Maia Sandu caută temei pentru a-i retrage „Ordinul Republicii” și lui Vlad Filat

1400
0

Președinta Maia Sandu i-ar putea retrage „Ordinul Republicii”, distincția supremă de stat, și liderului PLDM, Vlad Filat, după ce a făcut-o în privința oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, fost președinte al PDM. Șefa statului a vorbit despre asta într-o emisiune pe Internet, declarând că a dat indicații persoanelor responsabile să caute un temei legal.

„Dacă tu ești recunoscut vinovat de acte de corupție, atunci sigur că nu poți să mai deții nici un ordin. Deci, iarăși este un semn de întrebare față de justiția moldovenească, care a fost foarte generoasă și i-a întors ordinul. La Președinție ne revine doar să vedem dacă a fost cu încălcare sau nu conferit acest ordin și i-am rugat pe oamenii care lucrează în direcția respectivă să analizeze modul în care i-a fost conferit”, a spus Maia Sandu.

Vlad Filat a obținut „Ordinul Republicii” în 2013, de la președintele de atunci al R.Moldova, Nicolae Timofti, pentru „merite deosebite în promovarea valorilor democratice” și contribuție substanțială la aprofundarea dialogului cu Uniunea Europeană.

Amintim că pe 18 februarie președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care i-a retras „Ordinul Republicii” lui Vladimir Plahotniuc.
Potrivit șefei statului, distincția i-a fost acordată lui Plahotniuc cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincții de stat ale R.Moldova și de înmânare a lor. Propunerea privind decorarea lui Plahotniuc a venit din partea organizației municipale din Chișinău a PDM, deși legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face asemenea propuneri. „O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat”, a mai declarat ea cu această ocazie.

Deși inițial avocații lui Plahotniuc declarau că vor ataca decizia în instanță, ulterior apărarea oligarhului a anunțat că nu se va mai adresa în judecată pentru a contesta retragerea ordinului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here