Şmecherii care au schimbat albia unui râu (VIDEO)

5728
0
Igor Dodon și Ivan Ududovici

Doi afacerişti din Hânceşti au instalat un baraj pe râul Cogâlnic, în apropierea satului Logăneşti, şi au direcţionat o parte din apele râului pe un canal care înconjoară o parte din iazul unuia din ei pentru a-l proteja de secetă. Este vorba despre Chiril şi Ivan Ududovici, ultimul fiind consilier PSRM al raionului Hânceşti. Oamenii din sat susţin că din cauza barajului şi a canalului săpat în afara oricărui proiect sau coordonare cu Agenţia „Apele Moldovei” le-a fost inundat imaşul lipsindu-i de calea mai scurtă de acces la terenurile agricole. Pe de altă parte, fraţii Ududovici dau declaraţii contradictorii şi susţin că au făcut doar bine pentru Logăneşti, satul lor de baştină.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Barajul de pe Cogâlnic reprezintă un zăgaz din pământ, ridicat perpendicular pe râu, în dreptul proprietăţii îngrădite a lui Ivan Ududovici. În zăgaz a fost instalată o ţeavă cu diametrul de cca 40 cm, prin care apa se scurge cu ţârâita în albia veche a râului.

Un volum mai mare de apă se revarsă însă în şanţul săpat în formă de semicircumferinţă pe lângă gardul care îngrădește iazul lui Ududovici. Mai într-o parte mai este un pârău, prin care surplusul de apă acumulat în şanţul de lângă moşia consilierului socialist revine în albia râului. Când debitul de apă creşte în urma topirii zăpezilor sau a ploilor torenţiale, pârăul de evacuare nu mai face faţă şi apa se revarsă pe luncă. În zilele toride, când debitul de apă se reduce simţitor, din cauza barajului, în unele localităţi apa din râu aproape că dispare.

De ce a fost redirecționată apa din Cogâlnic

Locuitorii susţin că barajul de la Logăneşti şi şanţul de lângă moşia lui Ududovici au fost făcute vara trecută, în plină secetă, ca să nu sece iazul socialistului. Consilierul local, Tudor Rotaru, susţine că atât barajul, cât şi modificările la albia râului au fost efectuate în afara oricăror coordonări sau proiecte. „Le-a venit şi au făcut-o. Sunt oameni influenţi, cu bani, şi consideră că li se permite totul, nu le pasă nici de lege, nici de oameni. Multor locuitori ai satului chiar le este frică de ei”, ne-a declarat alesul local.

Barajul de pe Cogâlnic

Într-o înregistrare audio, ajunsă la noi, un tractorist pe nume Andrei, recunoaşte că el a fost cel care a săpat barajul, fiind plătit de către fraţii Ududovici. „Da, eu am făcut lucrul cela. M-a plătit Vova (astfel i se spune în sat lui Ivan Ududovici). Şi Chirică (Chiril Ududovici) a vorbit cu mine. Au făcut ca pe timp de vară să nu le sece apa din iaz”, spune tractoristul în înregistrarea făcută cu un dictafon ascuns. Tractoristul mai mărturiseşte că regretă că, în urma lucrării făcute de el, la comanda fraţilor Ududovici, imaşul este inundat.

Oamenii din sat sunt nemulţumiţi

Locuitorii din Logăneşti nu s-au alertat iniţial în privința construcţia barajului şi modificarea albiei râului. Unii, care au gospodării în apropiere de râu, chiar s-au bucurat că le-a fost înlesnită irigarea grădinilor. După ce le-a fost însă inundat imaşul, mai mulți gospodari din Logăneşti au semnat o petiţie către Inspecţia pentru protecţia mediului din Hânceşti.

Fraţii Ududovici au instalat două țevi, dar nu au lichidat barajul

În răspunsul semnat de şeful Inspecţiei, Vasile Moraru, autorii petiţiei au fost informaţi că s-a decis de „a opri-digui canalul de ocolire a râului Cogâlnic construit anterior, de astupat cele două canale construite peste drum, şi de dat drumul apei din râul Cogâlnic să curgă conform albiei lui”. Inspecţia pentru protecţia mediului a dispus ca decizia să fie executată până în seara de 17 mai 2021.

„Nu au scos barajul de pe Cogâlnic. Au pus nişte ţevi și apa tot aşa stă. Mai mult, fraţii Ududovici spun că nu ei au făcut barajul, ci un fost primar, cu mulţi ani în urmă. Ne-au ameninţat că ne vor da în judecată ca să le achităm prejudicii materiale şi morale”, ne-a declarat un locuitor din Logăneşti.

Cursul râului e schimbat

Printre locuitorii din Logăneşti sunt şi din cei care sar în apărarea lui Ududovici: „Dar nu mai este nicio încălcare! Vacile au de unde bea apă, oamenii îşi pot iriga grădinile. Dacă va fi luat barajul, la vară nu va fi apă în Cogâlnic şi vitele nu vor avea de unde să bea apă”.

Inspecţia pentru protecţia mediului l-a amendat pe Chiril Ududovici pentru construcţiile neautorizate de pe Cogâlnic, în baza alineatului 3 din articolul 113 Cod contravenţional. Norma prevede o amendă de la 1200 până la 1500 de lei pentru „desfăşurarea neautorizată a lucrărilor de astupare a luncilor şi braţelor uscate ale râurilor, a lucrărilor de regularizare a cursurilor râurilor, de extragere a substanţelor utile, a materialelor de construcţie şi de instalare a comunicaţiilor în zona de protecţie a apelor”.

Primarul din Logăneşti o face „pe niznaiul”

Valentin Danu, primarul satului Logăneşti, susţine că nu cunoaşte cine a construit barajul peste Cogâlnic. „Când am văzut, era deja construit. Dar nu am văzut cine”, ne-a declarat primarul. Într-o discuţie anterioară, chiar lângă baraj, Valentin Danu ne comunicase că i s-a adresat unul din fraţii Ududovici cu solicitarea de a construi barajul şi că l-a direcţionat către Agenţia „Apele Moldovei”.

În albia veche apa ajunge cu ţârâita

Primarul a precizat că, după ce a depistat construcţia ilegală de pe Cogâlnic, a sesizat Agenţia „Apele Moldovei” şi Inspecţia pentru protecţia mediului, dar încă nu a primit niciun răspuns. Întrebat de ce nu a sesizat poliţia ca să identifice făptaşul, primarul din Logăneşti ne-a spus convins că acest lucru urmează să-l facă cei de la „Apele Moldovei”.

Cum se justifică fraţii Ududovici

Chiril Ududovici ne-a declarat că a construit barajul peste Cogâlnic la rugămintea locuitorilor din sat, ca să aibă unde-și adăpa vitele. „Cred că am făcut un lucru bun pentru satul natal, unde vin doar de Paştele Blajinilor. Ca atare, oamenii au decis să construiască barajul, iar eu am finanţat lucrările”, ne-a declarat Chiril Ududovici.

Afaceristul a negat însă că a construit şi canalul de lângă gardul care îngrădeşte moşia fratelui său. „Nu este un canal. E o lăsătură. A fost săpată de cei de la gazificare pentru a-şi proteja conducta. Apoi acolo s-a scurs apa. Iazul în care eu cresc peşte este cu vreo 150 de metri mai în deal, aşa că nu am avut niciun interes”, s-a justificat bărbatul.

Întrebat cui aparţine iazul de lângă gard, Chiril Ududovici ne-a comunicat că este al fratelui său, dar că nu este un iaz, e doar o groapă.

Afaceristul a mai spus că este persecutat de către consilierul Rotaru care se răzbună pentru că a fost concediat dintr-o funcţie deţinută pe lângă biserica din sat, iar acuzaţiile că a fost inundat imaşul nu sunt fondate şi ne-a trimis şi o imagine cu vite pe pășune. Spre finalul discuţiei, Chiril Ududovici ne-a întrebat „omeneşte” ce credem noi despre baraj. Când i-am spus că legea interzice instalarea barajelor pe râuri, afaceristul ne-a spus că a plătit deja o amendă şi, dacă va trebui, va mai plăti.

 

Ivan Ududovici a fost mai rezervat în declaraţii. Consilierul a declarat că a făcut multe pentru satul natal şi a negat orice implicaţie în construcţia de pe Cogâlnic.

Precizăm că Ududovici este susţinător şi bun cunoscut cu fostul preşedinte Igor Dodon. În 2018, Igor Dodon a vizitat ferma de animale din Hânceşti înregistrată pe numele lui Ivan Ududovici şi al soţiei sale, Maria. „Dat fiind faptul că întreprinderea oferă produse de o înaltă calitate, cea mai mare parte a acestora este exportată pe piața Federației Ruse și pe cea a țărilor arabe.

Voi încuraja și voi susține și în continuare producătorii autohtoni să realizeze cât mai mult, precum și să fie asigurați cu piață de desfacere. Este necesar să utilizăm capacitatea pe intern, nu să importăm producție străină”, scria atunci Dodon pe reţeaua Facebook.

La începutul anului 2019, Igor Dodon l-a decorat cu ordinul Gloria Muncii. În luna februarie a anului curent, fiul lui Ivan Ududovici, Dumitru, a fost numit, fără concurs, în funcția de director adjunct al Fondului de Investiții Sociale din Moldova. Dumitru Ududovici este partener de afaceri cu fiica ministrului de Interne, Pavel Voicu, Paulina. Cei doi deţin cote egale în SRL Tre Mulini.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE