Conexiunea inversă: „La discreția medicului de familie!”

889
0

Am fost contactați la redacție de către un pensionar pe nume Ion S., în vârstă de 65 de ani, locuitor al capitalei, care ridică o pensie lunară de 1070 de lei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Domnul S. a fost programat pentru o intervenție de extirpare a adenoizilor. Acum doi ani, pacientul a fost supus la aceeași operație, care însă nu a fost reușită și boala a recidivat. Ca să fie operat, trebuie să se prezinte cu rezultatele unui set întreg de analize, inclusiv testul la Covid-19, pe care trebuie să-l plătească din buzunarul său, potrivit informațiilor oferite de medicul de familie. Bărbatul ne-a rugat să verificăm informația la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Un test la Covid-19 costă circa 800 de lei, accentuează pensionarul, care povestește că vara aceasta a suferit și un ictus, iar intervenția de extirpare a adenoizilor e una de urgență, deoarece nu poate respira și dormi nopți la rând, având și alte probleme grave de sănătate.

Contactat de „GAZETA de Chișinău”, serviciul de comunicare și informare mass-media ne-a răspuns că, potrivit „Ordinului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 619 din 2 iulie 2020, testarea pentru detecția SARS-CoV-2 pentru internarea programată nu se efectuează”.

GAZETA de Chișinău a contactat un medic de familie dintr-o localitate din raionul Ialoveni să ne spună cum procedează la modul practic cu pacienții programați pentru intervenții planificate și care au un venit lunar sub coșul minim de consum.

Medicul de familie ne-a comunicat că sunt testați gratuit la SARS-CoV-2 doar pacienții suspecți la infecția Covid-19, bolnavii cu maladii oncologice și cei bolnavi de tuberculoză. Ceilalți pacienți, chiar dacă sunt asigurați medical și urmează să fie supuși unor intervenții, își plătesc testul la Covid-19.

În cazul respectiv, medicii de familie sunt nevoiți să încalce ordinele ministerului. „Da, încalcă, pentru că știu că sunt oameni care nu au bani de mâncare. Și atunci medicul de familie îl înscrie la cei suspecți de Covid-19”, ne-a spus medicul, cerând să nu-i divulgăm numele.

Întrebat de GAZETĂ, consilierul Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, ne-a răspuns că nu este corect ca acest pensionar să achite testul la Covid-19. Doamna Nemerenco ne-a relatat că a pus această problemă la minister încă înainte de a deveni consilier prezidențial.

Atunci, răspunsul ministerului a fost că „un medic de familie bun va ști întotdeauna cum să procedeze ca să-și trimită pacientul la investigație”. Adică să mintă, să se descurce etc. Asta e situația, ne-a mai spus consilierul președintelui R. Moldova.

Deci, fiecare medic va proceda așa cum îi dictează conștiința, conchidem noi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE