Ultimatumul PSRM a expirat. Socialiștii vor decide joi cum să o reducă pe Maia Sandu la rolul de „decor”

2601
1
Igor Dodon & Maia Sandu

PSRM anunță că va convoca joi, 11 martie, comitetul său executiv pentru a decide cum va acționa după ce a expirat ultimatumul adresat președintei Maia Sandu cu privire la desemnarea candidatei sale, Mariana Durleșteanu, la funcția de prim-ministru. Socialiștii susțin că R.Moldova s-ar afla în prezent într-un „blocaj instituțional”, generat de iresponsabilitatea „unor politicieni”, în pragul unui lockdown din cauza agravării situației epidemiologice în legătură cu pandemia de COVID-19.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„PSRM constată cu regret că Președinția continuă să refuze dialogul propus de mai multe partide politice din Parlament, refuză în continuare să se conformeze Constituției și să pună în aplicare hotărârile Curții Constituționale. Acest comportament este unul care întrunește elemente clare de uzurpare a puterii de stat, atât dacă sunt privite prin prisma răspunderii penale, cât și prin cea politică”, se afirmă într-un comunicat al socialiștilor.

Acțiunile PSRM urmează să fie prezentate joi, după ședința comitetului executiv.

Amintim că pe 1 martie liderul socialiștilor, Igor Dodon, a amenințat-o pe Maia Sandu că-i va reduce rolul de șef al statului la unul de „decor”, dacă nu se va conforma cererii de a o desemna pe Durleșteanu la șefia Guvernului. De asemenea, el a spus că PSRM nu va declanșa procedura de impeachment, așa cum a sugerat președinta. Vineri, 5 martie, Dodon a lăsat să se înțeleagă că partidul său nu mai agreează ideea alegerilor anticipate, pe motiv că este necesară învestirea unui guvern care să gestioneze criza economică și socială legată de COVID-19.

De cealaltă parte, Președinția a declarat că nu operează cu ultimatumuri și a organizat pe parcursul săptămânii trecute consultări cu reprezentanți ai societății civile. Maia Sandu a reafirmat, în acest context, că singura sa opțiune sunt anticipatele sau, în caz de refuz al Parlamentului, un referendum.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU