Unirea neîmplinită a unioniștilor de la Chișinău. Vor merge în alegeri în două tabere – AUR și PUN

2144
0

Forțele unioniste din R.Moldova rămân divizate în cel puțin două tabere înaintea alegerilor anticipate din 11 iulie. Deși Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid cu reprezentare parlamentară la București, a reușit, prin intermediul filialei înființate la Chișinău, să coaguleze în jurul său un nucleu împreună cu Mișcarea „Salvați Basarabia”, condusă de Valeriu Munteanu, și Partidul Liberal (PL), al fostului primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă. Cele două formațiuni au acceptat să-și înscrie candidații pe lista AUR, nu însă și Partidul Unității Naționale (PUN), în frunte cu istoricul Octavian Țîcu, care ar fi acceptat colaborarea doar în cadrul unui bloc electoral. Și, în timp ce Dorin Chirtoacă, bunăoară, vorbește despre etichete false pe care adversarii Unirii R.Moldova cu România încearcă să le aplice AUR, Octavian Țîcu acuză o tentativă de „asimilare” a mișcării unioniste de către „un partid cu o imagine șifonată, cu înclinații antieuropene și anti-NATO”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, Octavian Țîcu spune că sunt trei motive pentru care PUN nu a acceptat să intre „sub umbrela” AUR, primul fiind chiar dorința inacceptabilă a acestui partid de a aduna sub sigla sa toate partidele unioniste.

„Noi am propus o variantă de compromis – un bloc al unioniștilor, fără sigla AUR, fără sigla PUN, cu una neutră și o denumire care să îmbine un mesaj unionist. În schimb, s-a încercat practic dizolvarea PUN-ului în AUR. Noi înțelegem că ei au acumulat un anumit scor în România, dar realitățile din R.Moldova sunt altele. Noi suntem cea mai mare formațiune unionistă și rezultatul ultimelor alegeri prezidențiale, și rezultatul amplorii pe care o are activitatea partidului, a vizibilității pe care o are în Parlament confirmă asta”, crede Țîcu.

Potrivit liderului PUN, a mai existat și o problemă de fond – a diferenței de abordare a Unirii.

„Pentru că noi am venit cu platforma „unionismului iluminat”, prezentând avantajele și beneficiile Unirii pentru toți cetățenii R.Moldova, dar nu am văzut un asemenea program din partea AUR-ului, care a venit complet dezgolit ideologic și doctrinar. În plus, imaginea anti-sistem a partidului, respingerea AUR în România, mesajul anti-european, mesajul anti-guvernare, refuzul de a-și asuma actul de guvernare în R.Moldova, pentru că ei au ca o condiție sine qua non rămânerea în opoziție, ca și în România. Deci au fost diferențe enorme care nu ne-au putut apropia”, subliniază Octavian Țîcu.

Iar un al treilea factor important, mai spune el, a fost calitatea liderilor pe care îi are AUR în R.Moldova.

„Nu putem noi să ne asociem cu (Vlad) Bilețchi, (Dorin) Chirtoacă și (Valeriu) Munteanu, care sunt expirați politic, chiar dacă au o vârstă tânără. Nu poate Bilețchi întruchipa spiritul românesc sau să fie liderul unui partid unionist. Trebuie să ai o anumită experiență, o anumită imagine, o anumită reputație, un anumit background ca să vorbești în numele românilor. Deci este o mare problemă, legată de credibilitatea unionismului și de aceea noi am dorit să conservăm această viziune a unionismului în forma noastră și să țintim un scor electoral mare, convingând cetățenii că suntem unica opțiune unionistă credibilă în R.Moldova”, a adăugat liderul PUN.

Pe de altă parte, Dorin Chirtoacă susține, într-un interviu la Europa Liberă, că rezultatul foarte bun pe care AUR l-a abținut la alegerile parlamentare din România a oferit cetățenilor R.Moldova oportunitatea unei opțiuni unioniste, „așa cum n-au mai avut-o din 1989, când am avut Frontul Popular, pentru că o altă oportunitate atât de puternică cu un rezultat deja pan-românesc noi n-am avut în cei 30 de ani de la ‘89 încoace”.

Liderul liberalilor acuză o poziție oscilantă a PUN în legătură cu formarea unui bloc electoral comun al unioniștilor. El afirmă că mai întâi a primit o ofertă în acest sens de la fondatorul PUN, Anatol Șalaru, iar la scurt timp după aceasta – un mesaj prin care a fost anunțat că „nu merge”. Acest fapt ar fi determinat PL să accepte oferta AUR, lasă să se înțeleagă Chirtoacă.

Referindu-se la criticile aduse AUR de unii analiști și politicieni, inclusiv din România, el spune că acestea sunt nefondate, lipsite de dovezi și generate de propaganda care se duce cu scopul de a atenua creșterea acestui partid.

„Aici încă nu a pornit aplicarea, lipirea acestor etichete nouă, celor care participăm în această campanie sub stindardul AUR, pentru că s-ar putea să fie total lipsite de credibilitate în condițiile în care oamenii ne cunosc de ani de zile cum suntem, să se încerce să mi se lipească eticheta de prorus, de anti-NATO, de anti-UE, de fascist, de extremist, să încerce cineva să-mi pună această etichetă, să vedem dacă oamenii vor crede aceste absurdități și colegilor care suntem, dl Munteanu, dl Bilețchi și ceilalți”, insistă Chirtoacă.

Liderul PL mai promite că formațiunea sa se va abține de la atacuri la adresa celorlalți colegi care împărtășesc aceleași valori, unioniste, iar „oamenii deja vor putea face alegerea”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE