Centenarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, sub patronajul Președintelui României și al Republicii Moldova

1094
0
Teatrul Național din Chișinău a activat în clădirea Clubului Nobilimii, în perioada interbelică

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului și la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău, Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Înaltul Patronaj programului Anul Centenar 2021 al Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău. Evenimentul se desfășoară și sub patronajul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Demersul Președintelui Klaus Iohannis are loc în contextul celebrării Zilei Basarabiei și marchează, totodată, 30 de ani de relații diplomatice între România și Republica Moldova.

Evenimentele culturale dedicate Centenarului Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău se vor desfășura sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis. E o veste care ne onorează și ne conferă încredere și speranță. Într-o lume în care suntem răvășiți zilnic de vești cumplite, într-o lume măcinată de îndoieli, această știre venită pe 27 martie, de ziua Unirii Basarabiei cu România, de ziua Internațională a teatrului, ne încurajează să rămânem pe scândura scenei și să facem teatru. Istoria teatrului românesc din Chișinău este istoria oamenilor de la est de Prut, care au trecut nu numai prin momente de strălucire și înălțare, dar, mai ales, prin timpuri de încercări chinuitoare, de teroare și pericol. Teatrul a supraviețuit prin energiile limbii române și prin forța artei. Ne exprimăm recunoștința pentru înalta onoare acordată!”, declară Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Decizia Președintelui României Klaus Iohannis a fost salutată de omologul de peste Prut. „În ianuarie, am acordat patronajul Președinției Teatrului Național „Mihai Eminescu”, care împlinește în acest an 100 de ani de la fondare. Astăzi, 27 martie, de ziua Unirii Basarabiei cu România, am aflat cu bucurie intenția Președintelui României, Klaus Iohannis, de a acorda Înaltul său Patronaj programului Anul Centenar 2021 al Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

Ea a apreciat că decizia președintelui Iohannis „consemnează înfrățirea de creație și unitatea culturală a țărilor noastre”.

Avem nevoie de proiecte comune – și în domeniul culturii, și de infrastructură, și în economie. România ne-a sprijinit mereu, sincer și cu generozitate, atunci când am avut nevoie de ajutor – așa cum o face și acum, în criza pandemică. Mulțumim, România!”, subliniază Maia Sandu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE