Poziția României la OSCE: Soluționarea conflictului transnistrean nu trebuie să afecteze parcursul european al R.Moldova

732
0

România consideră necesară o soluționare a conflictului transnistrean bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a R.Moldova, în granițele ei recunoscute la nivel internațional, și care să nu afecteze parcursul european al țării. Declarația a fost făcută de șeful delegației Parlamentului de la București, senatorul Radu Mihai Mihail, în cadrul reuniunii de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE (AP OSCE), care s-a desfășurat în regim on-line, în ajunul datei de 2 martie, când este comemorată împlinirea a 29 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru. Parlamentarul român a accentuat că, în contextul pandemiei de COVID-19, „au apărut anumite regrese în procesul de reglementare a conflictului transnistrean prin acțiunile abuzive ale Tiraspolului, de instituire a unor puncte ilegale de trecere”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Potrivit unui comunicat al Senatului de la București, Radu Mihai Mihail și-a exprimat speranța că actuala președinție în exercițiu a OSCE, deținută de Suedia, va menține pe agenda politică a OSCE, pe un loc prioritar, soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și a celorlalte conflicte prelungite din bazinul Mării Negre.

Amintim că președinta în exercițiu a OSCE, ministra de externe a Suediei, Ann Linde, s-a aflat în februarie într-o vizită în R.Moldova, întâlnindu-se cu oficialități de la Chișinău și Tiraspol. Activitatea OSCE în vederea reglementării transnistrene este, însă, dur criticată de unii experți de la Chișinău. „În realitate vizita (președintei în exercițiu a OSCE – n.red.) a fost un mare succes, dar nu al Republicii Moldova, ci al Tiraspolului și Rusiei”, consideră bunăoară fostul ambasador al R.Moldova la București, Mihai Gribincea. Iar deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a remarcat că Ann Linde nu a menționat nimic despre retragerea trupelor ruse și crede că OSCE înclină spre o legitimizare a Transnistriei.

Pe 2 martie, R.Moldova marchează 29 de ani de la declanșarea operațiunilor de război de pe Nistru, printr-un atac al forțelor separatiste asupra comisariatului moldovenesc de poliție de la Dubăsari. În realitate, însă, primele ciocniri s-au produs încă din 1990, imediat după proclamarea așa-zisei „republici moldovenești nistrene”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT