Raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova: Țara are nevoie imediată de alegeri

1821
0
Eurodeputatul Dragoș Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru R.Moldova / Sursă FOTO: Facebook

R.Moldova are nevoie imediată de alegeri în cadrul cărora cetățenii să-și exprime în mod asumat opțiunile în contextul politic, economic și geostrategic complicat din prezent, susține raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova. El se arată îngrijorat urmărind cum unii responsabili politici din R.Moldova continuă să joace soarta țării pe mize politice mici. „Acum, e prioritară o guvernare stabilă și legitimă, cu un Parlament la fel de credibil și responsabil. Doar în acest fel, moldovenii pot trece prin criza COVID, doar așa se pot relua reformele esențiale pentru modernizarea țării și pentru reluarea unor parteneriate externe serioase, care să dea țării acces la finanțare și oportunități economice”, argumentează europarlamentarul, într-un mesaj publicat marți, 6 aprilie, pe pagina sa de Facebook.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tudorache mai scrie că președinta Maia Sandu pare să fie singura care luptă în mod autentic pentru acest obiectiv, iar faptul că adversarii ei politici recurg la acuzații din repertoriul uzurpării puterii de stat este în disonanță cu nevoile țării.

„Asistăm de mai multe luni la un blocaj instituțional și un interimat guvernamental care afectează funcționarea normală a unei administrații care ar fi trebuit să se ocupe de starea de criză medicală. După cum știm, pentru Republica Moldova singura sursă de vaccinuri este la acest moment România, aceeași țară care acordase 100 de milioane de euro din care s-au pierdut 60 de milioane din cauza instabilității guvernamentale. În aceeași situație se găsește și acordul financiar cu Uniunea Europeană, care nu poate fi accesat din cauza neîndeplinirii condiționalităților și a întârzierilor în aplicarea măsurilor convenite. Aștept o aliniere onestă a forțelor politice în spiritul interesului național”, punctează Dragoș Tudorache.

Menționăm în acest context că președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, i-a adresat luni, 5 aprilie, o scrisoare secretarei generală a Consiliului Europei, Marija Pejcinovic, în care o acuză pe Maia Sandu de tentativă de „uzurpare a puterii” în R.Moldova.

Anterior, deputații PSRM, împreună cu aliații lor din Partidul „Șor” și gruparea „Pentru Moldova”, au votat o declarație prin care își exprimă dezacordul față de dizolvarea Parlamentului, dorit de șefa statului după două tentative nereușite de învestire a unui nou guvern. De asemenea, socialiștii s-au adresat Curții Constituționale cu o sesizare prin care îi cer să constate că n-au fost întrunite circumstanțele necesare pentru dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor anticipate.

De cealaltă parte, Președinția susține că alegerile anticipate reprezintă voința cetățenilor, iar reprezentanții Consiliului Europei cunosc foarte bine ce se întâmplă în R.Moldova și, la fel de bine, cunosc „cine a generat și continuă să genereze derapajele democratice din țară”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE