Victor Ciobanu, calificat în stil imperial la Jocurile Olimpice

906
0

Luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu a avut o prestație sclipitoare la turneul mondial de calificare olimpică desfășurat în perioada 6-9 mai a.c. la Sofia, Bulgaria. Este de menționat că această competiție a fost ultima la care luptătorii mai puteau obține mult râvnitul bilet de acreditare la Jocurile Olimpice de la Tokyo – privilegiu rezervat la Sofia doar finaliștilor fiecărei categorii de greutate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Parcursul spre Tokyo

Este bine știut faptul că asemenea turnee de calificare olimpică se dovedesc a fi extrem de încrâncenate, cu un nivel concurențial adeseori chiar mai acerb decât cel existent la Olimpiada propriu-zisă. Iar această faimă a concursului, generatoare de mari emoții și îngrijorări în tabăra protagoniștilor, nu a fost dezmințită nici acum, pe dinafara turneului olimpic ce va avea loc în capitala niponă rămânând mai multe nume sonore din domeniu.

În runda inaugurală, cea de calificare, conaționalul nostru a trecut, în limitele categoriei de greutate de până la 60 de kilograme, de marocanul Fouad Fajari, care a declarat forfait. În faza următoare, a optimilor de finală, Victor Ciobanu a avut de înfruntat rezistența înverșunată a estonianului Helary Maegisalu, vicecampion european în 2018. Debutul partidei a aparținut discipolului școlii moldovenești de lupte, el reușind un procedeu complex, care reprezintă și cartea lui de vizită pe arena de sport: mai întâi printr-o mișcare aproape imperceptibilă își dezechilibră adversarul, trecându-l în poziţia parter și instalându-se în spatele acestuia (2-0). Apoi, fără să-i dea timp să se dezmeticească, îl ridică pe oponent de la sol și efectuă procedeul de rostogolire. Astfel, scorul deveni 4-0; am răsuflat ușurați, însă luptătorii la acest înalt nivel de concurență trebuie să fie vigilenți în permanență, căci orice diferență poate fi recuperată oricând printr-o singură acțiune.

Nu trecu niciun minut, când atletul din Estonia reuși să-l împingă pe sportivul nostru în afara saltelei de luptă (4-1), profitând de faptul că acesta din urmă se dezechilibră puțin; deși procedeul este apreciat doar cu un punct, realizarea acestuia îi aduse un plus de încredere adversarului în vederea întoarcerii scorului, furnizându-i un substanțial spor de moral. În continuare, pe final de repriză, H. Maegisalu îl doborî pe V. Ciobanu la sol, adjudecându-și încă 2 puncte, la pauză scorul fiind minimal (4-3) în favoarea atletului din Vărvăreuca, Florești.

Partea a doua a partidei începu cu un veritabil asalt al sportivului baltic, care reuși egalarea la 15 secunde după reluare, scoțându-l pe atletul nostru, pentru a doua oară în acest meci, în afara perimetrului saltelei de luptă. Se vede că estonianul își propuse să adune puncte doar prin acest procedeu lipsit de ingeniozitate, însă aducător de dividende minime. O asemenea stare de lucruri desigur că nu-i convenea discipolului antrenat de Mihai Cucul, așa că el preluă imediat inițiativa și mai repetă o dată complexul de procedee care i-au adus 2×2 puncte în debutul întâlnirii: printr-o mișcare bruscă și bine calculată trecu lupta în parter, după care efectuă procedeul de rostogolire, scor 8-4. Adversarul părea vădit demoralizat, însă nu renunță la luptă. Cu o îndârjire ieșită din comun el căuta în continuare să-l scoată pe atletul nostru de pe saltea, acest lucru reușindu-i încă o dată cu 5 secunde înainte de încheierea partidei: un punct câștigat nefiind nici pe departe suficient pentru a-l depăși pe compatriotul nostru, care dejucă cu dibăcie intențiile mult prea simpliste ale concurentului său: 8-5 și Victor Ciobanu era în sferturile de finală ale întrecerii.

Următorul rival al lui Victor a fost Firuz Mirzoradjabov, un luptător din Tadjikistan, țară cu bogate tradiții în domeniu. Confruntarea s-a desfășurat de la egal la egal numai primele 90 de secunde, până în momentul în care adversarul a fost obligat pentru o acțiune neregulamentară să înceapă din parter (1-0 pentru Ciobanu). De acest lucru a profitat sportivul nostru: el a executat două procedee de aruncare de înaltă amplitudine, învingând astfel prin superioritate tehnică, înainte de expirarea timpului regulamentar (14-0).

O semifinală izbăvitoare

Apoi veni semifinala, câștigătorul căreia obținea mult jinduita calificare la Jocurile de la Tokyo. Grila competițională ni l-a scos în față pe georgianul Dato Cihartișvili, medaliat cu bronz la Jocurile Europene de la Minsk (Belarus) din 2019 și la Campionatul continental de la Kaspiysk (Daghestan, Federația Rusă) din 2018.

Primele 90 de secunde au decurs într-o luptă surdă, de tatonare, cu consum mult de energie și fără efect pe tabela electronică de marcaj. Apoi, pentru o priză neregulamentară la braț, Victor Ciobanu a fost trecut de arbitri în poziția la sol (0-1), pe care însă georgianul nu a reușit s-o fructifice. În schimb, reprezentantul Moldovei profită din plin de scurta clipă de derută a rivalului, provocată de nereușita de moment. Astfel, atletul nostru a izbutit nu doar să se ridice în picioare, ci și să execute imediat un contraprocedeu, surprinzându-l printr-un atac fulger pe sportivul din Georgia, care era total nepregătit pentru un astfel de scenariu: mai întâi îi imobiliză brațul stâng trecându-l din spate peste umărul său (2-1), apoi îl răsturnă pe omoplați, învingând la tuș, în minutul 2 al partidei!

Este de-a dreptul impresionant stilul în care sportivul nostru de 28 de ani a reușit, în premieră pentru cariera sa, să dobândească cota de calificare olimpică. A știut să sufere și să stea în expectativă – când a fost necesar acest lucru –, de parcă ar fi adulmecat momentul potrivit pentru atac. Mai mult, a intuit când trebuie să explodeze sau să improvizeze, taxându-și oponenții în clipa când nu se așteptau. De asemenea, discipolul antrenorului emerit Mihai Cucul a știut să treacă peste numeroasele accidentări, ce l-au urmărit de-a lungul ultimilor ani, și să iasă din aceste încercări mai puternic, mai motivat, lucru de care e capabil doar un atlet cu adevărat mare. Un atlet ce și-a însușit un stil imperial de evoluție, un stil de învingător.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE