Cine ar putea să-l înlocuiască pe Peter Michalko la șefia Delegației UE în R.Moldova

822
0
Jānis Mažeiks, subsecretar de stat, director politic în cadrul Ministerului leton de Externe

Subsecretarul de stat al Ministerului leton de Externe, Jānis Mažeiks, ar urma să-l înlocuiască pe Peter Michalko în funcția de șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău. Informația, care a fost difuzată pe rețelele de socializare de canalul „Culisele Democrației”, nu este confirmată, dar nici infirmată de Ministerul de Externe al R.Moldova. „În conformitate cu uzanțele diplomatice, anunțul cu privire la numirea șefilor de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova este realizat la momentul oportun de către statul/organizația reprezentat/ă”, declară presei Daniel Vodă, șef al Serviciului de presă de la Externe.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Director politic în cadrul Ministerului de Externe al Letoniei, Jānis Mažeiks este politolog de profesie, magistru în drepturile omului și democrație, care și-a început cariera diplomatică în 1995, în cadrul Direcției relații letono-ruse.

Ulterior, a fost promovat în funcția de șef al Departamentului probleme umanitare. S-a implicat activ în procesul de aderare al Letoniei la Uniunea Europeană. Între anii 2002-2005, a fost reprezentant permanent al țării sale în cadrul Consiliului Europei. Între anii 2006-2007, a fost consilier prezidențial pentru politică externă. În 2006, a participat la organizarea Summitului NATO de la Riga.

Jānis Mažeiks a fost ambasador permanent al Letoniei la ONU și în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (2007-2011). Mai târziu, a preluat funcția de responsabil pentru relații bilaterale și economice cu țările neeuropene din cadrul Externelor de la Riga. În 2013, a fost numit în funcția de reprezentant permanent al Letoniei la ONU.

Menționăm că mandatul actualului șef al Delegației Uniunii Europene în R.Moldova, Peter Michalko, expiră în august.

Amintim, de asemenea, că Peter Michalko a devenit, mai ales în ultimele câteva luni, ținta unor atacuri permanente din partea socialiștilor ex-președintelui Igor Dodon, dar și a Ministerul de Externe de la Moscova, care îl acuză de un pretins amestec în afacerile interne ale R.Moldova, din cauza poziției sale ferme cu privire la apărarea instituțiilor democratice și mecanismelor statului de drept.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE