Pictorul Dorin Nebunu ne invită la expoziția „TAPAT”

1063
0

Librăria Cartego Bookstore invită amatorii de artă la expoziția artistului impresionist abstract, Dorin Nebunu. Născut la Cahul, tânărul și-a făcut studiile la Colegiul Național de Arte, continuându-le la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Dorin este inspirat de istoria noastră și de greutățile prin care au trecut înaintașii. Acesta consideră că arta decorativă tradițională – cum ar fi uneltele de uz casnic, tapiseria sau lucrările ceramice, chiar și în forma lor brută, primară – rămâne a fi vitală pentru exprimarea și păstrarea rădăcinilor noastre.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Lucrările artistului au fost prezentate și la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău, acesta a participat și la alte numeroase expoziții de la noi. Anul acesta Dorin își propune să prezinte lucrările sale în mai multe expoziții personale.

„Genericul acestei expoziții este „TAPAT”, denumirea a apărut în urma unor intervenții de culoare, adică eu aplic culorile într-un mod mai diferit, fără ajutorul pensulei, lăsând un soi de amprente, le aplic cu ajutorul diferitor instrumente. Tematica acestei expoziții este motivul floral, apărut în urma analizei covorului tradițional cu motivul corolelor de trandafir, doar că într-o maniera mai expresionistă”, menționează pictorul Dorin Nebunu.

Printre lucrările lui Dorin Nebunu, menționăm: ,,Omagiu lui Vincent Willem Van Gogh”, „Femeia care a vândut lumea”, „Corole 2”, „Flori”, autorul folosește o metodă de aplicare a culorilor fără ajutorul pensulei, utilizând diverse instrumente pentru realizarea picturilor.

„Mi-a plăcut foarte mult această expoziție, de fapt, îmi place abstracția în artă. Cred că pictorul a vrut să ne transmită zbuciumul său sufletesc, toate trăirile care îl animă. M-a impresionat și sacoul curios cu care începe expoziția, chiar dacă nu am înțeles ce sens transmite el, redă oricum o atmosferă de creație”, consideră una dintre vizitatoarele expoziției, Daria Rotstein.

Impresionismul abstract este o mișcare de artă care a luat naștere în anii 1940 la New York, scrie wikipedia. Implică pictarea unui subiect, cum ar fi scene din viața reală, obiecte sau oameni (portrete) în stil impresionist, dar cu accent pe măsuri variate de abstractizare. Picturile sunt adesea pictate en plein air, un stil artistic care implică pictura în exterior cu peisajul direct în fața artistului. Mișcarea funcționează delicat între liniile abstracției pure (a căror amploare variază foarte mult) și admiterea unei impresii de realitate în pictură. Reprezentanții mișcării impresioniste abstracte sunt: Milton Resnick, Sam Francis, Nicolas de Staël și Jackson Pollock.

„Picturile m-au transferat în vremea când bunica ne arăta icoane vechi și punea degetele pe ele ca să simtă fiecare pată, orice relief pe care îl lăsa vopseaua uscată. Mă simt oarecum păcălit, văd în fața mea picturi într-o stilistică veche, dar simt și percep inovarea creatorului, simt că aceste picturi merg în pas cu timpul și în același timp poartă o istorie veche”, afirmă Ion Borș, unul dintre vizitatorii expoziției.

Pentru a constitui o atmosferă mai specială, se aud în surdină melodii meditative cu scopul de a crea vizitatorului o consonanță cu lucrările expuse.

„Îl admir pe artistul Dorin Nebunu, el aduce un aer proaspăt în arta de la noi – emoție, dinamică, spontaneitate, bine balansate în tușe și tonuri”, spune pictorița Andreea Dorin.

Intrarea la expoziție este gratuită, dar cu următoarele măsuri de precauție: purtarea măștilor de protecție în mod obligatoriu; măsurarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor la intrarea în librărie; respectarea distanței sociale de nu mai puțin 1 metru; intrarea în încăpere (librărie + expoziție) a nu mai mult de 15 oameni concomitent.

Amintim că expoziția va dura până la 23 mai. Lunar, librăria Cartego Bookstore găzduiește expoziții, promovând astfel pictorii autohtoni. De asemenea, în fiecare weekend se desfășoară ateliere de pictură cu artiști inediți de la noi.

Autor: Hițuc Ludmila, Facultatea de Jurnalism, USM 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE