Bani pentru Kotovski pe timp de pandemie

1656
0

În pofida pandemiei și a situației economice extrem de grave, mulți reprezentanți ai instituțiilor statului continuă să cheltuiască iresponsabil și după bunul lor plac banul public. Spre exemplu, Consiliul municipal Hâncești a decis săptămâna trecută să ia un credit de 2,5 milioane de lei de la BC Victoriabank, cu o rată a dobânzii de 8,5%. Circa 300 de mii de lei din aceștia vor fi investiți în reparația monumentului lui Grigore Kotovski din Hâncești. Iar la Ruseștii Noi, Ialoveni, consilierii au decis să aloce 150 de mii de lei din soldul primăriei, care e de doar 400 de mii de lei, ca să cumpere un automobil. Și asta, în timp ce primarul i-a anunțat că nu are nevoie de automobil și le-a cerut să nu se atingă de banii din sold, necesari pentru finalizarea unor proiecte de dezvoltare a localității.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Proiectul de decizie privind contractarea creditului de 2,5 milioane de lei de către Primăria municipiului Hâncești „pentru investiții capitale” a fost discutat aprins de consilieri.

Credit de la Victoriabank, pentru Kotovski

Autorii proiectului, alături de primarul de Hâncești, Alexandru Botnari, și-au propus să repare din acești bani o stradă „în variantă albă”, să construiască un WC, să repare monumentul lui Kotovski și să efectueze unele lucrări de amenajare a parcului din centrul localității.

Consilierul municipal, Grigore Cobzac, fost membru PAS, ne-a informat că nu a susținut acest proiect. „Noi, câțiva consilieri, am fost împotriva acestei decizii. Este de neacceptat ca pe timp de criză pandemică să contractezi un credit costisitor și să investești 298 de mii de lei din acesta într-un monument controversat. Eu am alte viziuni despre acest Kotovski, spre deosebire de primarul care l-a ridicat la rang de cetățean de onoare”, a spus consilierul.

N-au canalizare, nici apă de calitate

Grigore Cobzac a mai declarat că locuitorii orașului Hâncești se confruntă cu probleme foarte mari, cum ar fi lipsa canalizării și a apei potabile de calitate. Doar 17-20% din gospodăriile din or. Hâncești sunt conectate la momentul actual la canalizare.

Circa 80 la sută stau cu o căldare pentru gunoi sub masă. Unde s-a mai văzut așa ceva în secolul tehnologiilor? Totodată locuitorii orașului nu au acces la apă de calitate și nici problema colectării gunoiului nu este soluționată până la capăt. Sunt câteva probleme reale cu care se confruntă oamenii și, dacă autoritățile s-ar baza pe interesele cetățenilor, sunt sigur că azi am trăi mult mai bine”, spune consilierul.

Botnari: „Vrem să fie frumos când vor veni turiștii”

De cealaltă parte, Alexandru Botnari, primarul de Hâncești, ține să precizeze că din suma de circa 300 de mii de lei va fi reparat „nu doar monumentul lui Kotovski”, ci și pavajul și „întreg complexul” din jurul acestuia. „Nu se amenajează doar monumentul lui Kotovski. Sus el arată bine, dar postamentul este boștură, cad bucăți de tencuială din acesta. Copiii se joacă prin găurile acelea și e periculos. Vom amenaja tot teritoriul din jurul acestuia, vom amplasa scaune, vom construi alei, ca să atragem turiști și aceștia să se poată plimba fără riscuri”, a spus Alexandru Botnari.

La întrebarea de ce a fost nevoie de contractarea unui credit în acest scop și nu s-a recurs la propriile venituri ori la atragerea unor proiecte, primarul a declarat că la momentul actual primăria nu dispune de bani. „Creditul a fost luat pentru un an. Până la toamnă vom colecta suma necesară, din impozite, vânzări și vom începe restituirea acestuia”, a mai spus Botnari.

Grigore Cobzac ne-a informat că intenționează să conteste împreună cu alți consilieri decizia respectivă imediat ce documentul va fi publicat de Cancelaria de Stat.

Amintim că primarul de Hâncești l-a făcut om emerit pe Grigore Kotovski în 2018, atunci când l-a comparat pe descendentul lumii criminale din Basarabia cu Robin Hood. Botnari a semnat o decizie prin care i-a conferit post-mortem acest titlu cu prilejul vizitei unei nepoate a lui Kotovski din Federația Rusă la Hâncești.

Drumuri bune, dar nu pentru toți

Modul în care sunt cheltuiți banii din bugetul primăriei i-a revoltat și pe mulți locuitori din satul Ruseștii Noi, Ialoveni. La 9 aprilie, circa 50 de oameni au mers la primărie la ședința Consiliului local la care aleșii urmau să decidă repartizarea a 673 de mii de lei din Fondul rutier și 375 de mii de lei, oferiți de Guvern pentru reparația infrastructurii care a suferit în urma ploilor de anul trecut. Reprezentanții Consiliului au încercat să dea afară oamenii de la ședință sub pretextul codului roșu din cauza Covid-19. Ca rezultat, între consilieri și săteni s-a iscat un scandal, iar ședința a fost amânată pentru a doua zi, urmând să aibă loc la Casa de Cultură

Oamenii au venit și a doua zi în speranța că vor asista la ședință, dar a fost chemată poliția care nu le-a permis locuitorilor să intre în sală.

Din cauza lipsei canalelor de scurgere, în urma ploilor, tot pământul a fost adus în ograda copilului meu, i-a acoperit fundamentul casei. Dorim să se repare acele drumuri pe care este imposibil să urce o ambulanță, nu cele care trec prin poarta consilierilor”, a declarat Alexandra, o locuitoare a satului.

Prezent la fața locului, liderul partidului „Democrația acasă”, Vasile Costiuc, a observat că și la Ruseștii Noi, un cordon de poliție asigură desfășurarea unei ședințe care ar trebui să fie publică, la fel ca în unele cazuri la Parlament. „Interesul joacă fesul. Există aici o grupare rămasă de la Plahotniuc, au format o majoritate și împart banii cum știu ei, iar poliția obstrucționează accesul oamenilor. Opinia sătenilor este ignorată, iar primarul nu este luat în calcul”, a comentat Costiuc.

Și primarul Valentina Meșină consideră că acea criza politică care se derulează la nivel național, conflictul instituțional dintre Președinte și Parlament, se repetă și la Ruseștii Noi, doar că aici are loc între ea și consiliul local. A fost votată de peste 50% din locuitori, dar consilierii au format o majoritate care nu mai ține cont de opiniile sale și decide după bunul plac cum să cheltuiască banii publici.

Înainte de ședință am organizat consultări publice cu oamenii. Am primit peste 40 de cereri din partea locuitorilor care solicitau reparația a opt porțiuni de drumuri. Din acestea am selectat patru drumuri și consilierii urmau să decidă care din acestea pot fi reparate în primul rând. Ei însă mi-au spus că deja au decis ce drumuri vor fi reparate, altele decât cele identificate împreună cu oamenii. Un drum selectat de ei trece chiar prin poarta unui consilier. Noi însă am dorit reparația unui drum care duce la fântâna arteziană, unde trebuie înlocuită o pompă, fără de care jumătate de sat, inclusiv școala și grădinița, riscau să rămână fără apă. Eu personal înțeleg că e vorba de 40 de cereri și că o ședință fără consultări cu oamenii va crea nemulțumiri, de aceea am propus ca ședința să fie transmisă cel puțin online ca oamenii să vadă ce decid consilierii. Aceștia însă au refuzat”, a declarat primarul.

Primarul, lăsat fără bani în primărie

Tot la ședința care a avut loc la 10 aprilie, consilierii din Ruseștii Noi au decis, ignorând opiniile primarului, cheltuirea a 400 de mii de lei din soldul primăriei. Astfel, 150 de mii din aceștia au fost repartizați pentru procurarea unui autoturism.

Eu personal m-am descurcat până acum cu bani din propriul buzunar pentru deplasări. Am anunțat consilierii că achiziționarea mașinii mai rabdă. Avem un sold de doar 800 de mii de lei, bani necesari pentru finalizarea proiectelor legate de aprovizionarea cu apă și iluminatul stradal. În lipsa lor riscăm să stopăm aceste proiecte. Din păcate, nu au ținut cont de opinia mea și la 10 aprilie au votat această decizie”, a mai spus primarul.

La rândul său, Valentina Meșină ne informează că intenționează să conteste deciziile Consiliului local adoptate pe 10 aprilie deoarece ședința a avut loc netransparent și pe timp de Cod roșu de alertă Covid, iar o decizie a Comisiei situații excepționale a raionului Ialoveni interzice organizarea ședințelor în această perioadă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE