Daniel Ioniță: România va analiza cererea de a-i vaccina pe toți cetățenii R.Moldova, dar trebuie să se țină cont de aspecte ale dreptului internațional

712
0
Ambasadorul României, Daniel Ioniță

Petiția Centrului analitic „Expert Forum”, care a cerut includerea tuturor cetățenilor R.Moldova în programul românesc de vaccinare anti-COVID, chiar și a celor care nu au cetățenia României, a ajuns cu siguranță în atenția Guvernului de la București, care o va analiza și se va vedea în ce măsură este posibil un asemenea gest. Declarații în acest sens au fost făcute de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. „Însă, până a ajunge acolo, trebuie să ținem cont de unele aspecte ale dreptului internațional. (…) Dacă România își asumă un astfel de demers pentru cetățeni, trebuie să vedem ce acte trebuie să semnăm pentru acest lucru”, a precizat diplomatul, într-o emisiune la ProTV Chișinău.

Până atunci, a anunțat el, România va mai trimite la Chișinău, în cel mai apropiat timp, încă o tranșă din cele 200 de mii de doze de vaccin oferite gratuit R.Moldova.

„Pentru că aceste vaccinuri sunt donate Republicii Moldova din doza României, din pâinea României am tăiat o felie consistentă pe care am oferit-o cu generozitate cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de faptul dacă iubesc sau nu România”, a accentuat Daniel Ioniță.

Vaccinurile promise cetățenilor moldoveni vor fi trimise etapizat, în funcție de dinamica vaccinării în R.Moldova și disponibilitatea României, a mai spus el.

Cu referire la cererea de a deschide centre de imunizare pentru cetățenii români la Ambasada și la consulatele din R.Moldova, Daniel Ioniță a menționat că „vaccinarea este un act medical, care trebuie să fie exercitat de personal calificat” și, în consecință, nu poate fi realizată în incinta unor misiuni diplomatice.

Amintim că România a livrat până acum 72.000 de vaccinuri anti-COVID, datorită cărora, de altfel, a devenit posibilă declanșarea campaniei de imunizare în R.Moldova, la data de 2 martie. Pe parcurs, prin intermediul platformei COVAX, la Chișinău au mai ajuns alte 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca și 24.570 de doze de Pfizer/BioNTech. Conform datelor de pe site-ul Ministerului Sănătății, până în prezent, în R.Moldova au fost administrate 54.907 de doze de vaccin anti-COVID.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here