Maia Sandu spune că problema banilor pentru anticipate nu există. Dodon ar pune presiune pentru amânarea alegerilor

643
0

Președinta Maia Sandu susține că problema banilor pentru organizarea și desfășurarea alegerilor anticipate din 11 iulie „nu există” și sugerează că decizia prin care Guvernul în demisie a alocat Comisiei Electorale Centrale (CEC), deocamdată, doar 70 de milioane de lei, din cele 125 de milioane solicitate, a fost determinată de liderul PSRM, Igor Dodon. „Asistăm la un joc de a pune presiune. Este o problemă falsă pe care o tot pune Igor Dodon în speranța că vor fi amânate alegerile”, a declarat șefa statului într-o emisiune la Radio Moldova. Ea a accentuat că guvernul este obligat să identifice sursele de finanțare a scrutinului, deoarece bugetul de stat are în jur de 50 de miliarde de lei și, deci, „e clar că se pot găsi 125 sau 120 de milioane pentru alegeri”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Drept urmare, cele 70 de milioane de lei, alocate miercuri, 12 mai, de Guvern reprezintă doar o primă tranșă din suma necesară.

Totodată, Maia Sandu a specificat că nu este nevoie de bani suplimentari pentru echipamentele de protecție anti-COVID în secțiile de votare, pentru că acestea există în stocurile formate din mai multe donații recepționate din străinătate de R.Moldova. Mai mult, a precizat ea, la Chișinău urmează să ajungă în următoarele zile încă un lot de măști de protecție, mânuși și combinezoane, din Germania.

În alt context, Maia Sandu a mai declarat că nu are motive de îngrijorare în legătură cu oficializarea blocului electoral dintre PSRM-ul lui Igor Dodon și PCRM-ul lui Vladimir Voronin, fiind convinsă că aceștia nu au șanse să învingă la viitoarele alegeri. „Pe stânga văd disperare, și nu o acțiune, o strategie extraordinară”, spune șefa statului, afirmând că scrutinul din 11 iulie este o mare oportunitate pentru R.Moldova în următorii 30 de ani.

Menționăm că Guvernul demisionar, condus de ministrul în exercițiu al Externelor, Aureliu Ciocoi, a decis miercuri, 12 mai, transferul pe conturile CEC a 70 de milioane de lei pentru alegerile anticipate. „Sunt conștient de situația în care suma alocată astăzi se va dovedi a fi insuficientă pentru cheltuielile suportate de CEC, vom discuta și vom căuta noi posibilități financiare pentru asigurarea desfășurării scrutinului parlamentar anticipat”, a declarat cu această ocazie Ciocoi, îndemnând totodată autoritatea electorală să reducă din devizul inițial de cheltuieli, pe care îl consideră exagerat.

În replică, responsabilii de la CEC au declarat presei că se află în dialog cu Guvernul pentru a găsi și alte resurse financiare necesare pentru desfășurarea scrutinului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT