UE/Cine tulbură apele în râul Ichel? (FOTO/VIDEO)

2289
1

Tone de ape uzate, de provenienţă menajeră şi industrială, curg zilnic în râul Ichel care se revarsă în Nistru, ca mai apoi să ajungă şi în robinetele consumatorilor din Chişinău. Dejecțiile se revarsă în râuleţ din sistemul de canalizare al satului Ciorescu, suburbie a Capitalei, care numără în jur de 7 mii de locuitori şi unde sunt înregistraţi peste 400 de agenţi economici. În localitate sunt trei restaurante, două şcoli, mai multe blocuri etajate, o spălătorie auto, conectate la sistemul de canalizare care se revarsă în Ichel. La acelaşi sistem este conectată şi fabrica de mezeluri Rogob, cu o capacitate de producţie de 50 de tone pe zi. În localitate se construiește de mai mulţi ani o staţie de epurare care, însă, nu poate fi finisată din cauza unor neînțelegeri dintre administraţia publică locală şi agentul economic care a construit staţia.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Apele Ichelului sunt tulburi şi pline de spumă, de parcă ar fi tratate special cu detergenţi. Când te apropii de râu, se simte un miros urât. Pe de altă parte, peisajele pitoreşti, parcă rupte din basm, din apropierea râului îi determină pe mulţi să vină la odihnă anume aici. În satul Făureşti, care face parte din comuna Ciorescu, lângă Ichel, curge un izvor pe care oamenii l-au amenajat cum ştiu ei mai bine. Pe o plăcuță este scris un mesaj ce ne îndeamnă să ocrotim apa care este izvorul vieţii.

Izvorul de la Făurești

Apele Ichelului, ca o leşie

În apropiere de izvor, a fost amenajat şi un loc de odihnă, unde am găsit câteva familii adunate la un picnic. O fâşie acoperită de tufe de liliac face peisajul şi mai splendid. Iar pe alături curge râul Ichel, cu apele sale ca o leşie.

Inscripţia de lângă izvorul din Făureşti

Nu departe se află Penitenciarul nr. 10, unde îşi ispăşesc pedeapsa deţinuți minori, iar alături e Centrul de instruire a angajaţilor din penitenciare. Un gardian susţine că instituţia are staţia sa de epurare, iar deşeurile sunt evacuate cu camioane speciale.

„Problema nu este de la noi. Vine de undeva de la Cricova, de la agenţii economici. Și noi suportăm mirosurile. Acum nu se prea simte, dar veniţi pe la ora 5-6 dimineaţa. Te înăduşi. Nu poţi sta afară din cauza putorii. Apa poluată vine din sistemul de canalizare de la Ciorescu, de la Combinatul de şampanie din Cricova. Problema este mai demult, s-a spus şi la televiziune, dar nimic nu se rezolvă”, ne-a declarat gardianul.

Toate ţevile de canalizare se îndreaptă spre Ichel

Locuitorii din satele prin care trece Ichelul susţin că râuleţul nu a fost întotdeauna atât de poluat. „Când eram mică, mă scăldam în Ichel. Apele erau atât de limpezi. Dar ce se face acum e de groază!”, ne-a spus Maria, locuitoare din satul Boşcana. Locuitorii din Hruşova îşi amintesc că înainte pescuiau în Ichel, dar acum nu mai este peşte în râu. Şi gardianul de la penitenciar ne-a spus că în anii 2004-2005 în Ichel era peşte.

Toate ţevile de canalizare din Ciorescu duc spre Ichel

Într-o vale acoperită de verdeaţă de la marginea satului Ciorescu, am descoperit mai multe ţevi de canalizare care se contopeau într-un punct comun, revărsându-se ca o cascadă de ape uzate cu resturi biologice şi menajere, acoperite de spume. Mai departe, printr-un pârău, apele puturoase se revarsă în Ichel.

În apropiere, se află şi staţia de epurare care nu funcţionează. Chiar pe alături trece o ţeavă de canalizare prin care apele contaminate se revarsă zgomotos în Ichel.

Locuitorii mai în vârstă din Ciorescu spun că apele uzate din sistemul de canalizare din Ciorescu se revarsă de cel puţin trei decenii în Ichel. Doar că înainte nu erau atâţia agenţi economici, iar numărul consumatorilor casnici conectaţi la sistemul de canalizare era foarte mic. Totodată, sistemul vechi de canalizare era dotat cu mai multe filtre care nu permiteau ca deşeurile menajere să ajungă în râu.

Apa din Ichel, ca o leşie

„Înainte erau nouă fântâni în care erau filtre. Situaţia s-a schimbat după ce a fost construit un alt sistem de canalizare, unul modern. Sistemul ar fi bun dacă ar fi și o staţie de epurare. Au construit-o, dar nu funcţionează. Nu cunoaştem motivul. Iar apele uzate ajung în Ichel. La fel şi sistemul de canalizare din Cricova”, ne-a spus un locuitor din Ciorescu.

Staţia de epurare, care a costat 5 milioane de lei, nu a funcţionat niciodată

La marginea comunei Ciorescu, nu departe de râul Ichel, se află şi staţia de epurare care nu a funcţionat niciodată. Obiectivul este înconjurat de un gard din sârmă, iar la poartă atârnă un lacăt greu, acoperit de rugină. Câteva ţevi perpendiculare sunt acoperite cu butelii din plastic. Bucăți de tencuială au început să se desprindă de pe bazinul destinat omogenizării apelor uzate.

Spuma de pe Ichel. satul Hruşova

Chiar dacă porţile sunt încuiate, nu există nicio problemă să pătrunzi pe teritoriul îngrădit. Însă imediat ce ajungi dincolo de gard începe să sune sfâşietor sirena. Dar oricum nu există probleme, căci nimeni nu va veni să vadă din ce cauză s-a declanşat alarma.

Staţia de epurare a început să fie construită cu cinci ani în urmă de către SRL Lăcătuş, o firmă din Cricova, localitatea vecină, care a câştigat licitaţia anunţată de Primăria Ciorescu.

Mijloacele financiare, 5 milioane de lei, necesare pentru construcţia staţiei de epurare, au fost alocate de către Fondul Ecologic Național. Din păcate, nu am reuşit să discutăm cu responsabilii de la Fondul Ecologic Național, pe parcursul mai multor zile, nimeni nu a răspuns la apeluri.

Apele uzate din Ciorescu, ca o cascadă

Primarul de Ciorescu: „Am venit la Primărie ca să rezolv această problemă”

Ion Scripnic, primarul comunei Ciorescu, ne-a spus că e la curent cu problema, regretă situația, dar vina o poartă agentul economic care nu finisează construcția. Primarul de Ciorescu a precizat că problema construcţiei unei staţii de epurare a fost pusă cu cca zece ani în urmă. „Eu chiar vreau să rezolv problema, nu pentru că îmi sunaţi voi sau alţi jurnalişti. Eu sunt originar din satul Făurești şi, să fiu sincer, mă doare sufletul pentru ce se întâmplă acolo, mă doare sufletul pentru Ichel.

Motivul principal pentru care am venit la cârmuirea comunei Ciorescu a fost ca să rezolv această problemă. Iniţial, ne-am adresat Primăriei Chişinău, iar sarcina a fost dată Direcţiei construcţii capitale, iar finanţarea urma să fie acoperită de un credit oferit de BERD. Cei de la Direcţia construcţii au tot tergiversat proiectul şi, în cele din urmă, am pierdut finanţarea de la BERD. Atunci am renunţat la această cale şi am început să căutăm singuri bani.

Am făcut o solicitare la Fondul Ecologic Național şi ne-a fost acceptată. Tot proiectul ne-a costat 12 milioane de lei. O parte din bani sunt din bugetul local şi fondurile alocate de Primăria municipiului Chişinău, iar 5 milioane ne-au fost alocate de Fondul Ecologic Național anume pentru staţia de epurare. Am modernizat sistemul de canalizare, este aproape gata staţia de epurare, urmează să mai construim şi o staţie de pompare”, ne-a comunicat Scripnic.

Primarul din Ciorescu dă vina pe agentul economic că tergiversează darea în exploatare a staţiei de epurare.

„SRL Lăcătuş a câştigat licitaţia. Avea referinţe foarte bune. Dar iată că mai bine de cinci ani se tot construieşte. Am vorbit cu antreprenorul şi ne-a dat asigurări că luna viitoare va fi dată în exploatare. Îl sun permanent şi îl bat la cap să termine odată. Tot îmi spune că aşteaptă un utilaj din România, dar mie nu-mi plac aşa situaţii. Am dat banul, trebuie să facă. Dar bani, slavă Domnului, avem”, ne-a spus primarul.

Spre sfârşitul discuţiei, Ion Scripnic ne-a declarat că vina poluării râului Ichel o poartă nu doar comuna Ciorescu. „Duceţi-vă şi la Cricova şi vedeţi ce se face acolo”, ne-a îndemnat edilul.

Agentul economic: „Am luat credite şi am construit din banii proprii”

Licitaţia privind construcţia staţiei de epurare din Ciorescu a avut loc în anul 2015, cu un singur participant, Lăcătuş SRL. Ulterior, firma respectivă a fost singurul participant şi respectiv, câştigător al altor licitaţii privind construcţia sistemului de canalizare din Ciorescu.

Matei Dăscălescu, fondatorul şi administratorul SRL Lăcătuş, dă vina pe administraţia locală din Cricova că nu i-a plătit la timp pentru lucrările efectuate şi că nu s-a putut achita cu furnizorii.

„Aşteptăm utilaj din România. Ne-au promis că va fi livrat până la data de 7 iunie şi astfel vom putea da în exploatare staţia de epurare. Nu e vina noastră că se tergiversează, e vina lor că nu ne-au plătit la timp pentru lucrările efectuate. Întreprinderea a efectuat lucrările de construcţie la staţia de epurare din Ciorescu din cont propriu. Am luat chiar şi credite pentru a le finaliza. Dar banii au fost transferaţi cu întârziere. Am luat pe datorie utilaj de la o firmă din România pentru staţia de epurare din Ciorescu.

Suntem parteneri cu firma respectivă, imediat ce va fi instalat utilajul adus din România, toate ţevile de canalizare vor fi conectate la staţia de epurare şi apele uzate nu vor mai ajunge în Ichel”, ne asigură Matei Dăscălescu.

Până atunci, apele Ichelului, pline de toate dejecțiile, se vor revărsa în Nistru.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU