Noi presiuni asupra instituțiilor cu predare în limba română din stânga Nistrului

2757
0
Secvență din campania de înrolare în așa-numita „armată” subordonată regimului nerecunoscut de la Tiraspol. Foto: novostipmr.com

Managerii mai multor instituții cu predare în limba română din regiunea transnistreană au primit scrisori din partea administrației nerecunoscute de la Tiraspol în care li s-a solicitat prezentarea listelor cu elevi născuți în anul 2005, pentru a fi luați în evidența centrelor militare de la Tiraspol și Bender, cu scopul înrolării ulterioare în așa-numita „armată” subordonată regimului nerecunoscut de la Tiraspol.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai mult ca atât, unii directori de licee au primit și avertismente că, dacă nu prezintă informația solicitată până la 25 februarie curent, riscă să fie trași la răspundere conform legislației așa-numitei „rmn”.

Directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din orașul Tighina (Bender), Maria Roibu, ne-a informat că încă din luna septembrie 2020 reprezentanții comisariatului de la Bender au început să-i trimită scrisori în care i-au solicitat listele cu numele și datele de contact ale liceenilor care au împlinit vârsta de 16 ani.

Noi am avut o ședință cu părinții la care am convenit că majoritatea băieților se vor înregistra la Comisariatul de la Căușeni. În cazul a doi copii, nu pot fi luați în evidență din motive religioase și doar într-un singur caz părinții au dorit ca fiul lor să fie luat în evidență la centrul militar din Bender. Este decizia părinților acestor copii. Le-am spus celor de la centrul militar că nu le dau nicio informație, părinții hotărăsc unde își vor face copiii lor serviciul militar”, ne spune Maria Roibu.

În pofida acestui fapt, la 23 decembrie, directoarea liceului a primit încă o scrisoare în care a fost înștiințată că, dacă nu prezintă lista copiilor până la 25 februarie curent, riscă să fie sancționată administrativ conform „legislației” așa-numitei „rmn”.

Cu câțiva ani în urmă am avut un băiat, Alexandru, în clasa a XII-a, pe care l-au luat noaptea târziu din pat. Băiatul urma să susțină examenele de Bac. Le-am zis și atunci: „Sunt cetățeni ai RM, cu ce drept îi persecutați?”. În viziunea mea, și aceasta este o formă de presiune asupra instituțiilor cu predare în limba română din stânga Nistrului. Eu sper ca autoritățile de la Chișinău să ajungă la un consens legat de această problemă cu cei de la Tiraspol”, a mai spus Maria Roibu.

Ion Iovcev: „Nu le-am prezentat nicio listă”

La rândul său, directorul Liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, ne-a informat că a primit o solicitare similară de la centrul militar de la Tiraspol. „La fel, ne-au cerut lista băieților născuți în 2005. Dar am discutat cu părinții și ei vor ca copiii lor să fie luați în evidență la Comisariatul militar din Cahul. Respectiv, nu le-am prezentat nicio listă celor de la centrul militar de la Tiraspol. Dar ca să fie înregistrați la Cahul, elevii trebuie să fie scoși de la evidență de aici și unii părinți se tem că ulterior copiii lor se vor confrunta cu probleme atunci când vor trece prin așa-numitele vămi. Totodată, se tem să nu-și piardă locul de muncă, pentru că, de obicei în astfel de situații, sunt supuși la presiuni la serviciu”, susține Ion Iovcev.

Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, susține că în această situație unica soluție e ca copiii să nu-și facă acte de identitate prin care să accepte așa-numita cetățenie a „rmn”, ci doar pe cele eliberate de autoritățile constituționale. „Sunt cetățeni ai RM și în această situație nimeni nu are dreptul să-i încorporeze într-o structură militară nerecunoscută. Așa am procedat cu fiul meu, nici el, nici eu nu am acceptat așa-numita cetățenie „rmn” și ulterior nu am avut probleme și cred că e o soluție pentru toți părinții care au curaj și se gândesc la siguranța și viitorul copiilor lor”, conchide Eleonora Cercavschi.

Tinerii, încorporați și pe timp de pandemie

Anterior, Promo-LEX, organizație specializată în apărarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, a prezentat un studiu cu privire la consecințele încorporării forțate a tinerilor în structurile paramilitare din această regiune. Potrivit autorilor studiului, tinerii din stânga Nistrului, neavând remedii eficiente la îndemână sau o alternativă legală, de regulă, sunt forțați să aleagă între serviciul militar într-o structură paramilitară ilegală, închisoare și alte numeroase probleme.

Promo-LEX a descris mai multe exemple de cazuri de încălcare a drepturilor omului în cadrul acestor structuri și a atras atenția autorităților că încorporarea tinerilor a avut loc chiar și pe timp de pandemie, în primăvara anului 2020.

După războiul de pe Nistru, datorită susținerii necondiționate a Federației Ruse, administrația regiunii transnistrene s-a consolidat foarte de mult. În paralel, pe parcursul anilor, în stânga Nistrului s-a dezvoltat un cadru juridic local: constituție, cod penal și alte norme speciale.

Astăzi, la o distanță de 29 de ani, regiunea transnistreană are un cadru juridic local consolidat, inclusiv prin prezența unei structuri militare impresionante – așa-numita „armată transnistreană”. Caracterul forțat al acestei structuri reiese, pe de o parte, din obligația absolută de încorporare a tinerilor în vârstă de 18-27 de ani într-o structură paramilitară care este din start ilegală, iar pe de altă parte, din sancțiunile drastice pe care le riscă persoanele ce încearcă să se împotrivească acestor reguli.

Cu alte cuvinte, cadrul juridic local reprezintă o capcană bine stabilită pentru tinerii din regiunea transnistreană doar pentru simplul fapt că au o anumită vârstă și au domiciliul în una dintre localitățile controlate de regimul de la Tiraspol.

Pe lângă faptul că funcționarea structurilor paramilitare ale regiunii transnistrene și înrolarea forțată în cadrul acestora reprezintă a priori o încălcare a drepturilor omului, consecințele directe ale acestui fenomen sunt la fel de nocive: au loc decese dubioase, violențe, îmbolnăviri numeroase și extorcări de bani. Procedura de încorporare în armata transnistreană este destul de simplă, însă încălcarea regulilor, refuzul sau eschivarea tinerilor de a accepta înrolarea prezintă o serie de sancțiuni cu caracter penal, au atras atenția experții de la Promo-LEX.

Chișinăul cere Tiraspolului să nu mai trimită citații elevilor de la instituțiile cu predare în limba română

În cadrul ședinței grupurilor de lucru în domeniul educației care a avut loc pe 19 februarie, curent, la Guvern, Chișinăul a solicitat Tiraspolului să nu mai trimită citații pe adresa instituțiilor de învățământ cu predare în limba română din stânga Nistrului în care să solicite prezentarea listelor de elevi, precum și a invitațiilor nominale ca aceștia să se prezente la așa-numitele centre militare din regiunea transnistreană.

Potrivit unui comunicat emis de Biroul politici pentru reintegrare, „experții de la Chișinău au solicitat expres abținerea de la asemenea acțiuni” pe care le-au calificat ca având „un caracter provocator și care presupun și procesări neautorizate de date cu caracter personal”.

Totodată, experții de la Chișinău au mai solicitat asigurarea bunei funcționări a instituțiilor de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, conform angajamentelor semnate de părți la 25 noiembrie 2017, și asigurarea liberei circulații a cadrelor didactice, a personalului și a elevilor din această regiune.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE