Anii 90, secolul XX: „Alunecări de teren” în Partidul Comunist (2)

1420
0
Alexandru Moșanu

La începutul anilor 90, pentru a-și păstra în continuare averile, salariile, poziția în societate, nomenclaturiștii de toate rangurile sar din fotoliile de partid în cele executive. Astfel, bunurile materiale ale organizațiilor de partid, începând de la Comitetul Central al PCM și terminând cu comitetele raionale, se transmit unor cooperative și srl-uri înjghebate urgent, ca de acolo să fie delapidate sau vândute. Este vorba de imobile, mobilier, automobile etc.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Perioada la care ne referim a fost un timp zbuciumat, plin de evenimente controversate, multe din acestea negândite, naive, dar și periculoase. Să nu uităm de războiul ruso-moldovenesc din 1991-1992, pentru Republica Moldova un război drept, de apărare a integrității și independenței țării. Cu regret însă am fost învinși, suportând pierderi umane, economice, teritoriale și geopolitice.

E și mai oribil că Moscova nu numai că ne-a distrus, ne-a ciopârțit teritoriul nostru în încă două „republici” – Transnistria și Găgăuzia, care de facto sunt subordonate Federației Ruse, iar de la Moldova primesc numai dividende, ca să nu zic „mulg vaca”. Totodată, le-a inoculat bravilor noștri politicieni că acest război nu este altceva decât un conflict interetnic, adică un război civil, intern. Și minciuna a prins rădăcini din start, fiind bine mediatizată atât de Moscova, cât și de cozile de topor de la Chișinău. Acum pe care-i și auzi, chiar și o parte din istorici – vorbesc despre „conflictul de la Nistru”, temându-se să-i spună direct război ruso-moldovenesc din 1991-1992, adică dintre cele două părți beligerante: Rusia ca agresor și Republica Moldova ca parte agresată.

Remanieri de cadre cu scopul de a „rămâne la butoane”

Factorul uman joacă un rol destul de important în istorie. Menționam în prima parte a documentarului că în toate perioadele istorice cadrele bolșevicilor au profitat atât de funcțiile pe care le-au deținut, cât și de toate bunurile materiale ale întregului popor. Deși în perioada nominalizată autoritatea partidului comunist era la pământ, totuși rămânând încă un factor de decizie, începe o serie de remanieri de cadre cu scopul de a „rămâne la butoane” și a realiza principiul „la vremuri noi – tot noi!”.

Document de arhivă: Dispoziția nr. 13 din 4 ianuarie 1991 a Direcției Administrative a CC al PCM

§1. Lucinschi P.C. se eliberează din funcția de prim-secretar, membru al Biroului și membru al CC al PCM, începând cu 31.01.1991 în legătură cu alegerea sa în funcția de secretar al CC al PCUS (art. 33, p. 5,Codul muncii RM)

§ 2. Eremei Grigori Isidorovici (așa-i în document) este ales în funcția de prim-secretar, membru al Biroului și membru al CC al PCM și transferat de la Sovietul Federației Sindicatelor Independente al RSS Moldovenești

Șeful Direcției Administrative a CC al PCM – G. Cușnir

(Arhiva Organizațiilor Social-Politice a RM, F. 51, inv. 66, d. 236, f. 27)

Document de arhivă: Dispoziția nr. 6 din 16 ianuarie 1991 a Direcției Administrative a CC al PCM

§1. Gămurari Boris Iliici – se eliberează din funcția de șef al grupei comisiei ideologice a CC al PCM în legătură cu transferul în alt post începând cu 9 ianuarie 1991

Sursa: Decizia Secretariatului CC al PCM din 9.01.91, protocolul nr. 7, p. 6.G

Șeful Direcției Administrative a CC al PCM – G. Cușnir

(Arhiva Organizațiilor Social-Politice a RM, F. 51, inv. 66, d. 236, f. 11)

Document de arhivă: nr. 1764/1 din 5.03.1991

Primului Secretar al CC al PCM tov. Eremei Gr.I.

Rugăm permisiunea Dvs. de a fi transferat Kisvika Voldemar Alexandrovici, șeful grupului consultanților comisiei social-economice a CC al PCM la funcția de inginer-șef al S.A. „Hidrotehnica”

Președintele cârmuirii S.A. „Hidrotehnica” – I.P. Borovic

(Arhiva Organizațiilor Social-Politice a RM, F. 51, inv. 66, d. 236, f. 52)

Document de arhivă: Uniunea Artiștilor Plastici, nr. 50 din 14.03.1991

Direcției Administrative a CC a PCM

Uniunea Artiștilor Plastici a RSS Moldovenești solicită eliberarea din funcție a tov. Ghițu V.V., șeful grupului comisiei ideologice a CC al PCM pentru a fi transferat în funcția de director general al Societății de creație „Arta” a Uniunii Artiștilor Plastici, începând cu 1.03.1991.

Președintele cârmuirii Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova – S. Cuciuc

(Arhiva Organizațiilor Social-Politice a RM, F. 51, inv. 66, d. 236, f. 53)

Document de arhivă: În CC al PCM nr. 01-23/999 din 5.09.1990

Radioteleviziunea Națională a RSS Moldovenești roagă eliberarea tov. Bârsa A.I., consultant la comisia ideologică a CC al PCM pentru a fi transferat la funcția de redactor principal al Redacției programelor muzicale a televiziunii naționale.

Director general interimar al Radioteleviziunii Naționale – C. Pârțac

(Arhiva Organizațiilor Social-Politice a RM, F. 51, inv. 66, d. 209, f. 182)

După declararea partidului comunist în afara legii, operațiunile de delapidare au continuat cel puțin patru luni

Vă asigur că această listă de hotărâri din cadrul Direcției Administrative a CC al PCM poate continua încă în multe numere ale publicației noastre, doar cu nume diferite, fiindcă majoritatea nomenclaturiștilor atât din CC al PCM, CC al ULCTM, cât și din comitetele raionale, orășenești de partid și de comsomol visau la un scăunel frumos și moale cu un salariu respectabil. Mai mult decât atât, cel puțin 90 la sută din aceștia au izbutit să realizeze aceste deziderate.

Deși după eșuarea puciului de la Moscova, la 23 august 1991, prin Decretul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova (Alexandru Moșanu) partidul comunist a fost declarat în afara legii, operațiuniile de delapidare a multor clădiri, instituții, case de odihnă, garaje, unități de transport a „comisiei de lichidare” a CC a PCM au continuat încă cel puțin patru luni.

Considerăm necesar să menționăm că funcționarii de partid cu drept de decizie foloseau metode draconice pentru a construi scheme de delapidare în proporții mari. Atunci când își doreau ceva foarte mult și foarte scump, dar nu aveau acea posibilitate administrativă, în joc intrau cunoștințele personale și, probabil, promisiuni solide de funcții sau de alte favoruri.

Cred că cele spuse mai sus ar putea fi exemplificate prin documentul de mai jos.

Document de arhivă: Dispoziția nr. 36 din 26.03.1991 „Despre transmiterea clădirii administrative a sovhozului „Căinarschii” Direcției Administrative a CC al PCM

În legătură cu demersul Direcției Administrative a CC al PCM și acceptul conducerii sovhozului „Căinarschii” privind transmiterea în gestiunea Direcției Administrative a CC al PCM a clădirii administrative a sovhozului „Căinarschii” și a garajului capital pentru patru automobile.

A se aproba componența comisiei pentru predarea-primirea imobilului în următoarea componență:

Președintele comisiei – T. Șandrovschii, locțiitorul șefului Direcției Administrative;

Membrii comisiei: Timofti F.N., președintele sindicatului sovhozului „Căinarschii”;

Bumbu L.A., contabil-șef al sovhozului „Căinarschii”;

Decev G.N., contabil-șef al Direcției Administrative a CC al PCM;

Ciasovschih V.A., instructor;

Prim-secretar al CR Căinari al PCM / semnat/ Gherman P.V.

(Arhiva Organizațiilor Social-Politice a RM, F. 51, inv. 66, d. 236, f. 62)

Banii partidului au dispărut fără urmă, iar unii martorii mai trăiesc…

Nu dorim să afirmăm că toți funcționarii de partid sau de comsomol se ocupau cu asemenea afaceri de îmbogățire, ci numai acei care erau factori de decizie. Un fost nomenclaturist de atunci, cu posibilități mai modeste, mi-a mărturisit că, după scoaterea partidului în afara legii, au dispărut ca apa în nisip, câteva conturi bancare ale partidului cu sume fabuloase. Dar, cu regret, la acest capitol nu avem acoperire documentară…

Este știut că deja la 27 aprilie 1994, cu efortul lui V. Voronin, P. Lucinschi, E. Ostapciuc și V. Stepaniuc, pe arena politică a RM apare Partidul Comuniștilor din Moldova, unde s-au regăsit mulți din cei trecuți în „ilegalitate”.

*Documentele de arhivă incluse în prezentul articol apar în premieră absolută, fiind traduse din limba rusă de autorul acestor rânduri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE