Peter Michalko vorbește despre recunoașterea certificatelor moldovenești de vaccinare anti-COVID în UE

884
0
Șeful Misiunii UE în R.Moldova, Peter Michalko / Sursa FOTO: newsmaker.md

Șeful Misiunii Uniunii Europene de la Chișinău, Peter Michalko, prefigurează o decizie care le-ar permite cetățenilor R.Moldova să călătorească în spațiul european în perioada estivală din acest an. O declarație în acest sens a fost făcută de ambasadorul european într-un interviu pentru NewsMaker, în contextul în care unele țări membre ale UE au deschis deja sau intenționează să-și deschidă granițele pentru turiști.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Întrebat dacă certificatele moldovenești de vaccinare vor fi recunoscute în spațiul european, Peter Michalko a declarat că este important ca statele-partenere ale Uniunii, cum este R.Moldova, să fie conectate la sistemul european de certificare a documentelor privind imunizarea anti-COVID.

„Cred că vor putea călători în UE, pentru că țări precum Grecia, dar și altele, își deschid deja frontierele pentru turiști. Desigur, rămâne în vigoare prevederea privind prezentarea rezultatului negativ al testului PCR, este important. De asemenea, continuă procesul de vaccinare, unii și-au administrat deja prima doză și o așteaptă pe cea de-a doua – trebuie să completeze imunizarea. Însă oamenii încep deja să călătorească și este un lucru bun”, a precizat diplomatul.

El a adăugat că în Uniunea Europeană se lucrează în prezent la elaborarea unui cadru care va reglementa folosirea certificatelor de vaccinare.

Menționăm în acest context că Grecia este prima țară din Uniunea Europeană care a deschis, pe 14 mai, sezonul turistic, primii străini odihnindu-se deja pe plajele din această țară. R.Moldova nu a fost însă inclusă în lista țărilor ai căror cetățeni au acces pe teritoriul Greciei, în baza unui certificat de vaccinare, a unui test PCR negativ sau a unui certificat că s-au tratat de COVID-19. Această listă a fost întocmită în baza situației epidemiologice din fiecare țară. Zilele trecute, Ambasada R.Moldova la Atena anunța că poartă negocieri cu guvernul elen, pentru a le permite moldovenilor să intre pe teritoriul Greciei, următoarea rundă de tratative în acest sens fiind programată pentru 27 mai.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE