Chicu critică dur inițiativele lui Dodon, după ce a servit în calitate de premier majoritatea parlamentară creată de acesta

879
0

Fostul premier Ion Chicu, lăudat în repetate rânduri de liderul PSRM, Igor Dodon, pentru performanțele pe care le-ar fi atins la șefia guvernului, critică acum inițiativele ex-președintelui. Chicu califică drept inacceptabilă ideea lui Dodon cu privire la un împrumut de până la 20 de miliarde de lei de la Banca Națională a Moldovei (BNM) și se declară categoric împotriva readoptării proiectului PSRM cu privire la abrogarea „legii miliardului”, după ce acesta a fost deja invalidat de Curtea Constituțională.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Sunt absolut împotriva unor asemenea abordări, care nu pot fi justificate în nicio circumstanță. Este vorba și de o responsabilitate a Guvernului, ca debitor, pentru că politicul va avea tot timpul tentația să împrumute, cu speranța că, poate cumva, nu mai întoarcem. Așa cum avem valorile mobiliare de stat care nici până astăzi nu au fost răscumpărate”, a subliniat Chicu, într-o emisiune la TVR Moldova.

De asemenea, el a avertizat că un eventual împrumut de la BNM, sugerat de Dodon sub pretextul unui ajutor necesar cetățenilor și mediului de afaceri pe perioada stării de urgență, ar putea afecta puternic relația R.Moldova cu creditorii internaționali.

„Practica de a împrumuta direct de la banca centrală este una care a rămas în istoria R.Moldova, iar revenirea la o astfel de practică ne-ar duce cu 20 de ani în urmă. Este o practică vicioasă, este un lucru care nu poate fi acceptat pentru că dă peste cap regulile stabilite, lovește dur în autoritatea R.Moldova și pe plan internațional, și în raport cu instituțiile financiare internaționale”, a subliniat el.

La fel, Chicu a calificat ca populistă inițiativa socialiștilor prin care a fost majorat coeficientul de indexare a pensiilor.

Amintim că Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor (2018-2019) și consilier al ex-președintelui Igor Dodon (iulie-noiembrie 2019), i-a succedat Maiei Sandu în funcția de premier, fiind susținut de o majoritate parlamentară asigurată de PSRM, mai întâi împreună cu PDM, iar mai târziu – cu deputații Partidului „Șor” și transfugii din „Pentru Moldova”. Și-a dat demisia la 23 decembrie 2020, cu o zi mai înainte de învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte al R.Moldova, și sugerând mai târziu că nu a făcut acest gest din proprie dorință. În prezent, Ion Chicu creează un nou partid – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, fiind surprins de jurnaliști la sediul PSRM, chiar în ziua în care a anunțat intenția de a-l fonda.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE