Într-o lună, doar 1,5% din populația R.Moldova a fost vaccinată anti-COVID

287
0

La peste o lună de la începutul campaniei de imunizare anti-COVID, doar 1,5% la sută din populație sau, mai exact, 50.410 persoane au fost vaccinate cu prima doză în R.Moldova. Rata de vaccinare în rândul angajaților din sistemul medical este de 57%, a anunțat marți, 6 aprilie, medicul epidemiolog de la Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), Alexei Ceban, Totodată, potrivit acestuia, comisia care monitorizează procesul a înregistrat un număr de 395 de persoane din „alte categorii” decât cele incluse în prima etapă cărora le-a fost administrat vaccinul. Această cifră a fost făcută publică în contextul scandalului vaccinărilor „pe blat”, fără însă a fi divulgată și identitatea nebeneficiarilor.

Responsabilul de la ANSP a mai comunicat că în 14 raioane au fost epuizate dozele de vaccin ce le-au fost distribuite. În Chișinău rata de utilizare a vaccinului este de peste 90%.

„Toate dozele de vaccin Pfizer/BioNtech au fost deja utilizate. Este vorba de prima doză”, a menționat Ceban.

Menționăm în acest context că Ala Nemerenco, consilieră prezidențială în domeniul sănătății, a denunțat situația deplorabilă care se atestă în spitalele din R.Moldova, unde sunt tratați pacienții infectați cu COVID-19. „Este revoltător că pacienții sau rudele lor sunt forțați să umble pe drumuri căutând în farmacii soluție fiziologică sau sisteme de perfuzii pentru a putea fi tratați. Am cerut Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să asigure de urgență spitalele cu toate cele necesare, așa încât pacienții să nu fie nevoiți să-și cumpere din bani proprii antivirale, seringi sau novocaină, iar medicii să poată oferi asistență medicală calitativă”, a scris ea pe Facebook, cu referire la informații pe care le-a primit de la cetățeni și medici.

Campania de vaccinare anti-COVID a început în R.Moldova pe 2 martie. Până în prezent, în R.Moldova au fost livrate 70 de mii de doze de AstraZeneca, care fac parte din donația de 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID oferite de România. Alte 14.400 de doze de AstraZeneca și 24.570 de doze de Pfizer/BioNTech au venit în țară prin intermediul platformei COVAX.

Recent, președinta Maia Sandu a anunțat că încă 100.620 de doze de Pfizer/BioNTech vor sosi prin intermediul aceleiași platforme până la sfârșitul lunii iunie. Pe lângă asta, liderul PSRM, Igor Dodon, ar fi negociat în Rusia o donație de 180 de mii de doze de vaccin Sputnik V pentru R.Moldova, 60 de mii dintre care sunt destinate regiunii separatiste transnistrene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here