Maxim Saculțan, evoluție magistrală la Campionatul European de lupte!

1246
0
Secvență de luptă din finala mică

Maxim Saculțan și-a adjudecat într-un stil magistral medalia de bronz la Campionatul European de lupte, care se desfășoară în perioada 19-25 aprilie curent la Varșovia, Polonia. În primul său meci disputat la acest turneu, luptătorul nostru de stil liber l-a surclasat fără drept de apel, în limitele categoriei de greutate de până la 65 de kilograme, pe germanul Niklas Dietmar Dorn, scor 4-1.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mult mai crâncenă, pe muchie de cuțit, s-a dovedit a fi confruntarea din faza sferturilor de finală, în care atletul nostru de 24 de ani a dat piept cu reprezentantul României, Nikolai Ohlopkov, originar din Iakutia (Federația Rusă), medaliat cu bronz la Europenele de la Roma 2020. Partida a abundat în răsturnări spectaculoase de situație și de scor, ținând cu sufletul la gură amatorii acestui sport pe cât de feeric, pe atât de solicitant.

Meci cu exploziv

Debutul partidei a aparținut adversarului, care a reușit printr-o piedică să-l treacă pe Maxim Saculțan la sol (0-2), însă a eșuat procedeul de rostogolire, ceea ce l-a împiedicat să majoreze diferența. Revenit în poziția din picioare, discipolul școlii moldovenești de lupte a efectuat un procedeu de plasare în parter a oponentului, egalând astfel situația: scor 2-2 la pauză.

Medalia de bronz a lui Maxim Saculțan

A doua repriză se dovedi a fi una de foc, luptătorul nostru demonstrând tehnică și calități volitive de excepție. Primele 30 de secunde parcă nu prevesteau nimic deosebit. Și iată că urmă o răbufnire pe cât de neașteptată pentru adversar, pe atât de eficientă pentru sportivul moldovean, care mimă intenția de a-l scoate pe rival din perimetrul saltelei de luptă, efectuând instantaneu procedeul de rotire din poziția în picioare, unul deosebit de spectaculos și apreciat cu 4 puncte de arbitri (6-2). Nu trecu nici jumătate de minut, când Nikolai Ohlopkov a reușit să-l proiecteze din amplitudă pe Maxim Saculțan cu spatele pe saltea (6-6) și să realizeze procedeul de rostogolire (6-8), situația devenind pentru sportivul nostru cu adevărat îngrijorătoare. Oponentul său parcă prinse aripi, se avântă înainte și… fu pe dată dezechilibrat, trântit la podea (8-8) și rostogolit (10-8). Iar cu jumătate de minut înainte de fluierul final, N. Ohlopkov recuperă din handicap (10-10), însă nu reuși să finalizeze „curat” procedeul, pomenindu-se la parter și în dezavantaj, scor final 11-10 pentru conaționalul nostru!

Anastasia Nichita (stânga), net superioară în lupta cu norvegiana Grace Bullen

În semifinale, Maxim a cedat cu 3-7 în fața polonezului Krzysztof Bienkowski, fiind în mod evident nedreptățit de arbitri. Dezamăgirea se citea clar pe chipul, dar și în gesturile și strigătele de disperare ale sportivului originar din Telenești. Spre meritul lui, compatriotul nostru a reușit să se mobilizeze exemplar și să facă o adevărată demonstrație de forță, măiestrie și capacitate de concentrare în lupta pentru distincția de bronz, disputată în compania lui Andrei Bekrenev, un alt exponent al redutabilei școli de lupte din Iakutia, care în prezent evoluează pentru Belarus.

Cu drept de învingător

Finala mică a avut o primă repriză echilibrată, concurenții tatonând terenul cu maximă acuratețe. Mai întâi pentru inactivitate fusese penalizat reprezentantul Belarusului (1-0), iar la limita de expirare a celor trei minute cât durează jumătatea meciului, Maxim a reușit un procedeu de 2 puncte, însă adversarul se dovedi a fi extrem de abil, scăpă din strânsoare și recuperă imediat: scor 3-2 pentru atletul nostru. A doua parte a meciului purtă același caracter extrem de precaut, decurgând într-o luptă surdă, de uzură. Când mai rămâneau 20 de secunde de disputat până la fluierul final, adversarul făcu o ultimă încercare de a întoarce soarta partidei, năpustindu-se cu toată forța de care era capabil în tentativa de a-l deplasa pe Maxim de pe perimetrul saltelei, procedeu ce i-ar fi adus punctul salvator, dat fiind faptul că, în caz de egalitate pe tabela de marcaj, în lupte învinge cel care a efectuat ultimul procedeu punctat de arbitri. Aici capacitatea de a lua rapid decizii și abilitatea tehnică a lui M. Saculțan au fost decisive: sub presiunea rivalului el se retrase chiar până la semnul demarcator al saltelei de luptă, după care se răsuci brusc, proiectându-l pe Andrei Bekrenev în afara acesteia (4-2). Apoi mai primi un punct pentru protestele nefondate ale antrenorilor oponentului, care aruncară cubul pe saltea, în vederea verificării video. Era 5-2 scor final pentru Maxim Saculțan, care, deși cu nasul zdrobit în „bătălie”, săruta fericit cu drept de învingător stema Moldovei inserată pe propriul tricou. Primul care l-a felicitat cu ocazia acestui bronz, cu adevărat de valoarea aurului, a fost Roman Dermenji, antrenorul principal al lotului național de lupte libere.

Maxim Saculțan cu bronzul european la piept

În finala mare, cecenul Zaghir Șahiev (Federația Rusă) se impuse prin superioritate tehnică, înainte de expirarea timpului regulamentar, în fața reprezentantului gazdelor, Krzysztof Bienkowski (13-2). Podiumul a fost completat de azerul Ali Rahimzade, care în lupta pentru bronz a trecut cu mari emoții de ucraineanul Andryi Svyryd (3-2).

O evoluție demnă de toată lauda demonstrează la acest turneu și fetele noastre. Astfel, Anastasia Nichita, care a obținut deja calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a trecut pe 21 aprilie, în categoria de greutate de până la 59 kg, de ucraineana Katerina Zelenîh (prin superioritate tehnică, 10-0) și de norvegiana Grace Jacob Bullen (7-0). În semifinale, discipola lui Tudor Cîrlan a cedat la limită în fața rusoaicei Veronika Ciumikova (4-4) și urmează să lupte pentru medalia de bronz cu reprezentanta Turciei, Elif Yanik.

Gustul victoriei la final de meci

De asemenea, Emilia Cîrîcu-Budeanu (50 kg) se va confrunta în finala mică cu poloneza Anna Lukasiak, după ce s-a impus în fața norvegienei Ramona Eriksen (superioritate tehnică, 12-1) și a fost învinsă la limită de atleta din Bulgaria, Miglena Gheorghieva Selișka (3-3).

Delegația Moldovei la Mondialele din capitala Poloniei este constituită din 22 de sportivi. În zilele următoare urmează să intre în concurs și reprezentanții luptelor greco-romane.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE