4 miliarde de dolari, bani europeni, cheltuiți de Lukașenko în interese personale

2417
0
Aleksandr Lukașenko

O sumă echivalentă cu aproape 4 miliarde de dolari alocată de Uniunea Europeană pentru desfășurarea unor proiecte în Belarus a fost cheltuită în interese personale de liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, acuzat de falsificarea alegerilor și instaurarea unei dictaturi în țara sa. O investigație a opoziției, difuzată de canalul de Telegram NEXTA, arată că Lukașenko deține proprietăți și folosește imobile ale statului, cel mai mare fiind „Palatul Independenței” de la Minsk, cu o suprafață de peste 50.000 m².

Pe teritoriul reședinței prezidențiale din Belarus există un heliport, piscină, saună, cramă și o grădină de iarnă.

De asemenea, Lukașenko ar avea în proprietate numeroase mașini de lux – Tesla, Audi, Maybach și Rolls-Royce, precum și un avion și mai multe elicoptere.

„Inițial, am planificat o mică prezentare a averilor lui Lukașenko. Dar, în timpul pregătirilor, am fost contactați de oameni în strânsă legătură cu schemele de corupție ale dictatorului. Ei ne-au comunicat atâtea informații, încât am fost nevoiți să rescriem complet, de câteva ori, scenariul”, scrie NEXTA, cel mai mare canal de difuzare a informațiilor despre protestele din Belarus, care are în prezent peste 1.400.000 de urmăritori.

Investigația poate fi văzută pe YouTube. Materialul jurnalistic a adunat peste 1.500.000 de vizualizări într-o zi de la apariție.

Menționăm că administrația lui Lukașenko a cerut anterior extrădarea jurnaliștilor de la NEXTA, însă a fost tratată cu refuz din partea Poloniei, acolo unde se află în prezent aceștia.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here