Cine ar putea să-l înlocuiască pe Peter Michalko la șefia Delegației UE în R.Moldova

327
0
Jānis Mažeiks, subsecretar de stat, director politic în cadrul Ministerului leton de Externe

Subsecretarul de stat al Ministerului leton de Externe, Jānis Mažeiks, ar urma să-l înlocuiască pe Peter Michalko în funcția de șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău. Informația, care a fost difuzată pe rețelele de socializare de canalul „Culisele Democrației”, nu este confirmată, dar nici infirmată de Ministerul de Externe al R.Moldova. „În conformitate cu uzanțele diplomatice, anunțul cu privire la numirea șefilor de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova este realizat la momentul oportun de către statul/organizația reprezentat/ă”, declară presei Daniel Vodă, șef al Serviciului de presă de la Externe.

Director politic în cadrul Ministerului de Externe al Letoniei, Jānis Mažeiks este politolog de profesie, magistru în drepturile omului și democrație, care și-a început cariera diplomatică în 1995, în cadrul Direcției relații letono-ruse.

Ulterior, a fost promovat în funcția de șef al Departamentului probleme umanitare. S-a implicat activ în procesul de aderare al Letoniei la Uniunea Europeană. Între anii 2002-2005, a fost reprezentant permanent al țării sale în cadrul Consiliului Europei. Între anii 2006-2007, a fost consilier prezidențial pentru politică externă. În 2006, a participat la organizarea Summitului NATO de la Riga.

Jānis Mažeiks a fost ambasador permanent al Letoniei la ONU și în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (2007-2011). Mai târziu, a preluat funcția de responsabil pentru relații bilaterale și economice cu țările neeuropene din cadrul Externelor de la Riga. În 2013, a fost numit în funcția de reprezentant permanent al Letoniei la ONU.

Menționăm că mandatul actualului șef al Delegației Uniunii Europene în R.Moldova, Peter Michalko, expiră în august.

Amintim, de asemenea, că Peter Michalko a devenit, mai ales în ultimele câteva luni, ținta unor atacuri permanente din partea socialiștilor ex-președintelui Igor Dodon, dar și a Ministerul de Externe de la Moscova, care îl acuză de un pretins amestec în afacerile interne ale R.Moldova, din cauza poziției sale ferme cu privire la apărarea instituțiilor democratice și mecanismelor statului de drept.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here