Peste 900 de elevi vor învăța într-o școală renovată din bani UE. Eficiența energetică a unui liceu din Bălți va fi sporită

1183
0
Fotografii de Natalia Munteanu

La Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți va crește eficiența energetică. Instituția de învățământ se află în plin proces de renovare. Uniunea Europeană (UE) a oferit aproape 20 de milioane de lei pentru a îmbunătăți condițiile de studii pentru 1000 de elevi și profesori.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Liceul este acum reparat din temelie, iar de la începutul noului an școlar elevii vor învăța într-o școală nouă, cu tot echipamentul necesar. În timp ce mulți elevi din republică au revenit la lecțiile în sălile de clasă, școlarii de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” își petrec orele tot pe online, deoarece la instituție au loc lucrări ample de reparație. Doar clasele de liceu studiază temporar într-un bloc pus la dispoziție de autoritățile publice locale de la Bălți.

„Până acum nu era ventilare, geamurile erau vechi. Acum va fi renovat sistemul de canalizare. Totul va fi schimbat. E o reconstrucție totală: de la temelie până la acoperiș, unde vor fi instalate baterii solare”, spun profesorii. Elevii abia așteaptă să revină în clase, unde se vor revedea cu profesorii, dar mai ales cu colegii, într-un mediu sănătos, confortabil și sigur.

Acoperiș și geamuri noi, panouri solare și bloc termoizolat

Proiectul prevede lucrări de eficiență energetică, de termoizolare a clădirii, de asigurare cu energie regenerabilă și iluminatul exterior. Directorul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Angela Murzac a mai spus că în cadrul proiectului va fi reparat grupul sanitar și blocul alimentar, va fi amenajat exteriorul clădirii și altele. Murzac a precizat că echipamentul pentru blocul alimentar va fi cumpărat din banii oferiți de autoritățile publice locale.

Lucrările de reparație a instituției de învățământ au fost lansate în cadrul Proiectului UE privind sporirea eficienței energetice în clădirile publice și aprovizionarea cu apă și canalizare pentru anii 2018-2021, implementat de GIZ Moldova.

„Aceste lucrări vor îmbunătăți calitatea vieții a circa 1000 de elevi și profesori, generând beneficii pentru întreaga comunitate. Măsurile de eficiență energetică vor oferi elevilor condiții mai confortabile, contribuind la economisirea unor importante resurse și la abordarea unor aspecte vitale legate de schimbările climatice”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova. Potrivit Excelenței Sale, la liceu se va micșora consumul de energie termică și emisiile de dioxid de carbon.

Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, Ambasadorul Poloniei în R. Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, Consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, și șeful adjunct al Ambasadei Italiei la Chișinău, Diego Randazzo, au venit miercuri, 19 mai, într-o vizită de lucru la Bălți pentru a vedea cum se desfășoară lucrările de renovare a instituției publice.

„Super! Se vede că faceți un lucru extraordinar!”

Directorul companiei de construcții, Mihail Stratan, a făcut un tur al blocurilor de studii, care s-au transformat într-un șantier. Stratan a prezentat oaspeților, în special ambasadorilor, care sunt etapele și ce fel de lucrări urmează a fi efectuate. Acesta s-a referit la lucrările care vor schimba energetic, ecologic și estetic instituția școlară. „A fost demontat sistemul de încălzire. Aici e bucătăria, care urmează a fi modernizată totalmente cu echipament nou pentru pregătire și ventilare. Sala de festivități va fi renovată. Următorul proces va fi demontarea tâmplăriei pe exterior. Aceleași lucrări se efectuează și la etajul doi, unde-i sala sportivă. Se demontează rețelele existente de încălzire”, și-a început prezentarea Mihail Stratan în timp ce vizitam obiectivul.

Ambasadorul Peter Michalko a intervenit, printr-o întrebare retorică: anul nou școlar va fi deja în condiții mai bune?! „Da! Finalizarea este planificată în noiembrie 2021”, i-a răspuns șefa liceului. În același timp, altă angajată a liceului a precizat că „un bloc de studii va fi deschis la 1 septembrie”. Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” are 916 elevi și 87 de angajați.

Pe acoperiș vor fi montate panouri fotovoltaice. În continuarea turului, Mihail Stratan ne-a spus că s-au făcut lucrări de consolidare a peretelui clădirii și s-au schimbat toate ferestrele. Intrăm în altă clădire. „Sunt finalizate primele cicluri la montarea rețelelor de ventilare. Sistemul de încălzire este nou. Grupurile sanitare au fost demolate. Totul e nou. Se montează utilajul”, susține Stratan. „Super! Se vede că faceți un lucru extraordinar!”, l-a lăudat Michalko.

După ce a inspectat șantierul, Ambasadorul UE și-a amintit de perioada când era elev în orașul natal din Slovacia. „Mă bucur că proiectul avansează pentru a oferi condiții bune de studii pentru elevi, dar și pentru profesori. 1000 de persoane se vor bucura de condiții plăcute pentru educație. Asta rămâne pentru întreaga viață. Eu am aceeași amintire din școala mea din Slovacia, care a fost renovată în anii respectivi”, a spus Peter Michalko.

Grație suportului financiar al UE, în regiunea de nord a R. Moldova mai demarează încă patru proiecte de dezvoltare regională: în satul Flămânzeni, r-l Sângerei, e pornit un proiect în domeniul eficienței energetice, iar alte trei proiecte de aprovizionare cu apă – în trei orașe din nord. Valoarea acestora e de 200 de milioane de lei, aflăm de la Maria Prisăcari, director ADR Nord.

Bălțenii călătoresc în troleibuze fără fir

Pe străzile municipiului Bălți circulă 11 troleibuze noi, fără fir, achiziționate cu ajutorul financiar al UE. Troleibuzele noi permit accesul în zone mai îndepărtate ale municipiului. Până acum, mulți locuitori ai municipiului Bălți nu aveau acces la troleibuze din cauza lipsei infrastructurii de conectare.

Cele 11 troleibuze au costat 3,7 milioane de euro, dintre care 2,5 milioane de euro sunt împrumutați de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar 1,2 milioane de euro e un grant din fondul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu pentru Europa de Est.

19 mai 2021. Mun. Bălți

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE