Poziția României la OSCE: Soluționarea conflictului transnistrean nu trebuie să afecteze parcursul european al R.Moldova

1047
0

România consideră necesară o soluționare a conflictului transnistrean bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a R.Moldova, în granițele ei recunoscute la nivel internațional, și care să nu afecteze parcursul european al țării. Declarația a fost făcută de șeful delegației Parlamentului de la București, senatorul Radu Mihai Mihail, în cadrul reuniunii de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE (AP OSCE), care s-a desfășurat în regim on-line, în ajunul datei de 2 martie, când este comemorată împlinirea a 29 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru. Parlamentarul român a accentuat că, în contextul pandemiei de COVID-19, „au apărut anumite regrese în procesul de reglementare a conflictului transnistrean prin acțiunile abuzive ale Tiraspolului, de instituire a unor puncte ilegale de trecere”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit unui comunicat al Senatului de la București, Radu Mihai Mihail și-a exprimat speranța că actuala președinție în exercițiu a OSCE, deținută de Suedia, va menține pe agenda politică a OSCE, pe un loc prioritar, soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și a celorlalte conflicte prelungite din bazinul Mării Negre.

Amintim că președinta în exercițiu a OSCE, ministra de externe a Suediei, Ann Linde, s-a aflat în februarie într-o vizită în R.Moldova, întâlnindu-se cu oficialități de la Chișinău și Tiraspol. Activitatea OSCE în vederea reglementării transnistrene este, însă, dur criticată de unii experți de la Chișinău. „În realitate vizita (președintei în exercițiu a OSCE – n.red.) a fost un mare succes, dar nu al Republicii Moldova, ci al Tiraspolului și Rusiei”, consideră bunăoară fostul ambasador al R.Moldova la București, Mihai Gribincea. Iar deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a remarcat că Ann Linde nu a menționat nimic despre retragerea trupelor ruse și crede că OSCE înclină spre o legitimizare a Transnistriei.

Pe 2 martie, R.Moldova marchează 29 de ani de la declanșarea operațiunilor de război de pe Nistru, printr-un atac al forțelor separatiste asupra comisariatului moldovenesc de poliție de la Dubăsari. În realitate, însă, primele ciocniri s-au produs încă din 1990, imediat după proclamarea așa-zisei „republici moldovenești nistrene”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE