Pictorița Valeria Glibiciuc: „Arta abstractă mă fascinează din copilărie”

599
0
Pictorița Valeria Glibiciuc, absolventă a Colegiului de Arte Plastice „A. Plămădeală”

În martie curent, Centrul de dezvoltare a industriilor creative Artcor din Chișinău a găzduit expoziția „Comunicări” ce a inclus lucrări semnate de tinerii pictori Valeria Glibiciuc și Sergiu Ciochină, studenți la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, discipoli ai cunoscutului artist plastic Veaceslav Fisticanu. „Frumusețea iluzorie care ne înconjoară e peretele invizibil ce ne desparte de noi înșine” – acesta este motto-ul expoziției. Vă propunem în continuare un interviu cu Valeria Glibiciuc, premiantă a expoziției-concurs „Noi: tineretul creator” 2021, o foarte tânără pictoriță, curajoasă și sensibilă, aflată în căutarea unor noi concepte și forme de reprezentare abstractă a realității.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Dragă Valeria Glibiciuc, când ai descoperit pictura?

M-am născut în satul Baimaclia, raionul Cantemir. Desenez de când mă știu. Am studiat la Școala de Arte „Valeriu Hanganu” din satul meu natal Baimaclia.

Păstrezi desenele din copilărie?

Desigur, le păstrez. Se pare că încă de mică îmi plăcea maniera abstractă de a picta. Uneori mă gândesc să fac niște tablouri după desenele mele din copilărie.

În curând vei absolvi Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”. Ce ne poți spune despre metoda de predare a mentorului vostru Veaceslav Fisticanu?

Da, sunt în anul 4 la Colegiul „A. Plămădeală”, mă pregătesc de proiectul de diplomă. Am avut norocul să studiez în clasa pictorului Veaceslav Fisticanu. În primul rând, îi apreciez răbdarea, el ne-a ghidat cu multă atenție, ajutându-ne să înțelegem, treptat, complexitatea unui proces artistic. Ne-a însoțit pas cu pas, ne-a arătat cum putem dezvolta o idee artistică. Există o mulțime de etape și tehnici de bază care, odată asimilate, pot fi combinate într-o manieră proprie. Sub îndrumarea pedagogului, învățăm să ne formăm stilul individual. Dl Fisticanu are darul de a comunica cu noi, de a ne oferi libertate în procesul de creație. Îi simțim mereu sprijinul, fapt pentru care îi sunt foarte recunoscătoare.

Valeria Glibiciuc. Îndoială

Găsești ușor pânze, vopsele de calitate în Chișinău?

Da, în Chișinău sunt mai multe magazine cu materiale profesioniste pentru artiștii plastici, de exemplu, ArtAtribut. Șasiurile pentru pânză, de regulă, sunt făcute la comandă, în funcție de dimensiunile solicitate.

La ce expoziții ai participat în anii de studenție?

Am participat la mai multe expoziții-concurs, cele mai importante fiind „Jan Matejko” și „Noi: tineretul creator”. Recenta expoziție ,,Comunicări” de la Artcor este prima mea personală. De fapt, suntem doi protagoniști – am expus lucrări alături de cele ale colegului meu Sergiu Ciochină.

Câte lucrări ai expus la Artcor?

Am prezentat publicului 17 lucrări. Tablourile „Seducere”, „Rătăcit”, „Frică iluzorie” au fost cele mai apreciate de privitori.

Cum îți găsești temele?

Toată inspirația mea este în conexiune cu societatea, mă interesează natura umană în diversele ei manifestări. Văd în jurul meu un flux continuu de personaje, caractere, stări, emoții care îmi provoacă dorința de a le reproduce. Prezint omul într-o postură complexă, diferit decât în realitate, îi pun în lumină trăirile și stările ascunse.

Valeria Glibiciuc. Seducere

Cum ți-a părut spațiul expozițional de la Centrul de industrii creative Artcor?

Este locul care merită toate aprecierile, ne-am bucurat de o atmosferă confortabilă și am descoperit o echipă prietenoasă. E un spațiu modern și original, am cunoscut persoane creative cu ajutorul cărora totul a fost la cel mai înalt nivel.

Ce mari muzee din Europa ai vizitat?

Nu am avut ocazia să vizitez mari muzee ale lumii, este un vis al meu. Primul muzeu unde aș dori să ajung este Centrul de Artă Contemporană Pompidou.

Cum îi ajută pe tinerii pictori internetul?

Datorită internetului interacționăm foarte ușor cu alți artiști, cu amatorii de artă. E un flux mare de oameni pe internet. Picturile noastre pot fi vizualizate în orice colț al lumii. Avem o liberă comunicare cu orice cumpărător sau galerie.

La ce alte expoziții vei mai participa anul acesta?

Este preconizată o expoziție de grup pentru prezentarea lucrărilor noastre de diplomă, rămâne să precizăm data și spațiul pentru vernisare.

Valeria Glibiciuc. Personaj

Visezi la o personală?

Desigur, încep o nouă serie de lucrări care cred că va fi una mai reprezentativă pentru mine. Am început un alt concept și visez să îl realizez.

Ce vei face după absolvirea Colegiului?

După Colegiu vreau să merg mai departe la studii peste hotare, am nevoie de o altă comunitate și de un mediu nou de dezvoltare. Este ceva important pentru artist, este o necesitate de a cunoaște noi cercuri de oameni și noi forme de inspirație.

Mulțumesc pentru interviu și mult succes în continuare!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here