Yarde Sale, „un loc de legănat duminici”

940
0

La fiecare ediție Yard Sale a demonstrate cât de frumos este Chișinăul, iar cea de-a 73-a nu a fost o excepție! După 469 de zile, Yarde Sale a revenit din nou cu un iarmaroc pentru iubitorii de lucruri handmade și pentru cei care preferă să petreacă timpul cu oameni dragi în spații speciale, cum ar fi locația din acest an, Teatrul Verde de la Valea Morilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Evenimentul a avut loc pe 23 mai, în cadrul acestuia au fost expuse diferite lucrări, de la broderii, obiecte de ceramică, de lemn până la compoziţii florale, jucării, lucrări ale pictorilor autohtoni etc.

„Pentru iarmarocul Yard Sale am venit cu bijuterii și accesorii confecționate din mărgele de nisip, pietre naturale, cristale swarovski, ceramică (porțelan cu glazură de cristale confecționate de către unul din meșterii din Republica Moldova). De 10 ani mă ocup de confecționarea bijuteriilor. Mi-a fost foarte dor de cumpărători și cred că și cumpărătorilor le-a fost dor de un asemenea iarmaroc, unde sunt lucruri realizate manual”, susține unul dintre producători, Marina Țurcan.

Evenimentul a fost organizat de Întreprinderea Municipală „Direcţia parcurilor, cultură și odihnă” și este o primă experiență de acest fel pentru municipalitate.

„La Yarde Sale, suntem pentru prima dată, proiectul Galeria Ou a început în martie, am participat la programul XY Pre-accelerator: Women Entrepreneurship II, unde am fost selectate. Sub mentorat, datorită cunoștințelor și conexiunilor ce au fost obținute acolo, proiectul s-a dezvoltat în versiunea finală. Galeria Ou este un site online, unde vindem produse cu lucrări imprimate ale artiștilor din Republica Moldova. În prezent, pe site avem șapte artiști, printre care: Vasiluța Vasilache, Mihail Lazari, Anastasia Creciun, Irina Bardița, Inga Edu, Selina Floca, Olga Breechag și patru tipuri de produse (picturi, postcarduri, puzzle și pături). Mesajul pentru cumpărători este să susțină artiștii locali, pentru că Yard Sale a fost făcut pentru asta. Desigur, să cumperi acum o lucrare originală de la un artist este foarte scump, pentru că o lucrare poate costa de la câteva sute de euro la câteva mii. Iar aici noi le vindem la un preț mult mai accesibil și de la fiecare vânzare se duce un anumit procent la artiști, astfel noi ajutăm vânzătorii să facă un restart”, spune cofondatoarea Galeriei Ou, Ruxanda Spătari.

În cadrul târgului au fost expuse piese vestimentare ale unor designeri autohtoni. De asemenea, au fost și persoane ce și-au adus haine de acasă și le-au pus de vânzare la prețuri accesibile pentru toți.

Gabriela Cebanu a venit la târg cu haine pe care nu le mai poartă, a hotărât să le dea a doua viață: „Sunt din Chișinău, am venit la târg împreună cu prietena mea. Am hotărât să dăm o nouă șansă hainelor pe care nu le purtăm de mai mult timp, de jumătate de an, și acesta e un motiv să le dăm cuiva care are mai multă nevoie de ele, să ne fie plăcut să ne petrecem timpul aici, și oamenilor să le fie plăcut să ia o haină bună la un preț simbolic. Atmosfera de la Yarde Sale e foarte prietenoasă, lumea e însetată de evenimente și într-adevăr vrea ceva nou. Și asta e acea energie pe care o poate primi aici”.

La Yarde Sale, pe lângă faptul că au achiziționat diverse produse, cumpărătorii au făcut și fapte bune. Pe teritoriul Teatrului Verde au fost câteva organizații caritabile, printre ele se numără: Sterilisation of Stray Animals; Armata Salvării Moldova; Hospices of Hope Moldova; Inima Pura; Octobags Shop.

„Loc de legănat duminici – Yard Sale. Fost-am să revăd una dintre comunitățile creative ale Chișinăului, care ne-a dat întâlnire după o pauză de durată. Meșteșugari, tineri antreprenori, artizani, designeri, pictori și oameni dedicați au pus pe tarabe și în inima vizitatorilor tot ce au creat mai bun. Am rămas încântată să revăd și multă lume frumoasă, implicată în acțiuni sociale, precum voluntarii de la Hospices of Hope Moldova. De astfel de comunități avem nevoie – care să inspire la implicare, curaj și neastâmpăr”, mărturisește una din vizitatoare, Irina Tizu.

Intrarea pe teritoriul Teatrului Verde a costat 80 de lei, iar pentru pensionari și pentru copiii sub vârsta de zece ani a fost gratuită. Organizatorii au creat o zonă specială pentru copii cu diferite jocuri interactive sub supravegherea celor din Prospera Education Hub, oferind posibilitate părinților de a se relaxa sau de a face cumpărături.

„Am venit împreună cu mama mea, care confecționează genți handmade din mătase. Târgul mi-a lăsat o impresie foarte bună. Deși suntem într-o perioadă dificilă, cred că am avut nevoie de așa un eveniment, să petrecem timpul cu cei dragi, într-un spațiu atât de verde, cu muzică și voie bună”, susține unul dintre vizitatorii târgului, Nicolae Guzun.

Evenimentul s-a desfășurat între orele 12:00-20:00, toate măsurile de prevenire a infecției cu COVID-19 au fost respectate cu strictețe.

Yarde Sale prezintă o posibilitate excelentă de a gusta cele mai bune vinuri moldoveneşti, de a vedea producători autohtoni și de a admira lucrări de artizanat. Reamintim că Yarde Sale organizează de 11 ani târguri, fiecare ediție diferă ca locație și concept, tematica din acest an fiind „Hai afară!”.

Autor: Ludmila Hițuc, Facultatea de Jurnalism, USM

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE