Într-o lună, doar 1,5% din populația R.Moldova a fost vaccinată anti-COVID

547
0

La peste o lună de la începutul campaniei de imunizare anti-COVID, doar 1,5% la sută din populație sau, mai exact, 50.410 persoane au fost vaccinate cu prima doză în R.Moldova. Rata de vaccinare în rândul angajaților din sistemul medical este de 57%, a anunțat marți, 6 aprilie, medicul epidemiolog de la Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), Alexei Ceban, Totodată, potrivit acestuia, comisia care monitorizează procesul a înregistrat un număr de 395 de persoane din „alte categorii” decât cele incluse în prima etapă cărora le-a fost administrat vaccinul. Această cifră a fost făcută publică în contextul scandalului vaccinărilor „pe blat”, fără însă a fi divulgată și identitatea nebeneficiarilor.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Responsabilul de la ANSP a mai comunicat că în 14 raioane au fost epuizate dozele de vaccin ce le-au fost distribuite. În Chișinău rata de utilizare a vaccinului este de peste 90%.

„Toate dozele de vaccin Pfizer/BioNtech au fost deja utilizate. Este vorba de prima doză”, a menționat Ceban.

Menționăm în acest context că Ala Nemerenco, consilieră prezidențială în domeniul sănătății, a denunțat situația deplorabilă care se atestă în spitalele din R.Moldova, unde sunt tratați pacienții infectați cu COVID-19. „Este revoltător că pacienții sau rudele lor sunt forțați să umble pe drumuri căutând în farmacii soluție fiziologică sau sisteme de perfuzii pentru a putea fi tratați. Am cerut Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să asigure de urgență spitalele cu toate cele necesare, așa încât pacienții să nu fie nevoiți să-și cumpere din bani proprii antivirale, seringi sau novocaină, iar medicii să poată oferi asistență medicală calitativă”, a scris ea pe Facebook, cu referire la informații pe care le-a primit de la cetățeni și medici.

Campania de vaccinare anti-COVID a început în R.Moldova pe 2 martie. Până în prezent, în R.Moldova au fost livrate 70 de mii de doze de AstraZeneca, care fac parte din donația de 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID oferite de România. Alte 14.400 de doze de AstraZeneca și 24.570 de doze de Pfizer/BioNTech au venit în țară prin intermediul platformei COVAX.

Recent, președinta Maia Sandu a anunțat că încă 100.620 de doze de Pfizer/BioNTech vor sosi prin intermediul aceleiași platforme până la sfârșitul lunii iunie. Pe lângă asta, liderul PSRM, Igor Dodon, ar fi negociat în Rusia o donație de 180 de mii de doze de vaccin Sputnik V pentru R.Moldova, 60 de mii dintre care sunt destinate regiunii separatiste transnistrene.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT