La cererea lui Dodon, primarul Ceban a admis accesul în cimitirele din Chișinău de Blajini

437
0

Primarul Ion Ceban s-a conformat, se pare, cererii fostului său lider de partid, Igor Dodon, anunțând sâmbătă, 8 mai, că accesul cetățenilor în cimitirele din Chișinău va fi totuși permis de Paștele Blajinilor – pe 9 și 10 mai –, deși anterior tot el argumentase că o restricție în acest sens este necesară pentru a preveni răspândirea infecției cu COVID-19. „Se permite, începând cu ziua de mâine, accesul în toate cimitirele din municipiu, până̆ la ora 17:00, cu purtarea obligatorie a măștilor de protecție, cu evitarea aglomerațiilor, păstrarea distanței fizice și interzicerea consumului de produse alimentare sau a băuturilor alcoolice”, a declarat Ceban, după ședința Comisiei extraordinare pentru sănătate publică a municipiului Chișinău.

Primarul a precizat că, în acest an, la dispoziția locuitorilor nu va mai fi pus transport public suplimentar la cel care circulă în mod obișnuit și a cerut suportul Ministerului de Interne și al Inspectoratului General de Carabinieri pentru controlul regulilor de prevenire a răspândirii infecției cu COVID-19 în Chișinău.

Cu doar o zi înainte, liderul PSRM, Igor Dodon, a cerut autorităților din municipiului Chișinău să urmeze exemplul altor localități și să autorizeze accesul în cimitire de Paștele Blajinilor. „Consider că pe 9 și 10 mai trebuie să oferim cetățenilor posibilitatea să viziteze cimitirele. Înțeleg că e pandemie, dar oamenii sunt îngrijorați și sunt foarte precauți, majoritatea dintre ei. Iar cei care nu respectă normele de protecție, nu le respectă nicăieri – nici în transportul public, nici în magazine, nici la cimitir”, a declarat Dodon vineri, în cadrul vlogului său de pe YouTube. El n-a ezitat, de asemenea, să-și îndemne susținătorii să participe la un marș prin centrul Chișinăului, organizat pe 9 mai, cu ocazia „Zilei Victoriei”.

Toate acestea, chiar dacă, același Dodon, anticipează o apropiată explozie a numărului de infectări cu COVID-19, pentru a-i sugera președintei Maia Sandu să renunțe la desfășurarea alegerilor anticipate pe 11 iulie.

Menționăm că cererea liderului PSRM cu privire la accesul în cimitirele din Chișinău a fost anticipată de o solicitare similară din partea Mitropolitului Moldovei, ÎPS Vladimir. În replică, directoarea ÎM „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, declara că, în actualele condiții de pandemie de coronavirus, organizarea și desfășurarea Paștelui Blajinilor în cimitirele din Capitală este „un pericol major, real și iminent”.

La fel, și Ministerul Sănătății a îndemnat populația să se abțină de a participa la serviciile divine de pomenire în cimitire și să îi pomenească acasă pe cei decedați, deoarece riscul de infectare cu noul coronavirus este unul iminent.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here