Între Covid și datorie

1124
0
Imagine simbol

În timp ce Primăria Municipiului Chișinău și-a închis ușile pentru vizitatori începând cu ziua de 15 martie, din cauza înregistrării mai multor cazuri de infectare cu virusul Covid, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis ca, începând cu ziua de 16 martie, elevii să revină pe băncile școlii, chiar și în localitățile aflate sub cod roșu de alertă Covid.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Revenirea în sălile de clasă a copiilor are loc pe fundalul suspiciunilor și a mai multor declarații făcute de experții epidemiologi că noile tulpini SARS-CoV2, mai contagioase și mai periculoase, circulă pe teritoriul RM. Copiii și profesorii revin la școală inclusiv în centrele raionale, unde nu mai sunt locuri în spitale.

Profesorii sunt îngrijorați

La Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, la mijlocul acestei săptămâni au fost înregistrați 12 elevi confirmați pozitiv cu virusul Covid, iar 52 de copii se aflau în autoizolare din cauza prezenței virusului în familie. Totodată, au fost confirmate cu această boală nouă cadre didactice și patru lucrători din rândul personalului auxiliar.

La lecții, așa cum prevede decizia CNESP și a Ministerului Educației, au revenit toți elevii din clasele primare și cei din clasele a IX-a și a XII-a care urmează să susțină examene de absolvire și Bacul. Învață online copiii claselor a V-VIII-a și cei din clasele a X-a și a XI.

Am ales cele mai spațioase săli de clasă pentru a putea respecta distanța dintre copii. Înainte de a intra în școală, elevilor li se măsoară temperatura. La lecții stau cu măști, așa cum recomandă medicii epidemiologi. Cu toate acestea, există o temere destul de mare în rândul profesorilor și, totodată, noi, administrația, ne facem griji pentru angajați. Mulți profesori fac parte din categoria de risc, au diferite boli cronice. Avem un profesor care predă claselor a IX-a, are diabet zaharat și a solicitat să predea doar online. Totodată, avem minim o clasă unde părinții s-au mobilizat și au semnat o petiție în care solicită ca elevii să treacă la predarea online. Ținând cont că spitalele sunt arhipline, această situație nu poate să nu ne îngrijoreze”, a declarat, pentru GAZETA de Chișinău, Nona Chiriac, director interimar al liceului.

În același timp, la Liceul „Mircea Eliade” sunt opt elevi și trei profesori infectați cu virusul Covid. Administrația liceului a refuzat să comenteze decizia CNESP, dar a menționat că este o „decizie ilogică care pune în pericol atât profesorii, cât și elevii”.

Spitalul e arhiplin, iar liceenii vin la ore cu microbuze de rută

Nu departe de Chișinău, în orașul Anenii Noi, medicii luptă de o lună să facă față unui flux mare de pacienți. Luni, aici erau 155 de bolnavi deși spitalul are doar 133 de locuri. Vicedirectorul medical, Diana Crudu, ne-a informat că au fost aduse paturi dintr-o tabără și au fost înșiruite și pe coridor. În secția de terapie intensivă sunt cinci pacienții, deși sunt doar trei locuri. Au mai fost adăugate două paturi.

Medicii sunt epuizați. Avem patru secții Covid unde activează șase medici. Au fost reprofilate secțiile chirurgie și pediatrie în secții Covid. Ne străduim să-i primim pe toți cei care au pneumonii. Au fost cazuri în care din lipsă de paturi bolnavii au fost transportați la spitalul din Căușeni și la Ștefan-Vodă”, ne mai spune Diana Crudu.

În pofida codului roșu de alertă Covid în raion și a situației epidemiologice grave, miercuri elevii claselor a XII-a, 75 de liceeni, au revenit în sălile de clasă ale Liceului „Andrei Straistă” din orașul Anenii Noi. Liceul este frecventat de copii din toate satele din acest raion. Elevii circulă pe cont propriu, vin cu microbuzele de rută la lecții.

Am discutat cu administratorii rutelor care au promis că țin cont întocmai de recomandările Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică. Avem opt copii care vin din satul Calfa, de exemplu, și administratorul a promis că fac o rută doar pentru acești elevi. Avem liceeni în sate cu focare de Covid și, în cazul lor, am decis să învețe deocamdată online”, ne-a informat Olga Dogari, director adjunct al liceului. Potrivit ei, profesorii sunt alarmați de situația epidemiologică gravă din raion. Elevii din clasele primare și din clasele V-VIII au trecut la procesul de studii online, pentru a nu fi supuși unor riscuri suplimentare, ne mai spune Olga Dogari.

Am plâns-o ca pe o soră”

O situație epidemiologică alarmantă se atestă și în raionul Hâncești. Inițial, au fost două focare, la Nemțeni și la Cotul Morii. Acum epidemia s-a extins în toate satele. Cele patru secții Covid ale spitalului, cu o capacitate de 90 de locuri, sunt arhipline. Toate locurile din secția reanimare sunt ocupate. Potrivit directorului Petru Cibotaru, zilnic aici sunt aduși câte 10-12 bolnavi din toate localitățile raionului. Majoritatea pacienților suferă de pneumonii și necesită să fie internați. În pofida situației epidemiologice alarmante, copiii din clasele primare și a IX-a, a XII-a au revenit din 16 martie în sălile de clasă.

În cazul nostru, majoritatea părinților își doresc ca copiii să fie prezenți la lecții. Respectăm deciziile CNESP și ale MECC. Ne bucură faptul că nu avem în prezent profesori infectați și sperăm că această năpastă ne va ocoli. Avem patru elevi în autoizolare fiind bolnav cineva din membrii familiilor”, a precizat Ana Plăcintă, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Hâncești.

În același timp, la Cotul Morii, Hâncești, a pierdut lupta pentru viață în urma complicațiilor provocate de Covid directorul gimnaziului, Rita Dănilă, în vârstă de doar 49 de ani. Vestea i-a șocat pe toți cei care au cunoscut-o. Profesoara a activat timp de 23 de ani în domeniul educației. „A fost un om de excepție, foarte receptivă și atentă față de copii, inclusiv față de cei din familiile vulnerabile pe care i-a ajutat mult. A fost testată pozitiv acasă. Am fost șocați că a pierdut fulgerător lupta cu boala, am plâns-o ca pe soră”, ne-a informat Mila Bivol, profesoară de fizică de la Cotul Morii.

Aici au revenit la ore copiii din clasele primare și copiii de clasa a IX-a. „Unii părinți au refuzat să-și dea copiii la școală. Profesorii le-au mers în întâmpinare și predau după-masă și lecții online”, ne-a mai spus profesoara.

Peste 550 de profesori și educatori infectați

O situație epidemiologică gravă se atestă și la Floreni, Anenii Noi. Aici a pierdut recent lupta cu Covid fosta profesoară de geografie, Agafia Crețu, mama primarului localității, Ruslan Crețu.

Eu personal sunt contra reluării procesului de studii la școală. Situația epidemiologică nu este sub control. Acum ne mai menținem cât de cât, dar, dacă nu vor fi luate măsuri drastice și nu va fi introdusă starea de urgență măcar timp de două săptămâni, situația ar putea scăpa de sub control”, a declarat primarul.

Potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Educației, în prezent, 550 de educatori și profesori din RM, dar și peste 340 de elevi sunt infectați cu virusul Covid.

La 13 martie a decedat și o educatoare de la Grădinița „Voinicel” din capitală, Aurelia Grigoraș. Colegii educatoarei au postat un mesaj emoționant pe pagina de facebook a grădiniței în care îndeamnă părinții, dacă au cazuri de infecție în familie, să țină copiii acasă.

În cadrul instituției mai sunt angajați care luptă cu virusul. „Fiți responsabili, nu aduceți copilul la grădiniță dacă cineva din familie prezintă simptome. Întotdeauna m-am gândit la copii, acum e cazul să-mi apăr angajații. Păstrați-ne, este strigător la cer ce s-a întâmplat”, a scris conducătoarea instituției.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE