Reacția IMSP Spitalul raional Orhei în urma materialului publicat, ,,Calvarul unei femei la Maternitatea din Orhei’’

1324
0

În urma materialului publicat de săptămânalul independent Gazeta de Chișinău, „Calvarul unei femei la Maternitatea din Orhei”, la data de 2 aprilie 2021, autor – Julieta Savitchi, conducerea Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalul raional Orhei a inițiat o anchetă de serviciu pe cazul dat, ordinul nr. 24 din 05.04.2021.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După examinarea cazului dat, Comisia de anchetă a prezentat următoarea concluzie:

1. Planul de conduită a nașterii a fost corect, corespunzător situației obstetricale și conform protocolului RPM și naștere cu făt macrosom.

2. Prima perioada a nașterii a decurs fiziologic, fără date de distocie de obstacol. Durata primei perioade, a fost de 8 ore.

3. Perioada a doua a nașterii a durat 55 min, cu perioada de scremete de 35 min fără date de distocie de obstacol.

4. La expulzia căpșorului, nașterea s-a complicat cu distocia umerașelor, posibil cauzată de comportamentul neadecvat al parturientei (nu colabora cu personalul medical) şi posibil făt macrosom.

5. Pe parcursul aflării în maternitate pacienta nu a prezentat plângeri la adresa actului medical şi a personalului medical.

6. Serviciul de anestezie şi sala de operație activează 24 din 24 de ore, accesibil pentru efectuarea operațiilor în mod urgent.

7. Toți medicii din maternitate posedă tehnica unei operații cezariene.

8. Operațiile cezariene se efectuează la indicații strict medicale.

Totodată, informăm în care cazuri operația cezariană este strict necesară:

Operația cezariană electivă trebuie luată în seamă pentru reducerea mortalității și morbidității neonatale. În același timp unica situație clinică în care se recomandă operația cezariană este cazul femeilor cu Diabet Gestaţional și suspecții cu făt macrosom 4500 g și mai mare, sau în cazul femeilor fără Diabet Gestaţional cu greutatea estimată la naștere – 5000 g.”.

Ca argument că nașterile pe cale naturală cu feți macrosomi este o practică des aplicată, prezentăm unele date statistice: nașteri cu făt macrosom pentru 3 luni ale anului 2021, în maternitatea din Orhei, s-au înregistrat 38, sau 14% din numărul total de nașteri. Menționăm, nici una din ele nu a fost însoțită de complicații. Dintre aceste nașteri, feți a căror greutate a fost de 4000–4200 g s-au înregistrat 13, primipare – 5 și nașteri repetate – 8. Iar rezolvarea nașterilor cu feți macrosomi prin operații cezariene – 5 nașteri. De asemenea, în primele 3 luni ale anului 2021 s-au înregistrat 7 nașteri cu feți având greutatea de 4200–4400 g, dintre ele rezolvate prin operație cezariană – 3. Iar nașteri cu feți de 4400 g și mai mari – 8 nașteri, și numai o naștere prin operație cezariană.

Angajații secției de Maternitate din cadrul Spitalului Raional Orhei regretă perceperea emotivă a actului de naștere de către parturientă. Însă conștientizează faptul că femeia pe perioada sarcinii nu a fost pregătită pentru conduita dânsei în cazul nașterii cu făt macrosom. Pacienta din start fiind axată pentru nașterea prin cezariană, dar fără a avea indicația medicului.

Specificăm, pacienta nu s-a aflat la evidența medicilor din Orhei și a fost spitalizată la adresarea directă în secția obstetrică din cadrul spitalului.

Director-interimar, Andrei Stratulat

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE