Curtea Constituțională (CC) a constatat existența circumstanțelor necesare pentru dizolvarea Parlamentului, dând astfel câștig de cauză președintei Maia Sandu, care dorește alegeri anticipate. Anunțul a fost făcut în finalul ședinței de joi, 15 aprilie, de președinta CC, Domnica Manole, care a precizat că avizul este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac, chiar dacă doi judecători – Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan – au exprimat opinii separate. Decizia CC a fost luată în pofida împotrivirii majorității deputaților din coaliția „PSRM-Șor” și a liderului socialist Igor Dodon, care au amenințat anterior că vor ignora o asemenea hotărâre. Totodată, ședința CC s-a desfășurat pe fundalul unei manifestații a susținătorilor unui scrutin anticipat, care l-au huiduit pe deputatul PSRM, Vasile Bolea.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPrezentă personal la ședința CC, președinta Maia Sandu a argumentat că Parlamentul și-a asumat deliberat consecințele incapacității sale de a asigura guvernarea în termenul și condițiile stabilite de Constituție – trei luni de la demisia Guvernului Chicu, 45 de zile de la prima tentativă de învestire a unui nou guvern și tentativa repetată care, de asemenea, a eșuat.
„Sunt conștientă de faptul că dizolvarea Parlamentului poate fi aplicată doar în ultima instanță, când toate celelalte căi de soluționare a crizei politice au fost epuizate. Noi astăzi ne aflăm exact în această situație de ultimă instanță. Acest Parlament a eșuat să numească un guvern, respingând cel puțin două cabinete propuse. Această sesizare către CC este diferită prin natura ei – spre deosebire de alte spețe, dreptatea nu se face pentru una dintre părți. Dreptatea este cerută de cetățeni, or, aceasta este misiunea instituțiilor unui stat – să urmeze interesul cetățenilor. Iar dacă una dintre instituții eșuează în această misiune, Constituția stabilește calea pentru ca să se facă dreptate pentru cetățeni”, a declarat Maia Sandu în plenul Curții, motivând intenția sa de a declanșa alegeri anticipate.
CC a respins demersul reprezentantului Parlamentului, Radu Radu, care a cerut recuzarea judecătorului Nicolae Roșca, pe motiv că acesta a fost, în perioada anilor 2017-2019, avocatul Maiei Sandu, precum și membru al PAS.
De asemenea, acesta a afirmat că Parlamentul actual ar fi pe deplin funcțional, deoarece există o majoritate, și astfel șefa statului ar fi fost obligată „să desemneze pentru funcția de premier, candidatul care îndeplinește condițiile de desemnare și de numire și care se bucură de sprijinul majorității parlamentare” – pe actualul ambasador al R.Moldova de la Moscova, fostul deputat socialist, Vladimir Golovatiuc.
În timpul ședinței CC, în fața sediului instituției s-a desfășurat o acțiune în sprijinul demersului inițiat de Maia Sandu, la care au participat inclusiv mai mulți veterani ai războiului din Transnistria. Manifestația s-a lăsat cu un scandal, ca urmare a prezenței la ședința CC a deputatului PSRM, Vasile Bolea, care pretinde la o funcție de judecător constituțional. Acesta a fost huiduit, numit „trădător de țară” și demn de pușcărie de către protestatarii supravegheați de poliție.
Într-o postare pe Telegram, liderul PSRM, Igor Dodon, a calificat decizia CC ca pe o „uzurpare a puterii în stat”, comisă de către trei din cei cinci judecători care se află în prezent în componența Curții. Tot el sugerează că majoritatea parlamentară ar putea da un „vot de neîncredere” celor trei judecători și cere demisia lor.
Amintim că președinta Maia Sandu s-a adresat CC pe 29 martie cu cererea de a constata circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. La scurt timp, coaliția „PSRM-Șor” a votat o decizie prin care își exprima „dezacordul privind dizolvarea Parlamentului” și s-a adresat la CC cu o sesizare cu un conținut similar.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE