Despre lupta pentru putere la Criuleni

1205
0

De aproape un an administraţia raionului Criuleni s-a transformat într-un ring al luptelor pentru putere. Scenariile sunt diverse, cu formarea coaliţiilor peste noapte şi traseism politic. De fapt, consilierii raionali par să fi renunţat la doctrine, aspiraţii geopolitice şi statutul partidelor pe care le reprezintă şi ar fi gata să facă coaliţie şi cu dracul doar ca să-și facă interesele. În administraţia raionului Criuleni se conturează două cercuri de interese care luptă pentru a conduce, măcar din umbră, raionul. Iar cei ce au de pierdut sunt oamenii care le-au încredinţat votul.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Săptămâna curentă, raionul Criuleni a fost la un pas de a rămâne fără conducere. Pe agenda şedinţei extraordinare a Consiliului raional Criuleni a fost inclusă demiterea reprezentantului Platformei DA, Pavel Spânu, din funcţia de preşedinte al raionului.

Preşedintele raionului, la un pas de a fi demis

Totodată, a fost pregătit şi proiectul de decizie privind demiterea lui Pavel Spânu, fiind lăsat loc liber unde urma să fie scris numărul celor care au votat pentru şi al celor care au votat contra.

Iniţiatorii au rămas doar cu proiectul de decizie. Pentru au votat 18 consilieri, în timp ce o astfel de decizie poate fi adoptată cu cel puţin 22 de voturi. Consiliul Raional Criuleni întruneşte 33 de consilieri, iar Platforma DA a fost scoasă în opoziţie.

Astfel, Pavel Spânu a rămas singur, fără susţinere din partea unei majorităţi în consiliu, înconjurat de funcţionari fideli noii coaliţii.

Cum a fost pregătită mazilirea lui Spânu

Demisia lui Pavel Spânu a început să fie pregătită în decembrie 2020. Mai întâi a fost formată o nouă coaliţie din 19 consilieri din partea PLDM, PCRM, PSRM, PAS și Partidul „Șor”.

Aceştia au semnat şi un acord în care se preciza că noua alianţă va purta denumirea de „Majoritatea pentru deblocarea activității Consiliului Raional Criuleni, 2021-2023”.

Cei 19 semnatari ai Acordului au declarat că vor să asigure o guvernare la nivel de consiliu „stabilă și eficientă, bazată pe coalizarea forțelor politice responsabile și orientate către cetățenii raionului” şi dezvoltarea „dinamică, multilaterală și durabilă” a raionului Criuleni.

În document se mai vorbeşte şi despre necesitatea consolidării unității consilierilor, indiferent de apartenența politică, şi demiterea actualului președinte al raionului, mandatând în funcție de președinte și vicepreședinți persoane competente. „Suntem convinși că nu există vreun consilier raional, funcţionar public, primar sau cetăţean simplu, care să nu conștientizeze că situaţia în raion este una catastrofală. Dl Spânu Pavel este o catastrofă a raionului, iar prezenţa dlui în funcţia de conducere a raionului este în detrimentul raionului. Din aceste considerente, înaintăm şi solicităm susţinerea pentru acordarea votului de neîncredere pentru preşedintele raionului”, se argumenta într-un document al noii coaliţii.

Deşi nu a fost făcut public numele celui care urma să asigure interimatul după demiterea lui Spânu, în culise se vehicula numele consilierului socialist Alexandru Grati. Acesta declarase anterior presei că Spânu trebuie demis pentru că „nu a făcut nimic”.

Cei care îl susţin pe Pavel Spânu spun însă că socialiștilor le-a fost promisă funcţia de preşedinte al raionului pentru a-i atrage în coaliţie.

Două persoane compromise, promovate din nou în funcţie

După demisia lui Pavel Spânu, a doua problemă „importantă” inclusă pe agenda şedinţei Consiliului raional din 9 februarie a fost numirea în funcţii a Olgăi Simon şi a Alei Ungurean. În realitate, era vorba despre repunerea celor două în funcţiile de şefe la Direcţia Finanţe şi Direcţia Educaţie.

Cele două funcţionare au fost demise din funcţiile respective cu 18 voturi la şedinţa Consiliului din octombrie 2020. Tot atunci a fost demis, după mai multe tentative, şi vicepreşedintele raionului, Oleg Ogor. În aceeaşi zi, urma să fie demis din funcţia de vicepreşedinte al raionului şi Roman Onica, dar nu s-a ajuns un vot.

Demisiile respective au urmat după mai multe constatări ale Autorităţii Naţionale pentru Integritate, Inspecţiei Judiciare şi după anchete jurnalistice.

Astfel, la 21 mai 2020, ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Roman Onica. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, începând cu decembrie 2019, exercitând timp de mai multe luni funcția de vicepreședinte al raionului concomitent cu mandatul de consilier în unul dintre consiliile locale ale raionului Criuleni.

La 16 iulie, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilității funcţiilor şi de către vicepreşedintele raionului Criuleni, Oleg Ogor. Inspectorii de integritate au stabilit că în perioada decembrie 2019 – martie 2020, Oleg Ogor a deținut concomitent, contrar legislației în vigoare, două funcții publice – mandatul de vicepreședinte de raion și calitatea de consilier în Consiliul raional Criuleni.

Incompatibilitatea funcțiilor a fost semnalată şi în privinţa Alei Ungurean, care timp de aproape trei luni, pe lângă funcția de șefă a Direcției Educație, a deținut și mandatul de consilier raional.

Presa a scris despre Oleg Ogor că în primăvara anului 2020, în perioada stării de urgență, fiind în funcția de vicepreședinte al raionului Criuleni, a reușit să atragă din fondul de rezervă al raionului 170.000 de lei pe contul firmei sale, pentru cazarea medicilor din linia întâi într-o tabără care îi aparține.

În anchetă figura și Olga Simon, o persoană din anturajul lui Oleg Ogor, pe care acesta a ajutat-o să-și repare automobilul personal din contul bugetului raional. Olga Simon a fost numită în funcția de șefă a Direcției Finanțe a raionului Criuleni. La 31 ianuarie 2020. Până atunci aceasta a lucrat oficial în calitate de contabilă la SRL Olcriscom, firma lui Oleg Ogor. În 2019, funcționara, în calitate de persoană fizică, a încheiat o tranzacție cu SRL Olcriscom, privind vinderea unui bun la prețul de 211,9 mii de lei.

Şi despre Ala Ungurean se vehiculează că la fel este o persoană din anturajul lui Oleg Ogor. În culisele elitei de la Criuleni se mai vehiculează că cele două femei ar fi folosite de către Oleg Ogor ca pârghii pentru a controla administraţia raionului.

Ala Ungurean şi Olga Simon au fost confirmate în funcţie cu voturile consilierilor din noua majoritate din Consiliul Raional Criuleni.

Cine este dirijorul de la Criuleni

Mai multe surse din opoziţia nou-formată la Criuleni susţin că în spatele scenariului ar sta Oleg Ogor, fost deputat liberal, ex-consilier raional din partea PUN şi fost vicepreședinte de raion.

De fapt, cel care l-a promovat pe Oleg Ogor în funcţia de vicepreşedinte al raionului Criuleni ar fi fost chiar Pavel Spânu în urma unei înţelegeri în timp ce se negociau funcţiile după alegerile locale din toamna anului 2019.

Oleg Ogor pare-se că a început mandatul cu stângul, intrând în scurt timp în vizorul ANI, dar şi al jurnaliştilor.

În scurt timp, ambiţiile lui Ogor cresc şi acesta începe să-l înlăture pe Pavel Spânu de la luarea unor decizii importante. Doar că aceste decizii, de cele mai multe ori, erau luate în interes personal.

După ce l-a tolerat o perioadă, Pavel Spânu încearcă să-l oprească pe Ogor, dar acesta se înrădăcinase deja prea adânc. Se spune că Oleg Ogor chiar l-ar fi pălmuit pe Spânu în biroul său. După acest incident demisia lui Ogor a devenit un scop în sine pentru Pavel Spânu.

Demiterea lui Ogor a fost posibilă în urma constatării ANI, potrivit căreia, acesta nu este în drept să deţină funcţii publice pentru o perioadă de 5 ani.

Oleg Ogor a încercat să oprească demiterea sa. Mai mulţi consilieri ne-au comunicat că au fost contactaţi de acesta şi rugaţi să nu voteze pentru demisia sa. Iar printre aceștia a fost şi socialistul Alexandru Grati. De fapt, demiterea lui Ogor nu a fost uşoară. După ce pe agenda Consiliului Raionul Criuleni a fost inclusă demiterea lui Ogor, mai multe şedinţe au fost amânate din lipsă de cvorum, fiind periclitate mai multe proiecte legate de funcţionarea instituţiilor publice.

După cum decurg lucrurile în administraţia raionului Criuleni, nu suntem optimişti că situaţia se va ameliora curând, iar contribuabilul va continua să rămână în continuare pe post de mare perdant.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE