Reducere drastică a numărului de vaccinări în timpul sărbătorilor de Blajini. Nemerenco acuză inconsecvența autorităților

926
0

Doar 48 de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate luni, 10 mai, în a doua zi de Paștele Blajinilor în R.Moldova, conform datelor prezentate de Ministerul Sănătății. Pentru comparație, înainte de weekend în R.Moldova a fost înregistrată o rată de peste 10 mii de persoane imunizate zilnic, pe parcursul câtorva zile consecutiv. În aceste condiții, consiliera prezidențială în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, combate inacțiunile guvernului demisionar, care nu a purtat în 2020 nicio negociere măcar cu vreun producător de vaccin și nu a inclus în bugetul pentru 2021 niciun ban pentru procurarea serului, la fel cum „nu a lăsat aprobat un Plan de Imunizare și nicio strategie de vaccinare pusă militărește la punct, așa cum vedem că se întâmplă în alte țări sau peste Prut”. De asemenea, ea acuză inconsecvența membrilor în exercițiu ai Cabinetului de Miniștri, care au admis să fie închis timp de trei zile Centrul municipal de vaccinare, cu cea mai mare capacitate din țară – de până la 1.000 de persoane pe zi – și au permis, în schimb, accesul în cimitire.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cinci dintre cele 48 de persoane vaccinate luni au primit prima doză, pe când altor 43 le-a fost administrat rapelul.

Tot luni, au fost înregistrate 49 de noi cazuri de infectare, fiind realizate 1.123 de teste, precum și șase decese cauzate de COVID-19. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 1.401 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 170 în stare extrem de gravă (25 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). Alte 197 persoane au fost vindecate. În total, 243.731 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Toate acestea se întâmplă în timp ce, datorită eforturilor președintei Maia Sandu, R.Moldova dispune în prezent de suficiente doze de vaccin pentru imunizarea în ritm alert a populației, sugerează Ala Nemerenco. Consiliera prezidențială spune că „anume așa au ajuns la noi 304.800 doze donație AstraZeneca din România, iar compania Pfizer a acceptat să ne vândă tocmai 600 de mii de doze de ser”. Pe lângă asta, R.Moldova este prima țară din regiune care a beneficiat de mecanismul de re-vindere a vaccinului de către țările membre ale UE exact la prețul foarte avantajos plătit de UE, România arătându-se deja disponibilă să acorde R.Moldova prin intermediul acestui mecanism câte 200.000 de doze pe lună, atât timp cât va fi nevoie, menționează ea.

În R.Moldova, însă, abia se creează o platformă on-line de înregistrare, „care de fapt nu mai trebuie nimănui”, programările se fac cu liste pe foi „ca în veacul de apoi”, campania de informare este sub orice critică, iar pe țară se realizează 1 vaccin pe zi la circa 300 de persoane. „Cu așa ritmuri, o să încheiem pandemia prin 2080, dacă nu ne va secera pe toți până atunci”, conchide Ala Nemerenco.

Amintim că, în R.Moldova, campania de imunizare anti-COVID a început pe 2 martie, după ce, cu câteva zile mai devreme, România a donat primul lot de vaccin. Săptămâna trecută, Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a decis lansarea graduală a etapei III a campaniei de vaccinare, începând de marți, 11 mai, chiar dacă primele două etape sunt încă în desfășurare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE