Experți: Miza pe pro-europenismul lui Usatîi este greșită și periculoasă. Măcelul dintre partidele de dreapta trebuie oprit

539
0

PAS nu ar trebui să mizeze pe sprijinul partidului lui Renato Usatîi pentru crearea unei majorități în viitorul Parlament, deoarece adevărata față a primarului de la Bălți nu are nimic în comun cu agenda pro-europeană, avertizează analistul politic Ion Tăbîrță. Mai mult, el este de părere că miza pe pro-europenismul lui Usatîi este „o pistă greșită și periculoasă”. La fel, și fostul deputat PLDM, Iurie Țap, consideră că PAS ar trebui să caute sprijinul partidelor cu adevărat pro-europene, iar pentru asta este necesar să fie pus capăt divergențelor care macină partidele de pe eșichierul politic de dreapta.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Acest măcel trebuie stopat. (…) PAS-ul având un trend ascendent trebuie să se gândească și ce va fi după alegeri, pentru că obiectivul apropiat este câștigarea alegerilor, dar trebuie să se construiască o majoritate parlamentară care să asigure o guvernare pentru patru ani de zile”, a declarat Țap, într-o emisiune la TVR Moldova.

Iar Ion Tăbîrță s-a arătat convins că PAS trebuie să fie primul interesat de coagularea forțelor de dreapta, mai ales pe fundalul regrupării partidelor de stânga.

„Avem un moment foarte bun, în care partidele de dreapta pot forma o guvernare, un guvern autentic pro-european, care să dorească schimbarea. Spre deosebire de alte scrutine, partidele pro-europene acum au un mare atu și acest atu este diaspora. Diaspora s-a transformat într-un element structural. Vedem că forțele de stânga se regrupează, nu știu cine stă în spate – Moscova sau chiar Vladimir Plahotniuc –, pentru că el are anumite pârghii, dar în aceste condiții trebuie să avem măsuri simetrice și pe dreapta. PAS-ul trebuie să fie în primul rând interesat ca Platforma DA, unioniștii, dar poate și alte partide, să treacă în Parlament”, susține Tăbîrță.

Menționăm în acest context că PSRM și PCRM au oficializat miercuri, 12 mai, înființarea unui bloc electoral, pășind peste animozitățile și acuzațiile reciproce dintre liderii celor două formațiuni – Igor Dodon și Vladimir Voronin. Presa de la Chișinău amintește bunăoară că, până de curând, Voronin l-a numit pe Dodon „trădător” și președinte neconstituțional, iar Dodon pe Voronin – „bătrânel mincinos, obosit și rătăcit”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here