PAS refuză ideea unui guvern de „salvare națională”

983
0
Sergiu Litvinenco

PAS respinge ideea unui guvern de „salvare națională” care ar administra treburile R.Moldova până la eventuale alegeri parlamentare anticipate. Într-o postare pe Facebook, deputatul Sergiu Litvinenco argumentează că în actualul Parlament nu există suficiente voturi pentru a forma „o majoritate credibilă care să învestească un guvern care să lucreze pentru oameni” și, de aceea, fără alegeri parlamentare anticipate, „grupările Dodon-Plahotniuc-Șor-Nichiforciuc&Andronache vor continua să controleze Republica Moldova”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Chiar dacă asta ar înseamnă amânarea (sau chiar anularea) alegerilor anticipate, admitem pentru o clipă așa un scenariu. Întrebarea este următoarea: cu voturile cui se poate învesti un astfel de guvern în condițiile în care pentru aceasta sunt necesare 51 de voturi? PAS are 15 mandate, PPDA are 11 mandate, PUN are 1 mandat, PD are 11 mandate. În total obținem 38 de mandate. Mai este nevoie de încă minim 13 mandate”, arată Litvinenco, care sugerează că PAS exclude negocierea unui suport din partea deputaților din PSRM, partidul „Șor” sau a grupurilor „Pentru Moldova” și „Pro Moldova”.

„Scopul de facto al grupărilor Dodon-Plahotniuc-Șor-Nichiforciuc&Andronache nu este guvernarea țării. Cu atât mai mult guvernarea eficientă a treburilor publice. Scopul lor, dincolo de continuarea hoțiilor, este evitarea anticipatelor. Și – cred ei – odată cu aceasta, poate, va scădea ratingul oponentului. Adică ei joacă șah, nu fac politică. Cred că e timpul să le dăm mat”, conchide parlamentarul.

Menționăm că ideea unui „guvern minoritar”, cu un mandat limitat în timp, este promovată de fostul partener de coaliție al PAS – Platforma DA. Formațiunea i-a și propus președintei Maia Sandu un candidat la funcția de premier, pe liderul partidului, Andrei Năstase, cu scopul de a împiedica învestirea unui guvern al majorității „PSRM-Șor-Pentru Moldova” și pentru a pregăti alegerile anticipate. Propunerea Platformei DA nu a fost, însă, luată în calcul de șefa statului, care a refuzat și candidatura majorității formalizate în jurul socialiștilor, Mariana Durleșteanu, desemnând-o repetat pe vicepreședinta PAS, Natalia Gavriliță.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE