4 miliarde de dolari, bani europeni, cheltuiți de Lukașenko în interese personale

3276
0
Aleksandr Lukașenko

O sumă echivalentă cu aproape 4 miliarde de dolari alocată de Uniunea Europeană pentru desfășurarea unor proiecte în Belarus a fost cheltuită în interese personale de liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, acuzat de falsificarea alegerilor și instaurarea unei dictaturi în țara sa. O investigație a opoziției, difuzată de canalul de Telegram NEXTA, arată că Lukașenko deține proprietăți și folosește imobile ale statului, cel mai mare fiind „Palatul Independenței” de la Minsk, cu o suprafață de peste 50.000 m².

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe teritoriul reședinței prezidențiale din Belarus există un heliport, piscină, saună, cramă și o grădină de iarnă.

De asemenea, Lukașenko ar avea în proprietate numeroase mașini de lux – Tesla, Audi, Maybach și Rolls-Royce, precum și un avion și mai multe elicoptere.

„Inițial, am planificat o mică prezentare a averilor lui Lukașenko. Dar, în timpul pregătirilor, am fost contactați de oameni în strânsă legătură cu schemele de corupție ale dictatorului. Ei ne-au comunicat atâtea informații, încât am fost nevoiți să rescriem complet, de câteva ori, scenariul”, scrie NEXTA, cel mai mare canal de difuzare a informațiilor despre protestele din Belarus, care are în prezent peste 1.400.000 de urmăritori.

Investigația poate fi văzută pe YouTube. Materialul jurnalistic a adunat peste 1.500.000 de vizualizări într-o zi de la apariție.

Menționăm că administrația lui Lukașenko a cerut anterior extrădarea jurnaliștilor de la NEXTA, însă a fost tratată cu refuz din partea Poloniei, acolo unde se află în prezent aceștia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE