Petrocub SG London, echipă engleză cu componență moldovenească

2290
0

Când auzim vorbindu-se de Clubul de fotbal Petrocub, ne duce gândul la echipa care este mândria microbiștilor din Hâncești, mai nou deținătoare a Cupei Moldovei, în 2020. Este o formație care a cunoscut o ascensiune fulminantă în ultimii ani, cu succese impresionante în Divizia Națională, grație strădaniilor neobosite ale patronilor Mihai și Nicolae Usatîi, precum și ale lui Mihai Crăciun, toți pasionați de sport, fotbalul și judo fiind printre direcțiile prioritare ale preocupărilor lor. Însă puțini sunt cei care știu la noi în țară despre existența formației FC Petrocub SG London, ai cărei fondatori sunt frații Adrian și Dorin Pascaru, și despre legătura de suflet pe care o au ei cu clubul din Hâncești.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai mult de douăzeci de ani în urmă au fost pus bazele Clubului de fotbal Petrocub Sărata-Galbenă (Hâncești), al cărui director a devenit atunci Leonid Pascaru, tatăl lui Adrian și Dorin. Ulterior, aflându-se la muncă peste hotare pentru a-și câștiga o existență decentă, acești doi tineri energici și-au dat seama că nu pot trăi fără fotbal, fără acel spirit competițional alimentat de participarea la turnee de nivel regional, național și extern. Așa în capitala Marii Britanii a fost fondat FC Petrocub SG London. De remarcat că clubul a fost înființat de frații Adrian și Dorin Pascaru împreună cu alți consăteni, majoritatea discipoli ai formației Petrocub Sărata-Galbenă, astăzi Petrocub Hâncești.

Academia britanică a lui Beckham ca rampă de lansare

În denumirea echipei este prezentă abrevierea SG, adică Sărata-Galbenă. Logoul formației este și stema satului. În anul 2012, frații Pascaru împreună cu Vladimir Ambros, în prezent jucător al echipei Petrocub Hâncești și al selecționatei, precum și cu conaționalii Andrei Solomon, Artur Colesnic, Gheorghe Martiniuc ș.a. au decis să-și încerce puterile într-un campionat de amatori din cadrul Academiei britanice a lui David Beckham, cu echipe alcătuite din cinci jucători în teren. Au luat chiar și câteva premii la acest turneu.

Fenomenul emigrării din R. Moldova luând proporții, în Marea Britanie și-au făcut apariția tot mai mulți jucători moldoveni de mare clasă. Astfel, rândurile echipei Petrocub SG London au devenit tot mai extinse, prin Sergiu Mocan, Alexandru Iusico, Maxim Voloșin, Pavel Știrbu, Maxim Sutac, Vasile Neagu, Mihai Stăvilă, Ion Rambu ș.a. Așa că a fost luată hotărârea de a participa la un campionat mai solid, Romford Playfooball, în care se joacă cu câte 7 fotbaliști în teren. Într-o asemenea formulă formația a evoluat timp de doi ani, iar în 2018 a fost luată decizia de a participa la Hackney and Leyton Football League, unde se confruntă echipe cu o componență obișnuită pentru fotbalul mare, de 11 la 11. FC Petrocub SG London a fost admis să ia parte la Prima ligă a Campionatului menționat, aceasta fiind considerată cea mai puternică divizie de duminică a fotbaliștilor amatori din Londra.

Fiindcă a apărut necesitatea înregistrării echipei într-o ligă superioară, am socotit de cuviință să cerem acordul președintelui FC Petrocub Hâncești, Mihai Usatîi, de a folosi și aici, în Marea Britanie, denumirea de bază a clubului. Dl Usatîi ne-a susținut plenar în această doleanță, lucru pentru care îi mulțumim”, a specificat Adrian Pascaru.

Deoarece echipa resimțea un deficit de jucători de rezervă, conducerea clubului a hotărât să ceară ajutorul și altor grupuri de fotbaliști moldoveni din Londra. Astfel lotul a fost completat cu sportivi de certă valoare, care anterior au evoluat în Moldova la nivel profesionist: Vadim Bejenari, Constantin Calmis, Ion Bojii, Maxim Voloșin, Vitalie Chiriac, Valentin Siciov, Sergiu Domciengo, Gicu Hadîrcă, Nicolae Guțu, Nicolae Munteanu, Ghenadie Moisei ș.a.m.d. De asemenea, din lot făceau parte câțiva jucători din România, cum ar fi Cristi Ilie, un mare talent, cu un aport incontestabil în evoluția echipei, condusă atunci de antrenorul Gicu Rotaru.

Jocuri feerice în nocturnă

Antrenamentele căpătau un caracter din ce în ce mai serios; clubul a inchiriat și un teren cu iluminare nocturnă. Asta din cauza standardelor mai înalte ale competiției, dar și pentru că băieții aveau posibilitatea să se pregătească de meciuri mai mult seara târziu, între orele 20.00-22.00, căci toți aveau un serviciu. Primul an de participare la Campionatul de duminică se dovedi de bun augur pentru Petrocub, care a încheiat sezonul pe treapta a III-a în clasament, la numai trei puncte diferență de echipa campioană, un succes de-a dreptul extraordinar. De asemenea, gruparea londoneză cu rădăcini puternice moldovenești a acces în finala Cupei turneului respectiv, unde a cedat doar la penalty. Apoi echipa a promovat într-o ligă valorică superioară, cea de sâmbătă, numită Essex Alliance League, în cadrul căreia evoluează până în prezent, fiind mereu în top-3. După trecerea unui an, Gicu Rotaru a plecat în Moldova pentru a-și lua licența de manager, ștafeta de tehnician preluând-o Vadim Bejenari, care activează în calitate de antrenor-jucător.

În fiecare an Adrian Pascaru împreună cu colegii de la echipă organizează la Londra un turneu consacrat memoriei lui Nicolae Chiriliuc, un antrenor cu har de la Dumnezeu, care s-a stins din viață pe timpurile când activa la echipa de copii Petrocub Sărata-Galbenă. Mulți dintre jucătorii reprezentativei naționale s-au format ca fotbaliști sub îndrumarea acestui mare specialist. Este de menționat că la Memorial participă echipe ale diasporei din diferite orașe ale Angliei. Competiția se desfășoară în fiecare an atât la Londra, cât și la Northampton, fiind organizată de foști discipoli ai lui Nicolae Chiriliuc, precum și de ex-componenții echipei Petrocub, cum ar fi Grigorie Badea, Leonid Cigoreanu, Iulian Stratulat, Mihai Virtos, Adrian Cucovei.

FC Petrocub SG London a participat pentru prima dată, în anul 2020, la un turneu ce a avut loc în Italia, rezervat cluburilor diasporei din diferite țări, unde a cedat în finală în fața echipei Geotermal, formată din veterani de o măiestrie inegalabilă, nume sonore ale fotbalului moldovenesc. O altă preocupare a clubului se axează pe activități de caritate, în măsura mijloacelor disponibile. Astfel, în fiecare an, după procurarea echipamentului sportiv nou, o bună parte din mingi și elemente de echipare a jucătorilor sunt trimise copiilor din Sărata-Galbenă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE