Salcâmii, politica şi demisia primarului

1120
0

Comuna Burlacu din raionul Cahul ar putea să rămână în timpul apropiat fără primar. Autoritatea Naţională pentru Integritate (ANI) a emis la 12 ianuarie anul curent un act de constatare în privinţa edilului din Burlacu, Mihail Munteanu, despre încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, pentru că a angajat-o pe sora sa ca paznic la Casa de cultură. În timp ce ANI insistă ca primarul din Burlacu, care a contestat în instanţă actul ANI, să fie suspendat din funcţie, acesta se încăpățânează să rămână în acest post, motivând că trebuie să termine de implementat câteva proiecte foarte importante pentru comunitate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mihail Munteanu susţine că, în realitate, mărul discordiei ar fi un conflict dintre două femei din cauza câtorva puieți de salcâm. Iar acest conflict ar fi folosit de către reprezentanţii unor partide pentru a-l determina să treacă de partea lor.

Verificările în privinţa lui Mihail Munteanu au început la 13 octombrie 2020 în urma denunţului depus de către o locuitoare din Burlacu. Conform actului de integritate semnat de inspectorul Rodion Rusnac, şeful administrației din Burlacu a angajat-o, la 1 aprilie 2008, pe sora sa în calitate de paznic la Casa de cultură. Femeia a deţinut funcţia până la emiterea actului de constatare. Din momentul angajării, primarul Munteanu a semnat în fiecare an dispoziții de acordare a concediului de odihnă, ultimul datând cu luna august 2020.

Ce a constatat ANI

Inspectorul ANI a mai constatat că Mihail Munteanu l-a angajat şi pe cumnatul său în calitate de fochist la primărie pentru perioada rece a anului, începând cu anul 2015.

Verdictul ANI a fost unul destul de dur. S-a decis demiterea lui Munteanu, cu privarea dreptului de a ocupa funcţii publice pe un termen de trei ani. Totodată, ANI a înştiinţat oficiul din Cahul al Cancelariei de Stat privind încetarea mandatului de primar al lui Mihail Munteanu.

Edilul din Burlacu nu s-a conformat şi continuă să ocupe fotoliul de primar, motivând că Actul de constatare emis de ANI nu este definitiv pentru că l-a contestat în instanţă. Pe de altă parte, ANI solicită ca pe durata desfăşurării procesului de judecată, edilul din Burlacu să fie suspendat din funcţie.

Mai mult, acesta urmează să achite şi o amendă contravenţională de 9 mii de lei, pentru nedeclararea conflictului de interese şi neexecutarea deciziei ANI.

Conflictul cu salcâmi

Denunţul pe numele lui Mihail Munteanu a fost depus de către Galina Dermenji, angajată la grădiniţa din localitate. Primarul din Burlacu susţine că aceasta s-a răzbunat pe el pentru că nu i-a ţinut parte într-un conflict cu vecina.

Peste drum de gospodăria doamnei Dermenji se află un teren agricol care aparţine unei femei din sat. Cu vreo trei ani în urmă, Galina a sădit peste drum câţiva salcâmi. Proprietara terenului agricol însă i-a scos, motivând că sunt în apropiere de hat şi va avea probleme cu accesul tehnicii agricole. Până la urmă a intervenit poliţia şi ambele femei au fost amendate, una pentru că a sădit copacii, iar alta pentru că i-a smuls. Eu i-am explicat doamnei Dermenji că este vorba de termen public şi în acest caz trebuie să aibă acordul Consiliului local. Eu am inclus această întrebare la o şedinţă a Consiliului, dar consilierii au votat împotrivă. Iar eu am rămas singurul vinovat. Galina Dermenji a scris peste tot, au fost tot felul de controale din cauza acestor salcâmi. Acum Dermenji practic mă persecută, vine cu tot felul de insinuări, mă filmează, îmi caută nod în papură. Chiar am întrebat-o de ce procedează aşa cu mine. Eu i-am făcut doar bine, a fost reparat drumul până la casa ei, a fost extinsă linia de înaltă tensiune”, ne-a declarat Mihail Munteanu.

Galina Dermenji a confirmat la telefon că neînţelegerile cu primarul au început „de la nişte copaci”, pe care a vrut să-i planteze, iar Munteanu nu i-a permis. Femeia a precizat că de mai mulţi ani luptă cu abuzurile comise de administraţia publică locală. „Mihail Munteanu are două apartamente în Chişinău, pe care nu le-a declarat. Din informaţia pe care o deţin, apartamentele se află prin apropiere de blocul în care locuieşte Voronin. Primarul a mai făcut scheme şi cu terenurile. Cu terenuri s-au ales şi consilierii, de asta se împacă cu primarul şi fac tot ce le zice el. ANI l-a demis pe Munteanu, dar el refuză să plece şi îşi continuă abuzurile”, a adăugat femeia.

Persecuţia politică

Mihail Munteanu, care se află la cel de al patrulea mandat, susţine că pe parcursul anilor a fost persecutat de partidele aflate la guvernare pentru ca să adere la o formaţiune sau alta: „Sunt primar de 14 ani. Doar o dată am candidat din partea PLDM. Pe urmă am candidat independent. Am zis să nu mă amestec în toată murdăria politică şi să lucrez doar pentru comunitatea mea”.

Mihail Munteanu a mai spus că cele mai multe presiuni au fost făcute în perioada guvernării PDM, atunci el fiind şantajat cu dosar penal. „Eram la Chişinău în interes de serviciu, iar contabila şi asistentul social au profitat de absenţa mea şi s-au dus la Bolgrad, unde au cumpărat legători pentru viţa-de-vie. Faptul a fost confirmat la vamă. Mie mi-a fost intentat dosar penal pentru abuz în serviciu, m-au învinuit că le-am pus salariul pentru orele în care au fost lipsă la locul de muncă. Dar eu nu am ştiut, eram la Chişinău. În cele din urmă, cei doi angajaţi ai Primăriei care au lipsit de la lucru au fost făcuţi martori, iar eu am ajuns pe banca acuzaţilor. Judecătoria Cahul mi-a dat amendă de 25 de mii de lei, iar Curtea de Apel a sistat procesul pentru că a expirat termenul de prescripţie. Acum dosarul se află pe rol la Curtea Supremă de Justiţie. Eu am contestat, chiar dacă nu am fost condamnat. Sunt nevinovat şi vreau să fie confirmat acest lucru prin decizie judecătorească”, ne-a declarat Munteanu.

Primarul din Burlacu se arată indignat şi de decizia ANI de a-l demite şi crede că mâinile cresc din altă parte, iar sesizarea Galinei Dermenji a fost folosită ca un pretext.

Alţii fură miliarde, au castele, se plimbă cu maşini de te temi să te uiţi la ele şi nu le fac nimic. Ce am făcut eu aşa de grav? Sora a primit o mie de lei pe lună, cumnatul, şi mai puţin, 800 de lei, şi a lucrat doar în perioada rece a anului. Nu vor să lucreze oamenii pentru aşa bani. Cu mare greu îl convingeam pe cumnatul meu să lucreze. Sora a fost angajată înainte să iasă legea cu declararea conflictelor de interese. Eu nu am apartamente, nu am castele, nu am nici maşină de lux. Casa mi-am construit-o cu mult timp înainte ca să ajung primar. La fel şi terenurile. O parte le-am primit drept cote valorice. Iar un hectar pe care am plantat viţă-de-vie l-am cumpărat de la o persoană fizică înainte ca să ajung primar. Am fost verificat din toate părţile, nu au găsit nimic. Şi tot eu sunt cel care trebuie demis”, ni s-a plâns edilul.

Mihail Munteanu a precizat că nu se conformează deciziei ANI pentru că i-au mai rămas de implementat câteva proiecte importante. „Nu am rămas de aceea că vreau numaidecât să fiu primar. Dar mi-au rămas de gazificat două străzi şi trebuie să termin şi cu reparaţia altor străzi. Este vorba de finanţări din proiecte pe care eu le gestionez”, s-a justificat Munteanu.

Ce spun locuitorii din Burlacu

Pentru a reda echidistant despre ce se întâmplă în comuna Burlacu din Cahul, am contactat câţiva locuitori, pe care i-am găsit pe reţelele de socializare. Aceştia au avut doar cuvinte de laudă pentru primarul Mihail Munteanu. De la ei am aflat că acesta a făcut pe durata exercitării mandatelor ceea ce nu a făcut niciun primar până la el şi este priceput în atragerea proiectelor bănoase.

Astfel, cu ajutorul Guvernului României, a fost restaurată total grădiniţa. Cu ajutorul japonezilor, la şcoala din sat a fost instalat primul şi deocamdată singurul în raionul Cahul cazan pentru încălzirea pe bază de biomasă. A fost reparată total şi Casa de cultură din sat, care ajunsese într-un hal fără de hal. În anii aflării lui Munteanu la conducerea localităţii a fost asfaltat drumul principal al satului şi reparate şi alte drumuri. Pe timp de noapte satul este iluminat. Pe ultima sută de metri se află şi procesul de gazificare a satului.

Poate că şi face unele greşeli, dar nu greşeşte doar cel care nu face nimic. A făcut multe pentru sat, de asta şi oamenii îl aleg de fiecare dată”, ne-a spus un locuitor din Burlacu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE