4 miliarde de dolari, bani europeni, cheltuiți de Lukașenko în interese personale

2985
0
Aleksandr Lukașenko

O sumă echivalentă cu aproape 4 miliarde de dolari alocată de Uniunea Europeană pentru desfășurarea unor proiecte în Belarus a fost cheltuită în interese personale de liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, acuzat de falsificarea alegerilor și instaurarea unei dictaturi în țara sa. O investigație a opoziției, difuzată de canalul de Telegram NEXTA, arată că Lukașenko deține proprietăți și folosește imobile ale statului, cel mai mare fiind „Palatul Independenței” de la Minsk, cu o suprafață de peste 50.000 m².

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Pe teritoriul reședinței prezidențiale din Belarus există un heliport, piscină, saună, cramă și o grădină de iarnă.

De asemenea, Lukașenko ar avea în proprietate numeroase mașini de lux – Tesla, Audi, Maybach și Rolls-Royce, precum și un avion și mai multe elicoptere.

„Inițial, am planificat o mică prezentare a averilor lui Lukașenko. Dar, în timpul pregătirilor, am fost contactați de oameni în strânsă legătură cu schemele de corupție ale dictatorului. Ei ne-au comunicat atâtea informații, încât am fost nevoiți să rescriem complet, de câteva ori, scenariul”, scrie NEXTA, cel mai mare canal de difuzare a informațiilor despre protestele din Belarus, care are în prezent peste 1.400.000 de urmăritori.

Investigația poate fi văzută pe YouTube. Materialul jurnalistic a adunat peste 1.500.000 de vizualizări într-o zi de la apariție.

Menționăm că administrația lui Lukașenko a cerut anterior extrădarea jurnaliștilor de la NEXTA, însă a fost tratată cu refuz din partea Poloniei, acolo unde se află în prezent aceștia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT