greutate, trofeul suprem la Campionatul European de lupte Under-23, desfășurat în perioada 17-23 mai a.c. la Skopje, Macedonia de Nord.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai întâi a intrat în concurs luptătoarea noastră de 22 de ani, Anastasia Nichita (59 kg), care s-a impus absolut în toate partidele într-un mod de-a dreptul fenomenal, înainte de expirarea timpului regulamentar. În primul meci, din calificări, ea a trecut în stil fulger – în mai puțin de un minut, prin tuș – de reprezentanta Serbiei, Anna Fabian.

Să înceapă blitz-kriegul!

Blitz-kriegul de o viteză amețitoare în execuția Anastasiei Nichita și-a continuat marșul triumfător și în următoarea confruntare, din faza sferturilor de finală, cu germana Anne Beatrice Nuernberger. Partida s-a încheiat încă în prima sa jumătate, discipola antrenorului Tudor Cîrlan învingând prin superioritate tehnică (10-0). Un caracter puțin mai echilibrat a purtat lupta din semifinale disputată în compania ucrainenei Solomia Vinnik, aceasta din urmă cedând „abia” în jumătatea a doua a meciului. Sportiva noastră a preluat conducerea prin două procedee identice – executate într-un interval de 25 de secunde – de scoatere a adversarei din perimetrul saltelei de lupte (2-0). Apoi atleta originară din Tătărești, Strășeni, majoră diferența până la patru puncte, prin plasarea forțată la sol a concurentei sale. Iar imediat după pauză, conaționala noastră își pune oponenta pe omoplați, învingând la tuș.

Anastasia Nichita

Momentul culminant îl constitui, fără doar și poate, finala mare. Derularea evenimentelor în primele 45 de secunde ale partidei stârni aplauze și exclamații de admirație, dar și de uimire, în tribune: Anastasia Nichita o trecu în parter pe atleta din Ungaria, Tamara Dollak, după care execută de patru ori consecutiv procedeul de rostogolire, demonstrând o tehnică de mare maestru – o priveliște de-a dreptul fascinantă și o performanță mai rar întâlnită la un nivel atât de înalt. Astfel compatrioata noastră a învins prin superioritate tehnică (10-0) în meciul decisiv, care abia de reuși să înceapă, că se și încheie – un final pe cât de rapid, pe atât de feeric, demn de o sportivă cu certe perspective olimpice.

Vieți paralele

În paralel, la Complexul sportiv de la Skopje excela încă o reprezentantă a Republicii Moldova, Irina Rîngaci, în categoria de greutate de 65 kg. Astfel, ea nu avu niciun fel de probleme în prima partidă din faza sferturilor de finală, învingând-o în prima repriză prin tuș pe spaniola Nerea Pampin Blanco. Asemănarea manierei categorice, în care cele două discipole ale școlii moldovenești de lupte reușeau să-și elimine din cursă adversarele, era de-a dreptul izbitoare. În semifinale, sportiva noastră de 19 ani a trecut, iarăși prin tuș, de poloneza Kamila Czeslawa Kulwicka.

Irina Rîngaci

Finala însă, disputată în compania atletei din Ucraina, Katerina Zelenih, se dovedi a fi una crâncenă, cu scântei. Evenimentele se derulau cu o iuțeală fulgerătoare: mai întâi conducerea fu preluată de adversară: 0-2. Timp de 15 secunde, discipola Școlii Sportive a Rezervelor Olimpice din Chișinău întoarse rezultatul prin ridicarea oponentei din poziția parter și aruncarea de mare amplitudine (4-2). Replica ucrainenei veni instantaneu: scăpând din strânsoare, se plasă în spatele Irinei (4-4), după care încercă să o așeze pe omoplați, cu intenția vădită de a tranșa astfel soarta partidei… Printr-un efort supraomenesc, eleva antrenorilor Anatolie Guidea și Andrei Chiperi a evitat înfrângerea prin tuș, cu prețul unei luxații a umărului stâng, care i-a fost apoi înghețat de medic – cu ajutorul unui șprei special – chiar pe salteaua de lupte. Revenindu-și rapid din șoc, I. Rîngaci rezistă asaltului întreprins de concurentă și efectuă un procedeu rezultativ: scor la pauză 6-4.

Bucuria performanței

A doua jumătate a meciului a decurs într-o luptă surdă, ambele luptătoare consumându-și la maximum rezervele de forță fizică. Până la urmă, chișinăuianca s-a dovedit a fi mai abilă, învingând cu 8-5 și adjudecându-și pe merit titlul continental. Reamintim că luna trecută ea a devenit campioană europeană și în categoria superioară, cea de senioare! Astfel, școala moldovenească de lupte își confirmă înalta calificare, iar suporterii rămân în așteptarea savurării Jocurilor Olimpice de la Tokyo, la care vor evolua și reprezentanții noștri ai acestui gen de sport: Anastasia Nichita (lupte feminine) și Victor Ciobanu (greco-romane).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE