Suspendarea Maiei Sandu din funcția de șef al statului, obiectiv aproape imposibil de realizat

1424
1
Maia Sandu
Maia Sandu / Sursa FOTO: AP Photo, Roveliu Buga

Suspendarea președintei Maia Sandu din funcție este extrem de complicată și chiar aproape imposibilă, atât din punct de vedere instituțional, cât și politic, chiar și în cazul unei decizii favorabile majorității „PSRM-Șor-Pentru Moldova” la Curtea Constituțională, spune directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea. Maia Sandu se bucură în prezent de cea mai mare încredere printre cetățeni, iar asta va provoca eșecul unui eventual referendum pentru demiterea sa, despre care se vorbește în cercurile politice că ar putea fi convocat dacă Curtea va invalida decizia ei de a o nominaliza repetat la funcția de premier pe Natalia Gavriliță, a subliniat expertul într-o emisiune la TVR Moldova. Deputatul „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, s-a arătat de aceeași părere, chiar dacă este exponent al majorității formalizate sub egida socialiștilor.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Din punct de vedere juridic, este un proces extrem de rigid. Curtea Constituțională ar trebui întâi să constate încălcarea, ulterior, pentru ca referendumul de suspendare să fie valabil, trebuie să voteze mai mulți alegători decât au votat pentru alegerea președintelui în funcție. În realitate, este extrem de complicat, dacă nu chiar imposibil”, spune Sîrbu.

La rândul său, Vladislav Gribincea consideră că inițierea procedurii de suspendare îi va oferi Maiei Sandu un capital politic suplimentar. „În conjunctura politică actuală, nu cred că cineva se va încumeta să meargă la referendum, fiindcă, unu, Maia Sandu are cea mai mare popularitate politică, doi – alegerile abia s-au finalizat și trei – există o consecință logică, în cazul în care oamenii vor spune că președintele nu trebuie demis, în alte țări asta este temei de dizolvare a Parlamentului”, arată el.

Curtea Constituțională va examina marți, 16 februarie, în ședință închisă, sesizarea privind decretul președintelui Maia Sandu referitor la desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de premier. Semnatarii sesizării, deputați ai PSRM, cer suspendarea decretului. „În cazul în care Președintele Republicii Moldova refuză să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, această situație trebuie soluționată prin prisma articolului 89 din Constituție, care prevede suspendarea din funcție și demiterea Președintelui Republicii”, se arată în sesizare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here