Medici epuizați, spitale în prag de colaps

1422
0

Peste 195 de mii de persoane infectate, 4150 de decese și peste 100 de lucrători medicali răpuși de virusul Covid. Sunt cifrele dramatice înregistrate de sistemul de sănătate din Republica Moldova după un an de pandemie. Astăzi, spitalele sunt arhipline, iar personalul medical care activează în prima linie este extenuat, medicii epidemiologi trag un semnal de alarmă și spun că noua tulpină britanică face ravagii în Republica Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Șefa Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei, Tatiana Bucearschi, a anunțat marți, 9 martie, că în spitalele pentru adulți din municipiul Chișinău locuri libere nu mai sunt.

Pacienții sunt internați doar dacă se externează cineva. Totodată, jumătate din pacienții ajunși în spitale sunt în stare gravă și extrem de gravă. „În spitalele municipale sunt internate 1590 de persoane infectate cu virusul Covid. Dintre acestea 64 se află în stare foarte gravă, 703 – în stare gravă și 777 – în stare de gravitate medie. Locuri în spitalele municipale nu mai sunt. Doar respectarea măsurilor anti-Covid: purtarea măștilor de protecție, respectarea distanței fizice și evitarea spațiilor aglomerate ar putea reduce presiunea enormă care apasă acum asupra sistemului de sănătate”, a spus Tatiana Bucearschi.

Număr mai mare de locuri, nu și de lucrători medicali

În contextul creșterii numărului de cazuri de Covid care necesită internare, Ministerul Sănătății a dispus extinderea numărului de paturi în mai multe spitale municipale și raionale care sunt arhipline. Astfel, Secția Covid a Institutului de Medicină Urgentă a fost extinsă cu 50 de locuri noi. În cadrul secției Covid a Spitalului Raional Strășeni au fost activate 20 de paturi. La spitalul din Anenii Noi au fost activate 40 de locuri, iar secția Terapie Intensivă a Institutului Mamei și Copilului a fost extinsă cu șase locuri. În același timp, au fost activate 40 de locuri în secția Covid a spitalului din Hâncești și 20 de locuri la Spitalul Raional Călărași.

Pacienții au pneumonie din primele zile de boală”

Petru Cibotaru, directorul Spitalului Raional Hâncești, ne-a informat că în acest moment situația epidemiologică în localitățile din raionul Hâncești este extrem de gravă. Inițial, au fost două focare, la Nemțeni și Cotul Morii. Acum, epidemia s-a extins aproape în toate satele.

În cadrul spitalului din Hâncești activează patru secții Covid, cu o capacitate de 90 de locuri. Toate locurile din secția reanimare sunt ocupate. „Am făcut un demers către Consiliul raional ca să mai cumpărăm patru ventilatoare. Zilnic, sunt aduși câte 10-12 bolnavi. Spre deosebire de primul val al pandemiei, acum pacienții au pneumonie din primele zile de boală și necesită internare. Dacă înainte bolnavii se tratau în decurs de 10-14 zile, acum tratamentul durează mai mult de două, trei săptămâni. Din această cauză spitalul e supraîncărcat”, ne spune Petru Cibotaru.

În cele patru secții Covid activează șapte medici și 36 de asistente medicale. „Medicii sunt epuizați. Din păcate, oamenii nu înțeleg gravitatea situației, mulți nu cred în existența virusului și nu respectă recomandările medicilor. Avem cazuri când pacientul e în secția Covid, în stare gravă, și tot nu crede că are Covid. Dacă oamenii nu vor conștientiza importanța respectării restricțiilor, sistemul de sănătate ar putea ceda”, spune directorul de spital.

Carantina la Ocnița a redus presiunea asupra spitalului

Sub cod roșu de Covid este și raionul Ocnița. La începutul lunii martie, Comisia teritorială pentru sănătate publică Ocnița a dispus plasarea în carantină a 11 localități până pe data de 15 martie. Au fost închise toate instituțiile publice, piețele, școlile și grădinițele din satele Lencăuți, Gârbova, Bârlădeni, Verejeni, Sauca, Paladea, Bârnova, Grinăuți-Raia, Rediul-Mare, Mihălășeni și Maiovca. A fost sistat transportul public. După o săptămână de la instituirea carantinei, situația epidemiologică din raion a înregistrat o ușoară ameliorare.

Am avut peste 103 bolnavi de Covid în raion. Nu mai aveam unde îi interna, unii erau nevoiți să aștepte să se elibereze un pat la spital. În ultimele zile, înregistrăm o ușoară îmbunătățire a situației. Consider că e și un rezultat al instituirii carantinei în aceste sate, altfel nu știu cum ne-am fi descurcat. Acum avem 84 de pacienți”, ne spune șeful spitalului, Damian Guțu.

În cele trei secții de Covid din spitalul de la Ocnița activează doar trei medici. „Colectivul este obosit, dar încercăm să facem față. Pe moment, nu ducem lipsă de nimic, avem suficiente medicamente, echipamente și aparate de ventilare”, mai spune șeful spitalului.

Valul doi de pandemie

Consilierul prezidențial Ala Nemerenco a declarat în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV că RM este în pragul celui de-al doilea val de pandemie. Rata de contagiozitate de 1,19%, atestată la noi, este un indicator foarte alarmant care arată că în următoarele săptămâni numărul de bolnavi ar putea crește. În acest moment, Centrul de triere Covid de la Moldexpo nu mai primește ambulanțe cu bolnavi, aceștia fiind duși direct la spitalele unde se mai găsește câte un pat.

Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări, a declarat că pentru a depăși această situație, RM ar trebui să vaccineze măcar 40-50 la sută din populație și oamenii trebuie să respecte întocmai recomandările medicilor epidemiologi.

Angela Paraschiv, şefa Catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, consideră că rata de contagiozitate înaltă se explică și prin faptul că în RM s-a răspândit tulpina din Marea Britanie a virusului și nu este exclus că există și celelalte tulpini, cea din Africa de Sud și cea din Brazilia, care sunt înregistrate în proporție de 40-50% pe teritoriul Marii Britanii.

Republica Moldova nu are laboratoare care ar depista prezența noii tulpini britanice, dar numărul mare de cazuri de COVID-19, formele tot mai grave ale bolii atestă prezența acesteia pe teritoriul RM. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a trimis probe la laboratoarele de referință, dar rezultatele încă nu au fost anunțate. Mulți pacienți au pneumonie din primele zile de boală, iar locuri în spitale nu mai sunt. Din această cauză sistemul medical a ajuns în pragul unui colaps.

Experții consideră că RM ar trebui să reintre în lockdown, până va fi extins procesul de vaccinare și situația se va ameliora.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE