Expert: Fără o „majoritate formalizată”, PSRM nu o poate obliga pe Maia Sandu să desemneze un candidat din Parlament

1166
0
Nicolae Osmochescu
Nicolae Osmochescu

Președinta Maia Sandu nu ar putea fi obligată să o înainteze pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru, la propunerea PSRM și a lui Igor Dodon, chiar dacă sub această inițiativă vor semna cel puțin 51 de deputați din actualul Parlament, consideră fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu. Deoarece o majoritate dispusă să voteze un cabinet de miniștri promovat de socialiști nu este și una formalizată, din perspectiva ultimei decizii cu privire la acest subiect, aprobată de Curtea Constituțională, precizează Osmochescu. Totodată, el atrage atenția la faptul că o interpretare fără echivoc poate fi dată doar dacă Înalta Curte va fi din nou solicitată în acest sens.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Dacă o luăm din punct de vedere aritmetic – 51 este o majoritate care garantează că ea (Durleșteanu – n.red.) va fi votată. Dar din punct de vedere logic, formal și constituțional, nu este o majoritate parlamentară formalizată. Personal, consider că Maia Sandu, în calitate de președinte, are tot dreptul să propună altă candidatură”, a declarat expertul constituțional pentru „Gazeta de Chișinău”.

În acest context, menționăm că, în timp ce Parlamentul examina echipa și programul de guvernare al Nataliei Gavriliță, fostul șef al statului, liderul PSRM, Igor Dodon, a înaintat un alt pretendent la șefia Guvernului. Este vorba despre Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Zinaidei Greceanîi (2008-2009). Dodon a declarat că va fi formată și „o majoritate parlamentară tehnică, constituită pentru a scoate țara din haos”.

La scurt timp, partidul „Șor” a difuzat un comunicat prin care se arată dispus, împreună cu deputații transfugi din „Pentru Moldova”, să semneze în favoarea desemnării Marianei Durleșteanu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru.

Surse citate de NewsMaker.md afirmă că Durleșteanu va fi susținută de cel puțin 55 de deputați.

Drept urmare, în cadrul dezbaterilor din Parlament, vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, i-a cerut președintei Maiei Sandu să convoace de urgență consultări cu partidele parlamentare, pentru a propune un alt candidat, care să nu le permită socialiștilor să preia din nou conducerea guvernului și astfel să vicieze rezultatele unor eventuale alegeri parlamentare anticipate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT